Tom Dubravec/ CROPIX
ATMOSFERA - ZA NAJEŽIT SE

FOTO/VIDEO: 'LUDI HRVATI' OSVOJILI BUDIMPEŠTU Pogledajte igre bez granica hrvatskih navijača, stigla je i harmonika, došlo i do manjeg incidenta

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. ožujak 2019. 14:16

Uvertila je bila dostoja kvalifiakcija za Euro. Sunčana nedjelja kao stvorena za nogometne navijačke priče...

Šetamo Budimpeštom, prema nama kreće se kolona dvadesetak Hrvata. „Bježite ljudi, bježite iz grada…“ njihova je pjesma.

- Iz Podravine smo, Ludbrega i Koprivnice. Ma zašto su ti Mađari tako strogi? Mi smo fini ljudi, normalni, a kad oni, na granici Goričan nisu nas pustili bez pratnje. I to kakve, šest policijskih vozila motrilo nas je u stopu sve do Budimpešte. Čemu? – čudio se stariji gospodin dok su mlađi već hitali ka restoranu u kojem je dogovorena – mađarska gulaš juha.

Centar Budimpešte ove je nedjelje hrvatski. Ulica Vaci pogotovo. Iz daljine odjekuju poznati stihovi. Anna Caffe postao je glavno mjesto okupljanja Hrvata.

VIDEO: Dražen Antolić

- Kao i prije tri godine, naš budimpeštanski dom - posjećaju.

Stigala je i harmonika, tulum je već oko pola dva bio na vrhuncu. „Ustani bane Jelačiću“ počeo se oriti Peštom. Budnica u srcu Mađarske. Pa Mišo, Stavros, Thompson… navijački repertoar bio je kao na festivalu. Mađari su shvatili, tu se nešto zanimljivo događa, počeli prilaziti, s vremenom stvorio "obruč“ slučajnih namjernika s uključenim snimanjem na mobitelu oko "kockaste enklave“. Kad je krenulo "Nije u šoldina sve“, i pojedini "civili“ počeli su pjevušiti. Jesu li to Mađari kojima je ostalo nešto u uhu od dolazaka na Jadran? Tako se činilo.

VIDEO: Dražen Antolić

U jednom času prošao je mladić ogrnut srpskom zastavom i tapkao košarkaškom loptom. Provokacija je bila očita, popraćen je s "Ubij Srbina“ i stihom iz Ćavoglava, a jako osiguranje pobrinulo se da mu se ništa drugo ne dogodi...

Prije utakmice s hrvatskim navijačima možete razgovarati samo s optimizmu. Jedan će kazati 4:1, drugi 2:0, svatko vidi pobjedu. Ali samo 1300 ulaznica, to je bilo daleko premalo. Neke su razdirale brige.

- Poznajem vas, viđam vas često, po avionima i slično. Još od Brazila – obrati se stariji gospodin ovom novinaru s pitanjem:

- Imate li možda koju kartu?

Nažalost, nijednu.

- Ovako nikad nije bilo. Deset godina nisam doživio da nemam ulaznicu, a sada je zaista nemam. Tu noć kad su puštene u prodaju nisam stigao reagirati, radio sam, i gotovo. Nikako da dođem do nje - poprilično nesretan bio je gospodin koji inače živi u Innsbrucku.

Na Groupama Areni ima oko 22 tisuće mjesta, kapacitet je nominalni nešto veći, ali zbog pozicija za novinare i sigurnosnih razloga donekle je smanjen.

VIDEO: Davorin Olivari

- Mi smo kupili dvije - sretan je bio mladić ih Vinkovaca.

Kasnije smo čuli, Hrvati su plaćali na crno karte za hrvatski sektor po 100 eura, originalna im je cijena bila 150 kuna, a za neke druge tribine Mađarima su davali i tisuću kuna za jedan vrijedan papirić. Za cijenu se nije pitalo...

VIDEO: Dražen Antolić

Tako je to kad igraju svjetski doprvaci. Budimpešta je sljedeće godine domaćin Eura, kako li će tek izgledati ulice i trgovi dopadne li nas skupina u kojoj su mađarska prijestolnica i München. Koliko će se tada davati za jednu kartu?

-Ma dosta mi je gulaša, ajmo na pivu – začusmo glas iza leđa.

Gulaš, paprikaš, pačja jetrica, pivo, tokajac… Nedjelja 24. ožujka 2019. datum je u kojem su Hrvati dominirali centrom Budimpešte i izvrsno se proveli.

VIDEO: Davorin Olivari

Bili smo i na Budimu, pogleda na grad je veličanstven. I tamo iz svakog turističkog autobusa izađe poneki u "kockicama“. Spustili se preko Dunava, naših je bilo daleko više nego su sektor na Groupama Areni mogao primtiti.

Budimpešta i jest i nije impresivan grad.. Po povijesti arhitekturi i mngočemu svakako jest, po uređenosti defnitivno nije. Koliko razbijenih boca, bačenih konzervi, opušaka i svakakvog smeća na raznim punktovima, ne samo korak-dva od centra, i u njemu samome. Na tome moraju ozbiljno poraditi. Što se osiguranja tiče, ono je na visini. No ne sumnjamo da će Euro u Mađarskoj biti fantastičan.

“Utakmica Mađarske i Hrvatske na budimpeštanskoj Groupama Areni igra se u nedjelju 24. ožujka s početkom u 18 sati, a vrata stadiona otvaraju se u 16 sati. Za hrvatske je navijače predviđen Sektor E (ulaz br. 4). Stadion je rasprodan, a kupnjom ulaznice prihvaćeni su propisi Mađarskog nogometnog saveza za sportske događaje, koji, između ostaloga, uključuju:

- kontrolu osobnih podataka uz zabranu ulaska na stadion onima kojima se podaci na ulaznici i osobnim dokumentima ne podudaraju, bez naknade za plaćenu cijenu ulaznice

- onemogućavanje ulaska gostujućih navijača na tribine rezervirane za domaće navijače odnosno hrvatskih navijača s jasno istaknutim obilježjima radi njihove osobne sigurnosti, na temelju UEFA-ina pravilnika o sigurnosti.

Prema uobičajenoj praksi, na stadion nije dopušteno unositi bilo kakve predmete pogodne za nanošenje ozljeda ili štetne za zdravlje, pirotehnička sredstva, velike torbe i ruksake, transparente s bilo kakvim rasističkim, uvredljivim ili političkim porukama koje potiču mržnju, zastave veće od standardnih veličina, hranu, piće, kišobrane i druge predmete, u skladu s propisima. Na ulazu u stadion hrvatskim navijačima pomoć će pružati i redari HNS-a.

Pozivamo sve navijače da hrvatskim reprezentativcima pomognu fer i korektnim navijanjem. Recimo zajedno NE diskriminaciji, ksenofobiji, rasizmu i svim oblicima verbalnog i fizičkog nasilja. Navijajmo za Hrvatsku i za naše reprezentativce u duhu fair-playa, poštovanja i tolerancije prema suparniku, službenim osobama i svim gledateljima.

Hvala svim navijačima na odanoj podršci Vatrenima i želimo vam sretan put natrag svojim domovima!”

Linker
17. travanj 2024 01:38