Ronald Goršić / CROPIX
NEMILE SCENE

FOTO, VIDEO: NOVI SUKOB BAD BLUE BOYSA I POLICIJE U PLZENU Utakmica je krenula kada je došlo do još jednog okršaja. Ima uhićenih i ozlijeđenih

Prije početka prve utakmice 16-ine finala nogometne Europske lige između domaće Viktorije i zagrebačkog Dinama u Plzenu došlo je do sukoba između navijača Dinama Bad Blue Boysa i češke policije ispred stadiona u kojemu je bilo i nekoliko ozlijeđenih navijača.
Piše: HinaObjavljeno: 14. veljača 2019. 12:59

Policija je oko dva sata prije početka susreta pred stadion dopratila oko 1500 navijača Dinama, no samo njih 400-tinjak je imalo ulaznice pa je došlo do kraćeg sukoba. Nezadovoljni zbog nepuštanja na stadion, BBB-ovci su napali malobrojne redare i policajce bacajući na njih baklje.

VIDEO: RONALD GORŠIĆ / CROPIX

Kako je češkoj policiji vrlo brzo stiglo pojačanje, situacija se smirila nakon 15-ak minuta te je prvotno odlučeno kako će svi BBB-ovci ući na stadion kako bi policija imala situaciju pod kontrolom uz prijetnju kako će se na najmanji znak nereda tribina isprazniti.

Na kraju je odluka promijenjena i ušli su samo oni s kartama.

Nekih pola sata nakon početka utakmice došlo je do novog okršaja između BBB-a koji nisu uspjeli ući na stadion i češke policije ispred Doosan Arene. Poletjele su boce i šake, a policija nije ostala dužna.

UŽIVO

21.25 - Nekih pola sata nakon početka utakmice između Viktorije i Dinama došlo je do novog okršaja između BBB-a koji nisu uspjeli ući na stadion i češke policije ispred Doosan Arene. Poletjele su boce i šake, policija nije ostala dužna.

20.40 - Češka policija odlučila je da će na kraju na stadion ući samo navijači Dinama koji imaju karte. Dakle, velik broj od 1500 navijača Modrih koliko ih se skupilo ispred stadiona, kako se trenutno čini, neće moći ući unutra. Netom uoči početka susreta stadion zjapi poluprazan.

20.30 - Doosan Arena polako se puni, pogledajte kako izgleda stadion i sektor s Dinamovim navijačima nekih pola sata prije početka susreta.

VIDEO: TOMISLAV JURANOVIĆ

20.20 - Policija je BBB-ima zaprijetila kako će se na najmanji znak nereda tribina isprazniti.

Tomo Ničota

20.10 - U sukobu između navijača Dinama Bad Blue Boysa i češke policije ispred stadiona u kojemu ima i nekoliko ozlijeđenih navijača.

Tomo Ničota

19.55 - Dio navijača zadržan je kod katedrale, ali navodno će i oni biti premješteni na stadion.

VIDEO: TOMO NIČOTA

19.45 - Jedan po jedan navijači Dinama ulaze na Doosam Arenu u Plzenu. Policija im je ponovila da će svi ući.

VIDEO: RONALD GORŠIĆ / CROPIX

19.20 - Dobre vijesti za sve navijače Dinama. Iz policije su navodno poručili kako će ih sve koji su se okupili pustiti na stadion. Zasad se to još nije dogodilo. Saznajemo kako je policija uhapsila dvojicu navijača Modrih.

19.10 - Saznajemo kako je do sukoba došlo zbog baklji i lupanja po ogradi, ali se sve brzo smirilo. Puno navijača Dinama koji su došli u Plzen nemaju karte i čini se kako su neki probali na silu ući na stadion. Nakon toga je krenulo naguravanje i došlo je do gužve.

19.00 - U ovim trenucima došlo do do sukoba između BBB-a i češke policije. Bačen je suzavac. Uskoro donosimo više informacija.

18.40 - Pred tribinama stadiona Doosan Arena okupilo se oko 1500 Bad Blue Boysa. Svi se nadaju da će ući na stadion. Saznajemo kako je vođa navijača izdao direktivu - nema tučnjave, vjeruje da će svi doći na stadion i ući na svoju tribinu. Navodno karata ima nešto više od 400-injak navijača.

18.20 - Na internetu je osvanula snimka iz jednog lokala u Plzenu koji su okupirali navijači Dinama: 'Za Dinamo dao bih sve', orilo se u jedan glas.

VIDEO: TOMO NIČOTA

17.20 - Kako se bliži početak utakmice okupljaju se Bad Blue Boysi na lokalnim trgovima. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će točno Dinamovih navijača biti na tribinama. Prognoze se kreću između 400-injak i 1000.

16.15 - Sve je manje vremena preostalo do početka utakmice između Viktorije Plzen i Dinama u 1/16 finala Europske lige. Utakmica započinje u 21 sat, a zahuktava se navijačka atmosfera u gradu. Sudeći prema scenama iz kafića u blizini stadiona Dinamo će imati vrlo glasnu podršku s tribina.

VIDEO: TOMO NIČOTA

VAŽNA INFORMACIJA ZA NAVIJAČE

Od ranog jutra veliki broj Dinamovih navijača našao se pred stadionom u društvu onih čeških i zadnja informacija koju smo dobili iz Plzena glasi: Karte više ne prodaju nikome!

Zbog velikog interesa na nogama je i policija. Zasad sve prolazi mirno i u prijateljskom ozračju, a na ulicama se navodno nalazi 300 policajaca u civilu.

VIDEO: TOMISLAV JURANOVIĆ

------------------------------------------------------------------------

Oko 15 sati stigli su jučer Dinamovi nogometaši i delegacija u plzenski hotel. Zanimljivost jest da je hotel udaljen od stadiona svega stotinjak metara (zračnom linijom i manje), lakše je tu razdaljinu proći pješice, nego autobusom, no zbog protokola će Modri na stadion ipak morati autobusom. A samo koji korak od ulaska u hotel nalazi se jedan od najboljih i najvećih plzenskih pubova, “Na Parkanu”, u kojemu će danas tijekom dana vjerojatno biti veselo i razigrano, pa će i igrači osjetiti dio atmosfere i prije utakmice.

Neobična je to situacija, kakvu Dinamovi nogometaši već generacijama nisu osjetili, a Nenad Bjelica zatražio je da se momčadi osigura mir, da na dan utakmice u hotel ne dolaze prijatelji i igračima bliski ljudi, to su mogli još samo sinoć.

Tomo Ničota

Inače, pred hotelom su igrače dočekala dvojica Čeha koji su vrijedno skupljali autograme Dinamovih igrača. Primijetili smo da su pravi “arhivari”, imali su dva fotoalbuma, a recimo, Bruni Petkoviću “posvećene” su pune dvije stranice, s fotkama u dresovima svih klubova u kojima je igrao.

VIDEO: TOMISLAV JURANOVIĆ

Nešto manje prostora dobio je i Mario Šitum, obojica su morali potpisati svaku od tih fotografija. Nekoliko takvih zaljubljenika dočekalo je Modre i u Pragu u zračnoj luci, očito je u Češkoj skupljanje takvih “trofeja” vrlo popularno. Kako nisu uspjeli pri izlasku iz busa uloviti sve Dinamove igrače, dvojica Čeha ostala su stajati pred hotelom još dugo, vrebajući kad će tko izići.

Prava “bujica” Dinamovih navijača očekuje se u Plzenu danas, a u prilog tome govori i podatak da su ovih dana u gradu i okolici (dakle, bez Praga) Hrvati rezervirali više od 400 smještaja. A nije u svakom samo po jedan krevet...

Naravno, pozivi i upiti za ulaznice nisu se smanjili, bez obzira što su iz kluba stalno upozoravali kako na tribinu mogu samo češki državljani, da će na ulazima zaštitari provjeravati osobne dokumente.

Međutim, iz neslužbenih izvora čuli smo da bi ipak na tribinama Doosan Arene moglo biti više od tisuću Dinamovih navijača, da će ih ipak tih nekoliko stotina uspjeti izbjeći sigurnosne provjere i ući na tribinu. To će biti oni kojima će se rizik isplatiti.

VIDEO: TOMO NIČOTA

Čuli smo i da je Dinamo stalno pokušavao nagovoriti Čehe da hrvatskom prvaku omoguće veći broj ulaznica, da je to bolje i za sigurnost, jer ih bi toliko ostalo izvan stadiona bez ulaznica. Obratili su se Modri i UEFA-inim sigurnjacima, koji su također pritiskali Viktoriju da učini nešto po tom pitanju, tražili su odgovore na ta otvorena sigurnosna pitanja, kako će reagirati ako Hrvati ipak uđu na tribinu i slično. Ne znamo što su iz Viktorije odgovorili UEFA-i, ali Dinamu su rekli “ne” kao i lani Partizanu, kad također za Beograđane nije bilo dodatnog kontingenta ulaznica. Ali na kraju i nije bilo nekih većih incidenata i nereda, pa se nadamo da ih neće biti i danas.

No, možda zbog svega toga bude dobrih vijesti za uzvrat. Naime, Viktoria je prodala tek 300 karata za svoje navijače u Zagrebu, kažu da će ih u najboljem slučaju biti oko 400, a bude li rezultat večeras nepogodan za Čehe, možda ih bude i manje od 300. Pa bi se moglo dogoditi da ih Dinamo smjesti u jedan kut zapadne tribine, a onda otvori čitavu južnu tribinu za svoje navijače! O tome se razmišlja u Maksimiru, ali prije petka ništa se konačno ne može znati. Puno toga ovisi kako će završiti današnja utakmica i u rezultatskom i u navijačkom smislu.

‘PROLAZI’ SAMO ČEŠKI ID Domaćini najavljuju velike kontrole

Izdali su iz Viktorije Plzen sigurnosni proglas vezan za današnju utakmicu i još jednom naglasili glavnu stvar: Dinamovi navijači mogu ući samo na dio tribine namijenjen njima, na ulazima će biti jake kontrole i gledatelji će moći na stadion jedino uz predočenje dokumenta kojim potvrđuju češko državljanstvo

Tko god ne bude imao češki ID neće moći na stadion, uz dodatak da mu neće biti nadoknađen trošak kupnje ulaznice. Također, nitko s Dinamovim obilježjima neće moći ni na jednu tribinu osim one koja je namijenjena modrim navijačima. Pozvali su Česi gledatelje da zbog sigurnosti i detaljne kontrole na stadion dođu najkasnije sat vremena prije utakmice.

Linker
22. travanj 2024 02:37