Screenshot: Twitter
U NOVOJ ULOZI

NAPUSTIO DINAMO KAO STOPER ZA 14 MILIJUNA EURA, A SADA BI NAKON PRVOG POGOTKA MOGAO PRESELITI U NAPAD 'Rekao mi je da je oduvijek želio biti napadač'

PRVIJENAC U ligaškoj pobjedi nad Derby Countyjem hrvatski stoper je prvi put startao za svoju novu momčad i odmah zabio
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. veljača 2020. 00:08

Filip Benković otišao je iz Dinama na Otok kao veliki talent hrvatskog nogometa. Odšteta koju je platio Leicester iznosila je 14,5 milijuna eura, no Benković je za Lisice upisao samo dva nastupa, u FA kupu i Liga kupu. Da nije ‘mačak u vreći’ potvrdio je na posudbi u Celticu, no prošle jeseni opet u Leicesteru nije dobio pravu priliku, pa je uslijedila nova posudba, ovaj put u redove drugoligaša Bristol Cityja.

Hrvatski stoper promijenio je klub posljednjeg dana siječnja, debitirao je 7. veljače protiv Birminghama kad je odigrao 32 minute. Međutim, već u prvoj utakmici koju je započeo kao član udarne postave Benković se upisao u strijelce. Glavom je u 44. minuti zabio za 2:0 protiv Derby Countyja u 32. kolu, a utakmica je završila rezultatom 3:2 za Bristol City. Tako se Benković može pohvaliti da je u svojoj prvoj ‘pravoj’ utakmici u Championshipu srušio klub čiji je kapetan Wayne Rooney.

Bit će sretan

Bristol je trenutačno na 7. mjestu sa 53 boda, te se nalazi jedno mjesto ispod zone doigravanja za Premier ligu, a menadžer Lee Johnson je pun hvale za hrvatskog defenzivca.

- Benković je izgledao vrlo siguran u obrambenim zadacima - rekao je Johnson.

I tu nije stao, najavio je da bi mladi Hrvat u budućnosti mogao dobiti i neke nove zadatke u momčadi. Sjećate se kad je bivši trener Dinama Osvaldo Ardiles želio od Igora Bišćana napraviti centarfora, nešto slično je u određenim situacijama radio i Zlatko Kranjčar s Gordonom Schildenfeldom, a postoje brojni drugi primjeri u kojima su se stoperi zbog svoje visine i dobre igre glavom (a neki i nogom) pretvarali u napadače, pa makar i na nekoliko minuta u završnicama utakmica.

- U Championshipu ti svaka pozicija u momčadi mora biti dobro pokrivena. Jedino što mi nemamo je 194 cm visoki napadač, ali Benković je bio napadač do svoje 16. godine. Rekao mi je da je oduvijek želio biti napadač, a ja sam mu onda kazao neka se spremi da u zadnjih 10 minuta ide u napad ako će trebati. Sigurno će biti sretan zbog ovog gola - rekao je Johnson.

Menadžer Bristol Cityja u šaljivom je tonu završio svoju priču o Benkoviću.

- Mogao bi ne nazvati Brendan Rodgers (menadžer Leicestera) i pitati što to radim dok mi Benković igra napadača!

Naravno, Benkovićeva će primarna uloga biti na stoperu, a ako će igrati redovito to je dobra vijest i za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića.

Linker
19. travanj 2024 19:47