Nikolina Vuković Stipaničev/ Hanza Media
SUSRET U VATIKANU

'DOĐITE U HRVATSKU I PROGLASITE STEPINCA SVETIM!' Mladi Primoštenac otkrio kako mu je uspjelo čak dvaput upoznati papu Franju

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. svibanj 2019. 22:51

Mnogi vjernici diljem svijeta sanjaju o tome da upoznaju najvažnijeg čovjeka Katoličke crkve, a 29-godišnjem mladiću iz Primoštena, Josipu Jadrijeviću, taj se san ispunio čak dva puta.

Prvi je put ovaj vatrogasac papu Franu vidio prije dvije godine u Vatikanu na audijenciji, kad mu je poklonio dres splitskih "bilih", vatrogasnu kacigu i bijelu kapu, dok će ovogodišnji Praznik rada pamtiti cijeli život. Upravo 1. svibnja, na svoj imendan, Josip se opet našao u društvu voljenog Pape, i to posve neočekivano, a cijela je priča započela prije nekoliko tjedana.

- Nakon prvog posjeta čovjek bi rekao: uspio sam, dosta je. Ali ja nisam, imao sam neki svoj film da se mora ostvariti rečenica: Sveti Oče, doviđenja. Tako da sam sebi rekao – Josipe, ideš opet! I poslao sam pismo u vrijeme kad se prikupljala pomoć za malu Milu jer je u e-mailu bila molba Papi da se moli za nju. Poslao sam ga osobno Prefekturi Papinskog doma, bio sam iskren i kazao sam kako osjećam da se naš susret mora ponoviti. Odgovor sam čekao dva, tri tjedna.

Iznenadio sam se kad sam u sandučiću vidio kuvertu na kojoj je pisalo "Vaticano". Otvorio sam je i pisalo je da mi zahvaljuju na pismu te da im je drago što ću prisustvovati generalnoj audijenciji na Trgu svetog Petra, nakon koje ću imati priliku razgovarati sa Svetim Ocem. Datum sam mogao birati sam, jedini je uvjet bio srijeda. Odlučio sam se za 1. svibnja jer mi je tada imendan, a dva dana poslije rođendan.

Kad sam prvi put izrazio želju da upoznam Papu, svi su mi govorili: "Ma daj, što ti je, pa to ti je ravno lotu, zaboravi." Međutim, nisam to prihvaćao, nego sam kopao i uspio. Onaj gore upravlja svime i ima razlog. Kad mi ljudi šalju poruke, a ja gledam slike, pitam se – zašto baš ja? – uzbuđeno priča Josip za Slobodnu Dalmaciju. U Rim je došao s direktorom TZ-a Primoštena Ivanom Matošinom, smjestili su se kod časnih sestara blažene Marije od Propetog Isusa Petković i već prvog dana u Vječnom gradu odmah su otišli do Trga svetog Petra.

– Na sam dan susreta s Papom emocije su bile na vrhuncu. Osjećaj kad je s oltara spomenuta Hrvatska još je više dao puninu svemu. Nakon audijencije, koja je trajala sat i pol, Papa se spustio do vjernika. Najprije je obišao bolesne i nemoćne, pa onda mlađe bračne parove. Kako mi se sve više približavao, u meni se stvarao neki mir, ali i trema. Kad je došao do mene, strah je nestao jer njegov osmijeh i šala razbiju sve. Htio sam ga pozdraviti ljubljenjem prstena, ali mi je izmaknuo ruku, što je odnedavno aktualno.

Odmah me je pitao odakle sam, a na spomen Hrvatske i da sam drugi put kod njega nasmijao se i kazao: "Bravo, ambiciozan si. Kako je kod vas?" Pokazao sam mu tada fotografiju kipa Gospe od Loreta koju sam snimio dronom, zanimali su ga detalji o Primoštenu, kipu i gdje je napravljen. Pitao sam ga bi li se tu pomolio, na što mi je odgovorio potvrdno.

Spomenuo mi je i Split, kako dosta čuje o tom gradu jer tamo ima prijatelje. Rekao sam mu: "Sveti Oče, onda nema prepreke da što prije posjetite Hrvatsku, Split, i proglasite Stepinca svetim." Tada sam mu prenio i pozdrav predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja mi je napisala: "Srdačan pozdrav i svako dobro! Prenesite tople pozdrave i pomolite se za sve nas, narod i Domovinu" – rekao nam je Josip, koji je papi Frani od torcidaša donio i člansku iskaznicu Hajduka, na što ga je pitao je li to klub iz Splita i poručio da "bilima" želi svu sreću.

– Tijekom razgovora prenio sam mu i molitve osoba koje su me zamolile da ih spomenem. Potpisao se na slike tih obitelji da im ostane uspomena kako je stvarno mislio na njih. Imao sam fotografiju jedne mlade obitelji s malom bebom, odmah ju je uzeo i kazao: "Vidi ljepote", poljubio je, blagoslovio i poslao im pozdrave. Za sam kraj susreta blagoslovio je krunice koje sam mu dao na blagoslov, za neke meni važne osobe.

Nakon svega toga pitao me je koliko imam godina. Na moj odgovor da ću u petak napuniti 29, stisnuo mi je ruku, zagrlio me, blagoslovio, čestitao mi imendan i rođendan i kazao da pozdravim Hrvatsku te da se molim za njega. Kazao sam mu da hoću, te da ćemo se zajedno pomoliti ispod Marijina kipa u Primoštenu.

"Pregate per questo, perche no", odgovorio mi je. Stoga bih volio da se naš treći susret dogodi baš ondje – zaključio je Josip u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, još uvijek u nevjerici.

Linker
19. travanj 2024 15:39