Torcida
 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
PREVENCIJA NAVIJAČKOG NASILJA

FESTIVAL UVREDA NA VELIKOM DERBIJU U SPLITU Utakmica odluke na Poljudu bila je i pozornica za standardni navijački arsenal starih rivala

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2018. 20:27

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 31. kola Hrvatski Telekom prve nogometne lige te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK RIJEKA - HNK OSIJEK 1:0

Utakmica odigrana u Rijeci 21. travnja 2018, na stadionu Rujevica pred oko 5000 gledatelja od kojih oko 1500 pripadnika Armade (HNK Rijeka) i 50 članova navijačke skupine Korhorta (HNK Osijek).

HNK HAJDUK - GNK DINAMO 1:2

Utakmica 31. kola HT prve HNL, odigrala se 22. travnja 2018. između HNK Hajduka i GNK Dinama, održana je na stadionu Poljud u Splitu pred 32.000 gledatelja među kojima oko 7000 pripadnika navijačke skupine Torcida (NHK Hajduk) te oko 700 pripadnika navijačke skupine BBB (GNK Dinamo Zagreb).

Prije početka utakmice navijačka skupina BBB uzvikuje 'Tovarske pičke'. Torcida od 12. do 14. minute uzvikuje 'Ubi, ubi purgera'.

U 17-oj BBB skandiraju 'Tito, partija, hajdukova armija, vi ste Titovi, Tito je vaš'. U to vrijeme Torcida je bacila 3 topovska udara, a u 22. minuti Torcida skandira 'Mrzim Dinamo, srpsko ime to'. U 25-oj Torcida pali jednu baklju, a od 33. do 35. minute skandira 'Gazi, gazi purgere'. U 43' Torcida pali 2 baklje i jednu dimnu bombu, dok u 44-oj BBB podižu sliku s prekriženom glavom Zdravka Mamića.

Od 45. minute Torcida pjeva 'Visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četiri purgera, purger se dere aaaaaaa, bit će pečenja...'. U 52-oj opet se skandira 'Purgerske pičke', a BBB u 57-oj uzvikuju 'Ubi ubi tovara'.

U 60. minuti Torcidaši prema travnjaku bacaju jednu stolicu, a potom je u slijedećih nekoliko minuta pale više od 40 baklji, 14 dimnih bombi i aktiviraju 8 topovskih udara. U 93. minuti BBB opet viču 'Tovarske pičke'.

NAPOMENA: Cijela atmosfera utakmice bila je u znaku činjenice da se radilo o utakmici koja je odlučivala o prvaku države. Uz to, utakmica se odigravala u sjeni zahtjeva članova Torcide da se smijeni predsjednik HNK Hajduka Ivan Kos, pod optužbom da je sudjelovao u korupciji i podmićivanju sudaca vodeći ih je prije utakmica na večeru. Nadzorni odbor Hajduka poslije utakmice smijenila je Ivana Kosa.

Uzavrele navijačke strasti obile su se o glavu i pojedinim Hajdukovim igračima..

Prema navodima medija Futacs, jedan od popularnijih igrača Hajduka, podržao je smijenjenog predsjednika Kosa. Već oko podne 'stigla ga je kazna'. Skupina navijača Torcide napala je na ulici igrača Saida, a kraći kraj izvukao je Futacs koji je uz još petroicu Hajdukovih igrača pokušao obraniti svoga suigrača, ali je u naguravanju dobio udarac nogom u glavu.

Linker
19. travanj 2024 21:31