CROPIX
BROJNI HRVATI ŽIVE U ŠVICARSKOJ

DINAMO BI MOGAO IMATI BROJNU I GLASNU PODRŠKU U BERNU Očekuje se da će 'Modre' bodriti čak 3000 navijača

U večerašnjoj prvoj utakmici play-offa Lige prvaka na gostovanju kod Young Boysa u Bernu Dinamo bi mogao imati dobru navijačku podršku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. kolovoz 2018. 11:50

Koliko će navijača Modrih biti na današnjoj utakmici? U Bernu smo upoznali Josipa, momka koji radi kao konobar u jednom ovdašnjem hotelu. Inače je iz Varaždina, kaže da je u Švicarskoj već deset godina.

- Vidjet ćete ako Dinamo postigne pogodak!

To je bio odgovor na pitanje s početka teksta. Naime, ovdje u Bernu ima Hrvata, navijača Dinama, ali stići će i neki iz drugih dijelova Švicarske. Dinamo je zasad prodao 500 ulaznica koje su se mogle kupiti preko kluba, ali gotovo je sigurno da će na tribinama biti još mnogo naših gastarbajtera, predviđa se da bi Dinamo moglo bodriti oko 3.000 navijača. Inače, ovdje nema personalizirane prodaje ulaznica, tako da svatko tko želi može lako doći do njih. Međutim, to što nema personalizirane prodaje, zapravo, znači da švicarska država funkcionira jako dobro. Ne trebaju Švicarci personalizirano prodavati jer su kazne za bilo kakvu nepodopštinu stroge i - brze!

Zagreb, 040317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 23. kola Prve MAXtv Hrvatske nogometne lige,
GNK Dinamo - NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: BBB.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Policija sve prima

Govori nam naš sugovornik da postoji točna klasifikacija kazni, zna se uvijek koliko što košta. Bacanje baklji na teren morate platiti 1.000 švicarskih franaka. Možete to učiniti na licu mjesta, gotovinom ili karticom. Vjerojatno će vam to izgledati smiješno, ali policija ovdje špancira s aparaturom koju imaju u trgovinama ili šoping-centrima, dakle, ako zgriješite, odmah možete gurnuti karticu, Diners, Visu, Master Card, što god imate, policija sve prima. Ako nemate karticu ili gotovinu, onda ste u problemu, to vam je jasno. No i ako platite, to ne znači da policija neće pokrenuti postupak protiv izgrednika.

Svaki izgred ima cijenu i nema šanse da se izvučete. Kad je tako, sasvim je jasno da nema potrebe za personaliziranom prodajom ulaznica, sve se snima kamerama, sustav funkcionira, ipak je to - Švicarska.

U Bernu se jučer nije moglo vidjeti da danas igraju Young Boysi i Dinamo. Dobro, tako je izgledalo iz našeg rakursa, bili smo smješteni u centru ovog prelijepog grada, koji neki pogrešno nazivaju glavnim gradom Švicarske. Ne, Bern nije glavni grad, ne može biti po ovdašnjem Ustavu. No ovdje je Parlament, Bern je političko i upravno središte države. Centar grada izgleda vrlo zanimljivo i veselo, prepun je ljudi koji sjede po restoranima i kafićima, cijene su “zgodne”, ako danas putujete na utakmicu, možemo vas izvijestiti da veliko craft pivo košta u prosjeku pet švicarskih franaka.

Linker
23. travanj 2024 17:47