REUTERS/Kai Pfaffenbach
ŠPEKLUACIJE KONAČNO ZAVRŠENE

NAKON ČAJKOVSKOG I ZEBECA, KOVAČ ĆE POSTATI 29. TRENER VELIKANA U NOVOJ ERI Presudio je mukotrpan rad, a Hrvat u sebi ima Bayernov DNA

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 14. travanj 2018. 00:30

Sve što se pisalo, u petak je napokon i potvrđeno: bez, dakle, ikakve nedoumice ili sumnje, Niko Kovač na kraju sezone postaje trenerom velikog Bayerna!

Kao bomba je odjeknula vijest koju je ekskluzivno donio Bild, a koja govori da se iznad Frankfurta nadvio “bijeli dim”: Bavarci su dugo tražili nasljednika Juppa Heynckesa, koji na kraju sezone odlazi u mirovinu, sondirali teren i dvojili između Nagelsmanna, Hasenhüttla, Pochettina te Nike Kovača, da bi se na kraju odlučili za Hrvata, koji je, između ostalog, bio prvim izborom velikog Franza Beckenbauera te sportskog direktora Hasana Salihamidžića.

- Kovač je novi Zebec - već dugo govori Kaiser Franz. A da je Kovač već dulje vrijeme na radaru Bayerna, dokazuje i njegov ugovor, u kojem je ugrađena klauzula da Niko može otići prije isteka kontakta 2019. godine, i to samo u Bayern, koji se za taj potez obvezao platiti 2,2 milijuna eura. Bavarci su to ekskluzivno pravo, eto, i iskoristili...

“Niko će 8. srpnja prozvati igrače Bayerna, zajedno s bratom Robertom, ali i dosadašnjim Heynckesovim pomoćnikom Peterom Hermannom, koji će novom stožeru Bayerna dati potrebnu doza iskustva”, piše i list posvećen Eintrachtu, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Mnogo su vremena posvetili u Bayernu na donošenje ove delikatne odluke, no presudio je Kovačev rad, koji je Eintracht iz momčadi za ispadanje pretvorio u momčad za Europu, te Bayernov DNA kod koji Kovač nosi u sebi. Radi se o vrlo delikatnoj, ali hrabroj odluci, kako za klub, tako i za Kovača, premda nema dvojbe da će Bayern na čelu s Hoenessom, Rummeniggeom te posebno Salihamidžićem čvrsto stati iza talentiranog hrvatskog trenera”, zaključuje taj list.

Bayern je, inače, ove sezone potvrdio i šesti uzastopni naslov prvaka Njemačke, a u srijedu je potvrdio plasman u polufinale Lige prvaka.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - APRIL 08:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and TSG 1899 Hoffenheim at Commerzbank-Arena on April 8, 2018 in Frankfurt am Main, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Kovač je nakon starta karijere u Red Bull Salzburgu, pa epizoda na klupi mlade i seniorske reprezentacije Hrvatske, u Frankfurtu od kraja sezone 2015./16. i tada je klub spasio od ispadanja. Već ove sezone s Eintrachtom drži peto mjesto, samo dva boda je udaljen od pozicije koja izravno vodi u Ligu prvaka!

Prilagodba na Bayern mu neće biti teška jer je u Münchenu proveo dvije godine kao igrač Od 2001. do 2003. godine je za bavarskog velikana odigrao 34 službene utakmice. Otada ga navijači pamte kao ratnika, a premda se nije dugo zadržao u klubu, profesionalnim pristupom te karakterom ostavio je, očito, značajan trag.

Nakon, dakle Čajkovskog i Zebeca, Niko Kovač postat će 29. trener Bayerna u novijoj eri, koja traje od 1963. godine, kada se upravo pod paskom Hrvata počeo stvarati preporod kluba koji se u proteklih 50 godina pretvorio u svjetskog nogometnog giganta. Upravo i taj detalj otkriva značaj trenutka; u nas označen kao vampir koji igračima ne dâ disati, u Njemačkoj je Niko Kovač pokazao da se radi o šarlatanskim formulacijama i obezvrjeđivanju koje je stresao sa sebe najboljim mogućim načinom: radom koji ga je doveo na klupu Bayerna!

Predstavljanje novog trenera, pišu Nijemci, Bayern će održati u svibnju, odmah nakon kraja sezone. Niko, čestitke...

Linker
20. travanj 2024 05:40