Đorđe Kojadinović / REUTERS
USKORO IZLAZE I OSTALI

'IMAŠ 48 SATI DA NAPUSTIŠ SRBIJU' Najmlađeg huligana s Partizanova stadiona pustili iz zatvora i ostavili ga na cesti, iz kafića je zvao obitelj

Piše: Katarina Marić Banje / SDObjavljeno: 24. travanj 2018. 16:28

Najmlađi od šestorice Splićana uhićenih u Beogradu nakon nereda na stadionu Partizana Ivan Ronald Mišković (19) vratio se kući u Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

Pušten je iz Kazneno popravnog zatvora u Sremskoj Mitrovici nakon što je odslužio kaznu od četiri mjeseca zatvora po nagodbi koju je potpisao u dogovoru s Višim javnim tužiteljstvom u Beogradu. Unatoč mogućnosti da zatraži uvjetni otpust nakon odsluženja dvije trećine kazne ostao je u zatvoru do zadnjeg dana.

Na dan isteka kazne Ivanu Ronaldu Miškoviću su uručili rješenje da u roku od 48 sati mora napustiti teritorij Srbije jer je osim zatvorske kazne dobio i izgon u trajanju od pet godina.

Nakon toga nije prepraćen do granice sa Hrvatskom već su ga izveli iz kaznionice u Sremskoj Mitrovici i ostavili na cesti pred ulazom. Mladić je iz obližnjeg kafića kontaktirao obitelj te su u najkraćem roku došli po njega pošto su čekali na njegov izlazak u blizini granice s hrvatske strane.

Dobro vladanje

Sljedeći koji će doći u Split su Damir Tovarović (38) i Jakov Podrug (24) koji su dobili po pet mjeseci zatvora što im istječe polovinom svibnja. Međutim, obojica su zatražila uvjetni otpust te su njihovi zahtjevi već zaprimljeni kod suca izvršenja na Višem sudu u Beogradu. Obojici je uz zahtjev priloženo mišljenje i ocjene stručne službe iz kaznionice o čemu u velikom dijelu ovisi odluka suda. Dvije trećine kazne su odslužili krajem ožujka tako da je ispunjen i taj uvjet za dobivanje prijevremenog otpusta.

- Iz kaznionice su obojica dobili pozitivnu ocjenu vladanja što je jako važno - kazao nam je Đorđe Kalanj, odvjetnik čiji ured zastupa obojicu.

Kod ovako kratkih kazni nije rijetko da sama procedura potraje dulje nego vremenski rok u kojem se može dobiti uvjetni otpust. Nakon nereda na stadionu polovicom prosinca, mjesec dana je trajala istraga te je tužiteljstvo u siječnju ponudilo nagodbe za nasilničko ponašanje na sportskom natjecanju.

Pregovori su trajali do početka veljače te je uslijedilo potpisivanje sporazuma s tužiteljstvom. Zatim je sudac zadužen za prethodni postupak trebao potvrditi sporazume koji su tek nakon toga postali pravomoćni. Odmah je pokrenut postupak da ih se pošalje na izvršenje kazne te su potom mogli tražiti uvjetni otpust. I Damir Tovarović i Jakov Podrug su osim zatvora dobili izgon, s tim da je prvi dobio na tri godine, a drugi na pet.

Petogodišnji izgon

Kazne od po pola godine zatvora uz petogodišnji izgon dobili su Hrvoje Baković (32), Ante Firić (27) i Stjepan Mihovilović (31). Oni su također ispunili rok za mogućnost dobivanja uvjetnog otpusta.

Linker
24. travanj 2024 00:55