Foto: Dragan Matic / CROPIX
ODLAZAK LEGENDARNOG VRATARA

'NAJBOLJA ŽOGINA UTAKMICA? SVAKA NA KOJOJ JE BRANIO' Dinamove legende emotivno o odlasku svog bivšeg suigrača i prijatelja

Branko Gračanin, Marijan Čerček i Slaven Zambata o odlasku svog bivšeg suigrača i prijatelja iz Dinamovih dana
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. svibanj 2019. 12:34

Odlazak Dinamova legendarnog vratara Zlatka Škorića bolno je odjeknuo među njegovim bivšim suigračima. Dan poslije Žogine izgubljene životne bitke mnogi nisu mogli zadržati suze sjećajući se prekrasnih zajedničkih dana. Ne samo tijekom nogometne karijere, nego i kasnije, u životu poslije aktivnog igranja nogometa.

Šest je godina svlačionicu sa Škorićem dijelio Branko Gračanin, desni branič sjajne generacije koja je pokorila nogometnu Europu 1967. godine, osvojivši ondašnji Kup velesajamskih gradova...

Zagreb, 290317.
Konferencija za medije povodom obiljezavanja pola stoljeca od kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova. Gosti su bili Krasnodar Rora i Zlatko Skoric iz cuvene generacije 1967. 
Na fotografiji: Zlatko Skoric
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

- Zaplakao sam čim sam čuo da Žoga više nije s nama. Iako smo znali da je bio teško bolestan, te da je bilo samo pitanje vremena kad će nas napustiti, ipak smo se nadali da će nadvladati te proklete boleštine i poživjeti još koju godinu. Nažalost, pokleknuo je i ostala je golema tuga - rekao nam je Gračanin i nastavio:

- Škorić je u Dinamu bio prije mene, došao je iz Elektrostroja (kasniji Končar, sad je taj klub ugašen, nap. a.), a ja iz Trešnjevke. Bili smo praktički susjedi, Elektrostroj je igrao na onom lešnatom igralištu na Pongračevom, Žoga je tamo i odrastao. Uz nas dvojicu, još su Čerček i Ramljak bili Zagrepčani u toj svlačionici. Ali, bili smo sjajna škvadra, bez ikakvih podjela. A za dobro ozračje uvijek je bio zadužen Žoga, bio je nenadmašni vicmaher, znao je više od tisuću viceva! Za mene govore da sam bil zajebant, ali ni blizu onome kak’ je Žoga razveseljaval društvo svojim forama - kaže Gračanin, koji je često znao prepričavati anegdotu o ondašnjim Dinamovim vratarima, Škoriću i Dautbegoviću:

Uvijek spreman pomoći

- Žoga je bil mudar, uvijek se znal snaći. Pa kad bi izašel na centaršut i skužil da je “kratak”, odmah bi viknul - “tvoja”!? Čul sam da golmani viču “moja” kad idu na loptu, ali da netko viče “tvoja”, to je bila njegova izmišljotina, time je odgovornost prebacival na druge, ha-ha... Poslije je Faćo imal istu foru, fino ga je Žoga naučil - sjeća se Gračanin.

SN arhiva

Koja je, po vama, bila najbolja Škorićeva utakmica za Dinamo?

- Nema uopće dvojbe: svaka na kojoj je branio!

A sjećate li se neke lošije Žogine utakmice?

- Ma kakvi! Škorić nikad, baš nikad nije loše branil! I to nam je strahovito mnogo značilo, on je bio i više od 50 posto Dinamove obrane - govori Gračanin.

Marijan Čerček bio je golobradi dječak kad je ušao u Dinamovu svlačionicu, u kojoj je Zlatko Škorić bio jedan od najiskusnijih i najboljih igrača...

- Užasno se osjećam, teško mi je, izgubili smo velikog vratara i čovjeka. Ja sam bio najmlađi u toj svlačionici i kad sam došao iz juniora. Žoga je, uz kapetana Slavena Zambatu, bio prvi koji mi je prišao i dočekao me lijepim riječima. Svi su me sjajno primili, a Žoga mi je rekao da se ne plašim ničega, da igram slobodno i sve će biti dobro. Istaknuo je da ga uvijek mogu nešto pitati bude li potrebno, pa sam tako nerijetko tražio njegov savjet u nekim situacijama. I uvijek je bio tu, otvoren za razgovor i pomoć suigračima. Ništa više neće biti isto bez Žoge - kaže Čerček.

A Slaven Zambata teškim nam je glasom rekao:

- “Ubila” me vijest o Zlatkovoj smrti... Posljednja sam tri dana provodio kod njega u bolnici. Bio sam u Dalmaciji, no čuo sam da se loše osjeća i da je u bolnici, pa sam prije nekoliko dana doputovao u Zagreb i svakodnevno ga posjećivao. Zadnji smo se put vidjeli u četvrtak, čak smo i normalno razgovarali, pa se probudila nada da će se Zlatko oporaviti. Ali, samo nekoliko sati nakon što sam ga napustio, javljeno mi je da je nas je Žoga zauvijek napustio... Strašno, ne mogu vam opisati bol i tugu, kao da je netko otrgnuo dio mene. Vezan sam uz Škorića cijeli život, zajedno smo deset godina dijelili Dinamovu svlačionicu, a poslije igračke karijere stalno smo se družili u Zagrebu, bili smo neraskidivo vezani. Jedan bez drugoga nismo mogli i teško mi je sad govoriti o tome da ga više nema, ne znam kako će moj život izgledati bez Žoge, divnoga čovjeka i odličnog vratara.

Je li Škorić za vas bio najbolji Dinamov vratar svih vremena?

- Uz Gordana Irovića i Dražena Ladića, Žoga je svakako najveći vratar maksimirskog kluba! Njih su trojica na vrhu - rekao je Zambata.

Linker
23. travanj 2024 12:43