Tom Dubravec/ CROPIX
BIJELIMA PRIJETI ŽESTOK UDARAC

HAJDUK NESTRPLJIVO IŠČEKUJE KAZNU ZA KAOTIČNE SCENE IZ VELIKOG DERBIJA Disciplinski sudac do kraja tjedna i nove teške utakmice zatvara Poljud?

U IŠČEKIVANJU KAZNE Disiciplinski sudac donosi odluku za nemile događaje na derbiju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2018. 15:55

Odluka o kazni Hajduku zbog događaja na derbiju s Dinamom po svemu sudeći neće danas ugledati svjetlo dana. Disciplinski sudac HNS-a Alan Klakočer prisustvovao je opatijskom seminaru ‘Pyrotechnics Masterclass’, pa se tek jučer navečer vratio u Zagreb. S obzirom da je bio uključen u veliko dvodnevno događanje u organizaciji HNS-a i UEFA-e, nije mogao podrobno pregledati sve materijale s poljudskog derbija, tako da odluku vjerojatno neće donijeti danas (srijeda). No, odluka će svakako biti donijeta do kraja tjedna, prije sljedećeg kola u kojem se Hajduk s Osijekom sudara na Poljudu.

Kakva će biti odluka ne treba prejudicirati, ali se nameće logika da će Majstori s mora igrati pred praznim tribinama protiv Osijeka, a možda i još koju utakmicu. Jer sve ono što se događalo, stradanje nesretnog vatrogasca zbog topovskog udara, kamen u glavu igraču na travnjaku, prekidi zbog bakljade, a uz sve to i bivši grijesi Hajdukovih navijača, nameću logiku po kojoj kazna ne može biti samo novčana.

Zatvaranje samo jedne, one sjeverne tribine, također ne bi imalo nekog smisla, jer tko može garantirati da se recimo za sada nepoznati počinitelj, bacač topovskog udara i svi ostali koji su sudjelovali u nemilim događajima, ne bi preselili na druge tribine?

Nikome ne može biti drago kad se igra pred praznim tribinama, jer nogomet se igra zbog navijača. Isto tako je jasno da velika većina navijača Hajduka svim srcem navija za svoj klub bez želje za incidentima, ali nažalost, mora ispaštati zbog onih kojima je nogometna utakmica poligon za nešto što nema veze s nogometom, zbog ekstremista u navijačkim skupinama.

S druge strane, nogometna organizacija, u ovom slučaju disciplinski sudac HNS-a, ne može ulaziti u kompromise s ekstremima, pa zbog ‘mira u kući’ zatvarati oči i ublažavati kazne. Jer ‘mira u kući’ ionako nikad neće biti dok se ne budu provodili zakoni, te dok ekstremne skupine, koje se označuju pojmom ‘navijačke subkulture’, ne budu u stanju prepoznati da ih za incidente čeka adekvatna kazna, te da najviše štete svom klubu. Makar, pitanje jest hoće li se to ikada dogoditi...

U svemu, naravno, najviše pati Hajduk.

Linker
24. travanj 2024 12:58