Duje Klarić / CROPIX

Napadnute mladiće i djevojku (desno) primila je jučer gradonačelnica Supetra. Brutalni napad dogodio se u blizini prostorija Torcide Brač gdje se još vide tragovi krvi na ulici (lijevo)

DRAMA NA BRAČU

HULIGANI U SUPETRU PREMLATILI I MLADU VARAŽDINKU Zgrožena gradonačelnica: 'Jeste li vidjeli curu koju su napali? Pa ona nema pedeset kila!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.06.2019. u 11:56

 • Bit će ovo priča bez previše imena i fotografija, jer se žrtve i svjedoci ne osjećaju sigurno. Stoga se nisu htjeli ni predstaviti ni slikati, a ni razgovarati s novinarima. To je i suština i tragedija priče zbog koje je Supetar jučer zamuknuo i povukao se u sebe, čekajući što će napraviti policija i pravosuđe. Strah se uvukao u malo turističko misto, taman na početku sezone, javlja Slobodna Dalmacija.

  Priča počinje u nedjelju ujutro oko četiri sata, kada se skupina sezonskih radnika, zaposlenih u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Supetra, vraćala kući nakon napornog radnog dana.

  Torcida Kup

  Bilo ih je četvero: 26-godišnja djevojka iz Varaždina i trojica slavonskih mladića u ranim dvadesetima (dva 22-godišnjaka i jedan 21-godišnjak), od kojih su dvojica iz Vukovara, a jedan iz Slatine. Neki od njih su Srbi, što će se pokazati kao “okidač” za brutalno nasilje kojem su bili izloženi.

  S njima u društvu bio je i peti čovjek, njihov prijatelj, 26-godišnji domaći mladić Tomo Domančić, vatrogasac u lokalnom DVD-u. On će proći najgore od svih i završiti s višestrukom frakturom nosa, jer je htio zaštititi prijatelje od napadača.

  Napad se dogodio na supetarskom Autobusnom kolodvoru, u neposrednoj blizini Trajektne luke i prostorija Torcide Brač, odakle su napadači izletjeli, urlajući: “Di je Srbin?” Napadača je bilo dvadesetak, a prema dosadašnjim spoznajama, nisu to bili domaći torcidaši, nego oni iz Splita. U Supetru se, naime, prethodnu večer održavao Torcida Kup, na koji su kao sudionici i posjetitelji došli brojni pripadnici splitske Torcide, iz raznih splitskih kvartova.

  Napadači su nasrnuli na mlade sezonske radnike, uključujući djevojku, a Tomo ih je pokušao zaštititi, kako i dolikuje jednom vatrogascu. Alkoholizirana rulja ih je sve iscipelarila, a Tomu je netko udario šakom u nos te je zadobio višestruku frakturu. Od daljnjeg iživljavanja spasio ih je lokalni taksist, koji je, vidjevši što se događa, počeo trubiti, na što su se napadači razbježali.

  - Slučajno smo se zatekli tamo. Jednog od napadnutih momaka poznavao sam otprije i otišli smo popiti piće: on sa svojom ekipom, ja sa svojom. I kad smo krenuli kući, oni su nas napali. Napravio sam samo ono što bi valjda napravio svatko normalan - dodao je Tomo pa nas uputio gdje ćemo naći njegove napadnute prijatelje, do ugostiteljskog objekta u kojem rade.

  Stalno provocirali

  Usput nas je zaustavio jedan mještanin:

  - Tu noć sam prolazio kraj sportskih terena di je bio taj Torcida Kup, i mene su gađali.

  - Tko vas je gađao?

  - Pa ti mulci što su došli iz Splita. ‘Ko god bi prošao, gađali su ga bobicama i kamenčićima. Samo izazivaju ljude pa čekaju hoće li ‘ko reagirati, da navale na njega. To su budale bez budućnosti - rezignirano će čovjek.

  Dolazimo u traženi ugostiteljski objekt. Dok zove svoje sezonske radnike, one koji su dan prije napadnuti, vlasnik nam kaže:

  - Molim vas ka’ Boga da nam ne otežavate situaciju, i ovako nam je dovoljno teško. To su krasni mladi ljudi, već četiri godine rade kod mene i odlični su radnici, nikad s njima nije bilo problema. Mi sad čekamo kako će policija i sud reagirati i očekujemo najstrože kazne za napadače. A ako ne budemo zadovoljni presudama, uzet ćemo odvjetnika.

  Konačno, dolaze napadnuta trojica mladića, a s njima i djevojka: krhka, nježna cura sa zavojem na ruci koju su tukli također.

  - Šutirali su je - kaže mladić s vidljivim hematomom ispod lijevog oka.

  - Čujte - reče u tom trenutku vlasnik objekta. - Mi bismo sad morali kod gradonačelnice, zvala nas je da dođemo.

  Dok hodamo s njima prema uredu supetarske gradonačelnice Ivane Marković - koja je već rano ujutro objavila da Grad Supetar zbog ovog divljačkog napada obustavlja daljnje financiranje Torcida Kupa i uskraćuje im korištenje gradskih sportskih terena - pokušavam razgovarati s mladićima i djevojkom, a Duje ih pokušava nagovoriti na fotografiju. Oni, međutim, rezolutno odbijaju i jedno i drugo.

  - I Grad i Turistička zajednica stoje na raspolaganje tim mladićima i djevojci. Jeste vidjeli tu curu? Pa ona nema pedeset kila, i nju su napali! - kaže gradonačelnica, istinska zgrožena zbog napada.

  - Pa zar je to Torcida? - odgovara gradonačelnica protupitanjem. - Ako ti ‘junaci’ pripadaju Torcidi, onda neka se oglasi Torcida. Ako me išta tješi u ovom slučaju, onda je to što u ovom divljačkom napadu nije sudjelovao nitko od Supetrana, odnosno nitko od Torcide Brač, barem prema mojim saznanjima. Supetar je otvoren grad i meni je apsolutno neprihvatljivo da bilo tko u Supetru bude napadnut zato što drukčije govori ili hoda, ili zato što je druge nacionalnosti. U svom mandatu neću to dopustiti, nema šanse - završava gradonačelnica Marković.

  Ona je jučer u ime grada Supetra, u svoje ime i u ime Gradskog vijeća izrazila nezadovoljstvo zbog ovog događaja.

   

  'Bila mi je želja primiti unesrećene i žrtve napada. Potresena sam nakon što sam vidjela da su to stvarno mladi momci i cura. Žao mi je što se to dogodilo u našem gradu. Grad Supetar je uvijek bio otvoren i tolerantan grad. Ono što me tješi je to da, ono što za sada znamo da nitko od napadača nije iz ovog grada. Radilo se o sudionicima ili posjetiteljima Torcida Kupa. Ja sam kao gradonačelnica donijela odluku da opozovem svu donaciju tom kupu. Što se mene tiče, dok samgradonačelnica, taj kup se u Supetru više neće dešavati', rekla je Ivana Marković.

  Prebili i građanina BiH

  U razgovorima na rivi doznali smo da napad na mlade sezonske radnike iz Slavonije i Varaždina nije bio jedini divljački incident te noći u Supetru jer je u kompleksu kafića kraj sportskih terena, na kojima se održavao Torcida Kup, napadnut još jedan građanin s državljanstvom BiH kojeg su, kako nam rekoše Supetrani, odvezla kola Hitne pomoći. Prema njihovim riječima, i ti su napadači bili torcidaši iz Splita.

  Torcida Brač uputila priopćenje, ozlijeđeni supetarski vatrogasac im poručio: Sramite se!

  U napadu po nacionalnoj osnovi koji se dogodio u Supetru na Braču ozlijeđen je, podsjetimo, i mladi lokalni vatrogasac Tomo Domančić jer je stao u obranu sezonaca, na koje je nasrnula grupa momaka uz riječi 'Di je Srbin?'...

  Taj dan se u Supetru održavao Torcida kup, a sumnja se da su upravo posjetitelji tog događaja sudjelovali u napadu. Zbog toga je gradonačelnica Ivana Marković uskratila novčanu i svaku drugu pomoć organizatorima Torcida kupa, na što je reagirala Torcida Brač, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

  "Ponukani izjavama lokalnih političara povodom nemile situacije koja se neki dan dogodila u Supetru oko 4. sata ujutro, osjećamo potrebu izvijestiti javnost da je takvo kolektiviziranje krivnje, prije bilo kakvog zakonitog utvrđivanja činjenica, usmjerene na Torcidu Brač nedopustivo i zlonamjerno, te isključivo usmjereno na prikupljanje jeftinih političkih bodova.

  Naime, Torcide Brač je dana 08.06.2019. (subota) organizirala 6. izdanje malonogometnog turnira Torcida Brač Kup koji se odvio od 18:00 do 22:00 sati, bez ijednog incidenta, dok je karakter turnira, kao i svake godine do sada, bio humanitaran.

  No, ono što se dogodilo u kasne noćne sate nakon turnira nije i ne može biti pod kontrolom Torcide Brač, niti mi kao organizacija možemo snositi sankcije za takva nedjela. Međutim, dijelu medija i javnosti, a poglavito lokalnim političarima na vlasti u Supetru, to nikako nije jasno, (a trebalo bi biti), pa primjenjuju metodu kolektivne krivnje uz najavu ”vječne zabrane” korištenja betonskog nogometnog igrališta i ukidanja novčane potpore Torcida Kupu, čime se stvara dojam da je taj turnir egzistirao na grbači gradskog proračuna, što nije istina.

  Nepobitna činjenica je da je gradonačelnica Supetra tu, inače simboličnu financijsku potporu, ukinula još prije 2 godine, kao što nam je uskratila i dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.

  Na kraju želimo istaknuti da je ovaj turnir prepoznatljiv upravo iz svog humanitarnog karaktera, a koji se sada želi zabraniti radi izoliranog incidenta, te da se cjeloukupni novac koji se stekao održavanjem turnira svake godine proslijedio u humanitarne svrhe, bilo da se radi o pomoći potrebitim ljudima s Brača ili ljudima iz drugih dijelova RH, obnovi vukovarskog vodotornja, poplavljenim područjima ili bivšim igračima Hajduka, stoga ne dozvoljavamo i odbijamo da se na takav način blati naša udruga i svi članovi Torcide Brač!’.

  Priopćenje Torcide Brač komentirao je na Facebooku supetarski vatrogasac Tomo Domančić koji je ozlijeđen dok je stao u obranu napadnutih ljudi.

  "Zašto niste mogli napisat da osuđujete napad. Jel to tako teško, a da ne napominjem da niste spomenuli da je ovaj što mi je nos polomio uhićen u vašim prostorijama... Sramite se", napisao je vatrogasac.

   

  Božinović: Hrvatska policija ima nultu toleranciju na nasilje

  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je napad na sezonske radnike na Braču, prenosi N1.

  - Policija je odmah otkrila i uhitila dvojicu počinitelja. Kriminalističko istraživanje traje i dalje. Kad govorimo o hrvatskoj policiji, postoji nulta tolerancija na nasilje. Policija svoj dio posla odradi brzo, učinkovito i profesionalno".

  Iz drugih medija