Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / Vladimir Dugandzic / CROPIX
ZBIRNO IZVJEŠĆE 17. KOLA HNL-A

BBB-I PREKO OGRADE BACALI KAMENJE I BAKLJE, A NAJVATRENIJE JE BILO NA POLJUDU Tranasparent kojeg je izvjetila Torcida podigao je puno prašine

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. studeni 2017. 16:36

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 17. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikup-ljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK HAJDUK - NK OSIJEK 1 : 1

Utakmica HNK Hajduk – NK Osijek održana je 25. studenoga 2017. u Splitu na stadionu Poljud pred oko 10.000 gledatelja od čega oko 3.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) i oko 50 pripadnika navijačke skupine Kohorta (NK Osijek).

Pripadnici Torcide prije utakmice su u dnu sjeverne tribine izvjesili transparent "odgovornost, a ne demagogija", kojim pozivaju na smjenu sadašnje uprave. Prvih 12 minuta šutjeli su zbog 12 bodova zaostatka za prvoplasiranim Dinamom. Do 39' navijali su korektno. Kada je NK Osijek postigao gol počeli počeli skandirati svojim igračima "igrajte pičkice" i minutu kasnije "jebem vam mater".

Drugo poluvrijeme Torcida započinje skandiranjem svojim igračima "igrajte pičkice". U 66' Torcida skandira "osiječke pičke", a potom u 71' aktiviraju 2 topovska udara i pale stolicu na tribini. U 72' pale dvije dimne signalne baklje i bacaju nekoliko petardi.

U 73' 2 petarde i 2 dimne signalne baklje i u 74' još 2 dimne signalne baklje i jednu sig-nalnu baklju bengalku. Torcida potom podiže transparent "Dugo je već cirkus u jednom gradu na jednom mjestu, životinje su divlje, predstava je loša. Vrijeme je da se zastor spusti, karavana ode, a zvijeri u kavezu dočekaju smrt!" U 75' Torcida počinje skandirati "HNS pederi" i zatim "Šuker turčine, napuši se kurčine", a u 76' "jebo vas Mamić"

U 80' Torcida započinje svoju bakljadu paljenjem desetak bljeskalica kao uvod, a potom kreću paliti i signalne baklje bengalke, te sveukupno pale oko 20 bljeskalica i 25 bengalki, od čega 7 bljeskalica i 8 bengalki bacaju u teren zbog čega sudac prekida utakmicu na dvije minute.

U 83' Torcida skandira svojim igračima "igrajte pičkice", u 84' "dobit ćete batina" i "jebem vam mater" u 85' "srami se Hajduče". Po isteku regularnog vremena na stadionu je počelo navijanje "uprava odlazi", koje se smirilo kada je Hajduk izjednačio, a nakon toga Torcida navija "igrajte pičkice" do kraja utakmice.

Napomena: Gotovo svi mediji zgražaju se zbog Torcidinog transparenta „Dugo je već cir-kus u jednom gradu....“ tumačeći ga kao poziv na ubojstva. Neki se pak mediji pitaju zašto policija nije spriječila unošenje tog transparenta u gledalište. To nije posao policije nego redarske službe koju plaća uprava kluba. Zagrebački Večernji list čiji je novinar Tomislav Dasović, inače, a posebno u posljednje vrijeme prepoznat po svojim huškačkim tekstovima i govoru mržnje, usmjerio je poruku Torcide na Zdravka Mamića i Davora Šukera, iako nije obrazložio na temelju čega. Možda je to samo wishfool thinking uredništva Večer-njeg.

Promatrači HHO-a i ovaj puta su prikupljali podatke o utakmici na svoj poseban način zahvaljujući rabijatnom i huliganskom ponašanju predsjednika kluba Kosa.

GNK DINAMO – NK RUDEŠ 1 : 1

Utakmica GNK Dinamo i NK Rudeš odigrana je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pred oko 500 gledatelja.

Utakmica je protekla u relativnom miru s obzirom da pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys nisu bili nazočni budući su bojkotirali utakmicu. Okupili su se na Trgu bana Jelačića i u koloni kroz grad došli do stadiona noseći transparent: „Na tribini i ulici mira neće biti.“ Prilikom pokušaja ulaska u stadion htjeli su organizirano otići na zapadnu tribinu što im osiguranje nije dopustilo. Pred stadionom izvikivali su uobičajene parole protiv Zdravka Mamića i HNS-a te preko ograde stadiona bacali kamenje i 2 baklje. Potom su se okupili i pozirali fotografima ispred Cibonina tornja s naprijed navedenim transparen-tom.

NK CIBALIA – HNK RIJEKA 1 : 2

Utakmica NK Cibalia – HNK Rijeka odigrana je po hladnom i kišovitom vremenu 26. stu-denoga 2017. u Vinkovcima. Utakmici je nazočilo 400 gledatelja od čega 70-80 pripadnika Armade (navijapčka skupina HNK Rijeka), te manja grupica Ultrasa (navijapčka skupi-na NK Cibalia).

Susret je protekao bez navijačkih ispada i odigran je u korektnom sportskom ozračju.

Linker
20. travanj 2024 23:52