CROPIX
IZDVOJENI DETALJI

IZRAVNA PREVENCIJA NAVIJAČKOG NASILJA Torcida i BBB u već klasičnom prepucavanju obilježili derbi, Kohorta i Armada u civiliziranoj atmosferi

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. kolovoz 2017. 17:03

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 4. kola Hrvatske Telekom prve lige te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO - HNK HAJDUK 3 : 1

Utakmica GNK Dinamo- HNK Hajduk odigrana je 6.kolovoza 2017. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 12.000 gledatelja, od kojih oko 3.000 pripadnika Bad Blue Boys (BBB) (navijačka skupina GNK Dinama) te 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Pripadnici navijačke skupine Torcida, ali i Bad Blue Boysi, su zbog rigoroznih kontrola ulazili na stadion do početka drugog poluvremena.

Torcida je na svom dijelu stadiona u 22. minuti izvjesila ratne zastave hrvatske vojske, a i cijela je utakmica bila u žestokoj nacionalističkoj, a na mahove i šovinističkoj atmosferi, što je vjerojatno vezano uz činjenicu da se dan prije obilježavao Dan pobjede i nacionalne zahvalnosti, na kojem su one manje, politički rigidnije skupine, davale sličan ton tom velikom datumu suvremene hrvatske povijesti.

BBB vec u 3. minuti višekratno skandiraju 'Mamiću Cigane', a u 22. minuti Torcida izvlači zastave s vojnim obilježjima jedinica Pauci, Kune, Tigrovi, HOS, 5. gardijska HV, uz paljenje bljeskalica. U 30. min BBB uzvikuju 'Tovarske pičke' i 'Ubi, ubi tovara', na što Torcida uzvraća s 'Purgerske pičke'. Takvo 'međusobno čašćenje' nastavlja se nekoliko minuta. Torcida odgovara u 35. minuti s 'Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to to'.

Zagreb, 060817.
Maksimir.
Utakmica 1. HNL 4. kolo.
GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Navijaci na utakmici.
Na fotografiji: Torcida bakljada.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

U 58. min BBB skandira 'Ubi, ubi Srbina', a potom sljedi 'pjesma' - 'Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina'. U 62. minuti Torcida skandira 'HNS mafijo, gotovo je, gotovo' pa potom u 64. minuti bacaju na tartan 24 baklje te jednu na travnjak.

Dežurni spiker upozorava na protuzakonitost takvog djelovanja a Torcida odgovora paljenjem 4. dimne naprave te skandiranjem 'Purgerske pičke'.

U 75-oj BBB aktivira veći broj topovskih udara, desetak baklji od kojih 4 padaju na travnjak, a na tribinama pale veću količinu bljeskalica. Spiker ponovo upozorava da će se primjeniti zakonske mjere ukoliko ne prestane ovakav način navijanja. U 82.minuti Torcida pali transparente na svom dijelu stadiona uz skandiranje 'Ubi, ubi purgera' i 'Purgerske pičke'. Navijači smješteni na zapadnoj i istočnoj tribini na paljenje transparenta reagiraju skandiranjem 'Cigani, Cigani'. Interventna policija i vatrogasci ulaze na južnu tribinu s ciljem gašenja zapaljenog transparenta.

U 87. min BBB skandiraju 'Tovarske pičke' i 'Ubi, ubi tovara'. U 92. min intervencija vatrogasaca na sjevernoj tribini na kojoj su smješteni BBB.

NK OSIJEK - HNK RIJEKA 1 : 0

Utakmica je održana 7. kolovoza, 2017. u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 5500 gledatelja, od čega oko 500 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek) te 70 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka).

Bez obzira što se utakmica odigravala u viskokonacionalnom naboju s obzirom na datum odigravanja utakmice nije bilo nikakvog ponašanja koje bi narušavalo civiliziranu atmosferu i navijanja na stadionu.

Linker
24. travanj 2024 08:26