Neymar
 REUTERS/Charles Platiau / REUTERS
ŽESTOKI SUKOBI

NAJVEĆI TRANSFER SVIH VREMENA DOVEO JE DO TUŽBI I TEŠKIH RIJEČI Neymar je izazvao pravi razdor na relaciji Madrid - Pariz

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 16. listopad 2017. 12:38

Barcelona i PSG više nisu samo sportski protivnici nakon što je početkom kolovoza brazilski kapetan Neymar promijenio dres. Već dugo sijevaju međusobne optužbe iz Barcelona i Pariza udaljenih 830 kilometara. Ulje na vatru dolio je zastupnik 26-godišnjeg veznog igrača Jean Michaela Serija, kojeg je Barcelona namjeravala dovesti. On tvrdi da se PSG umiješao kako bi pokvario Barceloni transfer iz Nice.

- PSG je nazvao Nicu kako bi napakostio Barceloni - rekao je igračev zastupnik Franklin Mala u razgovoru za katalonsku radijsku postaju RAC1. Njega je iznenadilo povlačenje Barcelone iz pregovora nakon što je bila spremna platiti oko 40 milijuna eura za njegovog igrača iz Obale Bjelokosti. Rečeno mu je da Barcelona odustaje zbog tehničkih razloga.

- Meni te riječi ne otkrivaju motiv. Bilo je moguće postići sporazum. Barca i Nica su pregovarale - izjavio je Mala. Nakon toga je, tvrdi, PSG nazvao Nicu i iskazao interes samo kako bi pokvario posao Barceloni pred kraj prijelaznog roka.

Od kada je Neymar 3. kolovoza potpisao ugovor s PSG-om otvorila se pukotina između kluba kojim predsjeda Josep Maria Bartomeu i onog kojim predsjeda Nasser Al-Khelaifi.

Članovi, a ne šeici

- Barcelona je klub s poviješću dugom 118 godina, on je vlasništvo nas 140.000 članova, a ne jednog šeika ili oligarha - istaknuo je Bartomeu.

Bartomeu se tako obrušio na katarske čelnike PSG-a, koji su uplatili 222 milijuna eura kako bi Neymar mogao raskinuti ugovor. Naime, taj iznos, kojeg su dužnosnici Barcelone ugradili u Neymarov ugovor krajem listopada 2016., nitko nikada nije probio. Niti su u Barceloni mislili da može. Dotad je najviše bilo isplaćeno 105 milijuna eura za veznog Paula Pogbu kada je prešao iz Juventusa u Manchester United.

Barcelonu boli taj transfer i zbog toga što su s Neymarom bili potpisali novi ugovor devet mjeseci ranije. Za produženje vjernosti obvezali su se isplatiti mu 26 milijuna eura bonusa. Neymar je treneru Valverdeu priopćio odlazak 2. kolovoza, dan prije puta na potpisivanje ugovora u Pariz.

Soccer Football - Champions League - Paris St Germain vs Bayern Munich - Parc des Princes, Paris, France - September 27, 2017   Paris Saint-Germains Edinson Cavani celebrates scoring their second goal with Kylian Mbappe and Neymar     REUTERS/Charles Platiau - RC13EFEB7D40
REUTERS

Već 11. kolovoza Barcelona je pokrenula tužbu na sudu u Barceloni u kojoj tvrdi da Neymar nije ispoštovao ugovor, pa da mora vratiti 8,3 milijuna eura. To je prva ratu uplaćena na njegov račun, od ukupno dogovorenih 26 milijuna bonusa. Traženi iznos je porastao na 9,3 milijuna kada su pribrojali štetu nastalu Neymarovim jednostranim raskidom ugovora. Barcelona traži da taj iznos plati PSG ako ne može Neymar. O tome je preko Španjolskog nogometnog saveza obavijestila Francuski nogometni savez i FIFA-u. PSG je odgovorio kako je ponašanje Barcelone žalosno te da je pariški klub, kao i Neymar, sve učinio po zakonu i pravilima. Neymarovi odvjetnici uzvratili su Barceloni udarac protutužbom u kojoj su zatražili da se 25-godišnjem napadaču isplati svih 26 milijuna eura.

Verrattijeva isprika

Prije Neymarova prelaska Barcelona je bila zainteresirana i za talijanskog veznog igrača u PSG-u, Marca Verrattija. On je ljetos uočen na španjolskom otoku Ibizi gdje se malo dalje odmarao i Lionel Messi. Verratti je osvanuo na naslovnici sportskih novina Mundo Deportivo zajedno s novinarom, a Al-Khelaifi je poručio kako se on “može fotografirati s kim god želi, ali da se nakon povratka s odmora mora priključiti momčadi PSG-a“. Igračev zastupnik Donato di Campli je u srpnju rekao kako se Verratti osjeća na Parku prinčeva “kao u zatvoru” jer mu ne daju da potpiše za Barcelonu. Verratti se zatim u klupskom video isječku ispričao za agentove riječi napomenuvši kako ne odražavaju njegov stav. Ispričao se PSG-u, navijačima i svima u Parizu. Francuski novinar Antoine Maumon tvrdi da je Al-Khelaifi prisilio Verrattija na ispriku.

Neymar je nakon potpisa za PSG izjavio da je to učinio zbog novog izazova. Bartomeu mu je poručio kako je otišao na ružan način, nikome ne rekavši ništa te da to nisu vrijednosti koje njeguje Barcelone. Istaknuo je neka se ugleda na kapetana Andresa Iniestu i Messija, koji pokazuju vjernost klubu. Neymar je, pak, na to odgovorio kako Barcelonu vode ljudi koji ne bi trebali biti ondje.

Linker
20. travanj 2024 05:14