Getty Images
PRIJETNJA NEREDIMA

ČEKA SE SAMO KONAČNA POTVRDA, HRVATSKI NAVIJAČI RAZOČARANI Jedna od najvažnijih utakmica Vatrenih igrat će se bez naših navijača!

NAVIJAČI SAMO DOMA Delegacija HNS-a danas u Ateni na sastanku s čelnicima Grčkog nogometnog saveza na kojem će potvrditi prijašnji dogovor
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. listopad 2017. 10:17

Vatreni su na Malti u listopadu 2015. prvi put u povijesti proslavili plasman na veliko natjecanje, tada Euro u Francuskoj, bez navijača s hrvatskim obilježjima na tribinama. Prođu li kroz Pirej trijumfalno poput Rimljana i Gota, od čijeg udara se 15 stoljeća nije oporavio, ponovno im neće imati tko skandirati. A tko će nazdraviti ouzom i metaxom? Samo neka bude Rusije, bit će votke...

Delegacija HNS-a je u Ateni, predvođena izvršnim direktorom Damirom Vrbanovićem i team-menadžericom Ivom Olivari, te za ovu prigodu posebno bitnim povjerenikom za sigurnost Miroslavom Markovićem. Stigli su u srijedu, trebalo je pregledati hotele, terene, sve što će dočekati nacionalnu vrstu koja u grčku prijestolnicu slijeće 11. studenoga, dan prije ogleda na stadionu Karaiskakis u Pireju.

Čeka se potvrda FIFA-e

Danas u jutarnjim satima dogovoren je sastanak s čelnicima i operativcima grčkog saveza na kojem će biti potvrđen dogovor da se utakmice play-offa igraju bez gostujuće tribine.

REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS

Grci inzistiraju, HNS je i prije ždrijeba bio svjestan da će u slučaju da naletimo na tog suparnika morati biti tako jer Davor Šuker je dan uoči “plesa kuglica“ u Zürichu kazao kako jedino ne bi volio Grke zbog problema s navijačima koji bi vjerojatno rezultirali time da Grci ne smiju u Zagreb, a Hrvati u Pirej. I bit će tako. Ostalo je samo pričekati da odluka bude službena, da je potvrdi FIFA, a nema razloga da to ne učini, te s hrvatske strane Izvršni odbor HNS-a u petak.

Kad reprezentacija u odlučujućim susretima igra bez potpore s tribina na gostovanju, to definitivno nije u duhu sporta, ali previše se nereda dogodilo između Hrvata i Grka, i prejake su prijetnje da bi repriza bila neizbježna, pa je pametno barem stadion, ako je moguće, sačuvati od “ludila“. Za grad je to tako i tako upitno jer i Olympiacos i Dinamo igrali su u Ligi prvaka bez gostujućih navijača, pa su se BBB našli u Ateni, kako su isticali da bi se družili s fanovima Panathinaikosa, i na kraju bili brutalno napadnuti od - Srba. S obilježjima Crvene zvezde.

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

Ulaznice na crno

To što neće biti tribine rezervirane za fanove u “kockastom” nipošto ne znači da se u Ateni i Pireju neće naći Hrvati. Na svaku utakmicu netko se progurao, nabavio kartu preko veze. Dosta je bilo susreta, pogotovo u finišu proteklih kvalifikacija, u Bakuu, Oslu..., ranije u Beogradu, kao potvrda toga. Prije dvije godine HNS se sam odlučio odreći prava na gostujuću tribinu, u strahu od eliminacije Vatrenih s Eura. Budući da smo u Azerbajdžanu i Norveškoj, kao i 2013. na stadionu Crvene zvezde, vidjeli mnoge Hrvate (ne i na Malti, osim nekoliko pojedinaca u “civilu”), treba se samo nadati da će oni koji se zapute, avanturistički, u Ateni imati isključivo ugodna sjećanja. Ako su preživjeli Beograd, a itekako ih je bilo, pogotovo na zapadu i istoku, znaju kako. Ulaznice? Pa koliko je vjerojatno da se od Grka ne mogu kupiti ‘na crno’? Kao da u Kolumbiji nema droge!

KN Uvijek vjerni poštuje dogovor Saveza, iako im je krivo. Predsjednik Ilija Perković kaže:

- Mi uvijek želimo ići na utakmice, zato i postojimo kao navijačka udruga. Jako nam je žao što ne možemo dati podršku. Međutim, pitanja sigurnosti, njihove procjene, ne mogu komentirati je nemamo konkretne podatke. Činjenica je da su nas 2011. napali u Pireju, bilo je na stadionu i djece, i žena, neki su došli preko nagradne igre, situacija je bila dosta zeznuta, ali da možemo i sada bismo išli. Ipak je to najbitnija utakmica.

Žrtve nasilnika

Hoćete li za prvi susret u Maksimiru spremiti nešto posebno, da se napravi vrhunska atmosfera, pa bude li ekipa na visini zadatka, idealno bi bilo da Grci nemaju što tražiti u uzvratu, da im stadion ni ne bude pun.

- To ćemo se potruditi, na tome radimo. Iako je radni dan, mobilizirat ćemo sve snage da bude spektakl i prava podrška reprezentaciji. Nadamo se da će se stvarno napuniti stadion.

Premda Hrvatima koji žive po Europi više odgovara Atena jer tamo se igra u nedjelju, nije jednostavno u tjednu otići nekoliko dana s posla. Pravi navijači i ljubitelji nogometa često su na takav način žrtve nasilnika, ali dobro je dok im nisu životi ugroženi.

Linker
26. travanj 2024 17:53