Djodje Kojadinovic / Reuters / screenshots
TEORIJE PREPLAVILE MEDIJE

HULIGANIMA IZ HRVATSKE PRIJETI DO 12 GODINA ZATVORA!? Danas izlaze pred suca, oni koji to mogu... Jedan ima hematom na mozgu i leži u bolnici...

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 15. prosinac 2017. 15:23

U srijedu navečer na nogometnoj utakmici Partizana i Crvene Zvezde, takozvanom "vječnom derbiju", izbila je velika tučnjava između dvije frakcije Grobara, dakle navijača Partizana. Ozlijeđeno je više osoba, nakon čega je u pratnji jakih policijskih snaga jedna skupina, polugola i prebijena, izvedena sa stadiona.

Zbog tučnjave je ukupno uhićeno 26 osoba, a među njima i šestorica Hrvata te po jedan Grk i Bugarin. Povod sukoba dvije skupine navijača Partizana je pak bila "prevlast na tribini", a kako pišu srpski mediji "Hrvati su na derbi došli na poziv 'kolega' iz beogradskog podzemlja, kako bi im pomogli u preuzimanju kontrole na južnoj tribini stadiona Partizana".

Što se tiče Hrvata koji su sudjelovali u tučnjavi, riječ je o skupini Splićana od kojih je najgore prošao Ante Firić koji je ozbiljno ozlijeđen. Ima hematom na mozgu i hospitaliziran je na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) odakle su demantirali prvotne informacije kako mu je život ugrožen zbog ubodne rane u predjelu leđa. Tu su još bili i Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug i Damir Tovarović, bivši prvak Hrvatske u kick-boksu.

Kako piše portal B92, uhićenima prema članku 344a Kaznenog zakon Republike Srbije - nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu - prijete kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina u osnovnom obliku, a do 12 godina u najtežem obliku, koji propisuje kazne za vođe grupe koja vrši nasilje.

Također, ukoliko je kazneno djelo delo izvršeno u grupi, propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do dvanaest godina zatvora se izriče u slučaju da u nasilju dođe do teških tjelesnih povreda i veće materijalne štete. Što je ovdje bio slučaj.

Pred suca bi uhićeni trebali izaći danas, pišu begradski mediji.

I dok je faktički dio oko sukoba više manje jasan, kad su u pitanju motivi dolazimo do pravog mora neosnovanih konstrukcija.

Srpski tabloidi, notorno skloni teorijama zavjera, danas su izašli s naslovima i optužbama da je tučnjava zapravo bila pokušaj državnog udara, iako se očito radi o sukobu za prevlast dviju navijačkih/kriminalnih skupina kojima je tribina savršeno poslužila za borbu za prevlast. Pritom za ispomoć nisu unajmljeni samo Hrvati, već i kriminalci drugih nacionalnosti, a glavni organizatori su naravno domaći huligani, to jest kriminalci. No, Hrvati su u prvom planu svih vijesti, a neki od tabloida su već iskonstruirali zavjeru protiv Srbije te u svemu vide prste stranih obavještajnih služba s ciljem da se "zapali Beograd", "izvrši državni udar i sruši Vučića" i tome slične priče.

Visoko tiražni Informer, inače pod čvrstom kontrolom Vučića, je pak svojim čitateljima prezentirao cijelu shemu "za provođenje državnog udara u Srbiji". Uz naslov "Hrvati izazvali rat na derbiju" stoji i da je riječ je o "prljavim obavještajnim igrama oko Srbije" kojima je cilj bio da se nemiri preliju na ulice. A krajnji cilj je po Informeru, naravno, bio srušiti Aleksandra Vučića. Jasno, iza svega stoji CIA koja je angažirala hrvatske huligane.

"Briljirao" je i tabloid "Alo" koji tvrdi da su "plaćenici iz Hrvatske za 10 tisuća eura po glavi organizirano došli na derbi kako bi zapalili stadion, izazvali rat navijača i napravili kaos u zemlji."

Kao i Informer, i oni u svemu vide zavjeru s krajnjim ciljem da se "sruši vlast u Srbiji", ali imaju i zgodan dodatak u kojem stoji da su Hrvate platili ljudi iz Beograda, "među njima je čak i jedan visoki dužnosnik Partizana koji želi preuzeti kontrolu nad navijačima."

Među umjerenijima je bio najtiražniji Blic koji je izašao s naslovom "Plaćenici iz Hrvatske prebijeni u ratu za jug" pa navodi da su trojica od šest Hrvata plaćena po 10.000 eura kako bi izazvali kaos na stadionu. Osim toga, spomenuli su i da je kod jednog od njih, Damira Tovarovića, nađena veća količina narkotika dovoljna za nekoliko godina robije.

Kurir se na naslovnici sjetio i drugih sudionika tučnjave pa tako piše "Šokantno: zaraćene frakcije Grobara angažirale strance za derbi. Krvavi rat plaćenika Bugara i Hrvata u Beogradu za prevlast na južnoj tribini". Na svojoj web stranici su pak objavili članak s naslovom "Evo tko je doveo hrvatske huligane u Beograd: Plaćenici iz Splita dobili ogroman novac za izazivanje kaosa na derbiju".

Linker
25. travanj 2024 05:51