Cropix / Reuters
A SAD ATALANTA...

INVAZIJA DINAMOVIH NAVIJAČA NA SAN SIRO Modri će u Milanu u utakmici odluke imati podršku tisuća navijača, a pokušat će srušiti neugodnu tradiciju

Ako je očito da su ukrajinski nogometni klubovi Dinamu ‘crna mačka’, Talijani su sasvim sigurno još teža zagonetka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. studeni 2019. 10:17

Tako su mnogi nekako i zamišljali ovogodišnju Ligu prvaka, s Atalantom u Milanu, na legendarnom San Siru kao vrhuncem natjecanja u skupini. Čim je ždrijeb spojio Modre s klubom iz Bergama, koji domaće utakmice igra u Milanu, odmah su se mnogi kojima je Dinamo u srcu počeli pripremati za invaziju na San Siro.

Poklopilo se mnogo toga, ne samo da se očekivalo kako bi susret s Atalantom mogao biti ključan u borbi za europsko proljeće, ne samo što je Milano najbliži od tri grada u kojima Dinamo gostuje, već taj grad, a i Atalanta kao klub, uživaju kultno mjesto među Dinamovim ultrasima. Sjećamo se, u Bergamo su 1990. išli prvi put masovno izvan bivše države, taj grad još priča o tadašnjem obračunu s policijom, a bilo je ‘vatreno’ i u Milanu 2000.

Brutalan pohod

Tada su Bad Blue Boysi preuredili legendarnu Piazzu del Duomo i okolne kafiće, Milano je tada prvi put zapamtio hrvatske navijače. Drugi put, 15 godina kasnije, na San Siru su travnjak bakljama ‘uneredili’ navijači hrvatske reprezentacije. Tako da, svaki put kad su hrvatski navijači došli u Milano, bio je ‘dernek’.

No, naravno, ne pričamo ovdje samo o najekremnijim Dinamovim navijačima, zbog kojih će Milano sigurno biti u stanju pripravnosti, već i o ‘običnim’ navijačima, Dinamovim poklonicima manjeg temperamenta, prijateljima igrača, njihovim obiteljima... Već prije nekoliko tjedana smo čuli kako mnogi Dinamovi nogometaši imaju dosta narudžbi za ulaznice za tu utakmicu, teško da će ih sve ispuniti. Ako, recimo, znamo da je Mario Gavranović rodom iz obližnjeg Lugana i da je kao dječak išao na San Siro na utakmice, onda možemo pretpostaviti koliko će u Milano doći i Dinamovih navijača iz tog kraja. Nedvojbeno, Modri će na San Siru 26. studenoga imati snažnu potporu nekoliko tisuća svojih navijača.

A hoće li ih oni odvesti do pobjede, prve pobjede na gostovanju kod jednog talijanskog kluba u povijesti u službenoj natjecateljskoj utakmici? Znao je Dinamo u prijateljskim susretima pobjeđivati, primjerice, Genou, Reggianu ili baš Milan na San Siru (1:2) kad je Dražen Ladić obranio kazneni udarac Ruudu Gullitu. Pamte se te pobjede i danas, međutim, u onim ‘pravim’, natjecateljskim utakmicama, Modri se s Apenina nikad nisu vratili s pobjedom. Štoviše, zadnji put kad nisu izgubili u Italiji, odigrali su 0:0 upravo s Atalantom u tom srazu 1990. Nakon toga, od osamostaljenja Hrvatske, pamte se porazi 1:3 od Milana, 0:2 kod Parme ili 1:2 kod Udinesea, te nedavno u Ligi prvaka 0:2 kod Juventusa u Ligi prvaka.

Međutim, niti ranije, otkad postoje europska klupska natjecanja, Dinamo nije u Italiji nikoga pobijedio. Fiorentina je bila kobna dvaput (0:3, 1:2), dvaput i Torino (1:1, 1:3), još jednom Milan (0:1), Bologna (0:0), Perugia (0:1). Jedino je tih 2:2 protiv Juventusa u sezoni osvajanja Kupa velesajamskih gradova (1966./67.) bilo dovoljno za ukupan prolaz.

Pa, eto, ako smo mislili da su ukrajinski klubovi Dinamu ‘crna mačka’, Talijani su još teža zagonetka.

DINAMO U ITALIJI OD OSAMOSTALJENJA

SEZONA 2000./01.

Liga prvaka (9. kolovoza 2000.)

Milan - Dinamo 3:1

Prvi put nakon Bergama Dinamo je Italiju pohodio u ljeto 2000. Mjesto radnje Milano, legendarni San Siro. Neredi u gradu, dobar početak na travnjaku. Pilipović je zabio za 0:1, ali, ispalo je, samo naljutio domaćine. Ševčenko je zabio dva i Comandini jedan za Milanovih 3:1.

SEZONA 2000./01.

Kup UEFA (26. listopada 2000.)

Parma - Dinamo 2:0

Samo koji mjesec kasnije u Kupu UEFA-e gostovanje kod tada moćne Parme. Nisu Modri imali šanse, sjajni brazilski napadač Marcio Amoroso zabio je dva gola za 2:0. U uzvratu 1:0 nije bilo dovoljno Dinamu za prolaz u sljedeću rundu natjecanja.

SEZONA 2008./09.

Kup UEFA (3. prosinca 2008.)

Udinese - Dinamo 2:1

U skupini Kupa UEFA-e nije se Dinamo niti 2008. proveo u obližnjim Udinama. Domaćini su bili bolji, dominirali, u 75. minuti vodili 2:0, na kraju je autogol Marca Motte donio Modrima počasni gol. Utakmicu je obilježila bakljada BBB-a, koja je prekidala utakmicu.

SEZONA 2016./17.

Liga prvaka (7. prosinca 2016.)

Juventus - Dinamo 2:0

Zadnje kolo Lige prvaka u prosincu 2016. Higuain i Rugani zabili su pobjedu i, što se Dinama tiče, pristojan poraz, u utakmici koja nije imala značaj za konačni ishod. Juventus je odavno izborio drugi krug, a Dinamo je odavno bio na začelju, bez gola i boda.

Linker
25. travanj 2024 11:46