Damir Tovarović
 HANZA MEDIA
EPILOG NAVIJAČKIH NEREDA

JOŠ NEMA ODLUKE O PRITVORU ZA ŠESTORICU SPLIĆANA, OGLASILA SE SUPRUGA JEDNOGA OD UHIĆENIH 'Moj suprug i njegovi prijatelji išli su u Beograd u provod'

Piše: Krešimir ŽabecObjavljeno: 15. prosinac 2017. 20:52

- Moj suprug i njegovi prijatelji u Beograd su otišli u provod. Ostavili su žene i otišli se zabaviti. E sad. Kako su se našli na stadionu i utakmici, to ne znam. No odbacujem sve ove sulude informacije koje objavljuju srpski mediji da je riječ o nekim plaćenicima, da ih je netko poslao i za to im platio. To je totalna laž - rekla nam je u petak Mia Tovarović, supruga Damira Tovarovića, jednog od šestorice uhićenih hrvatskih državljana koji su sudjelovali u neredima i tučnjavi u srijedu na utakmici Partizan - Crvena zvezda u Beogradu. Njih je uhitila srpska policija i petorica su trenutačno u beogradskom pritvoru, dok je šesti, Ante Firić, i dalje hospitaliziran na VMA.

- Moj suprug je bivši profesionalni borac i, kako da to kažem, njemu je tučnjava primamljiva. Negdje sam čak pročitala da je nakon uhićenja kazao da mu je ‘ovo bila najbolja tučnjava u životu’ - navodi gospođa Tovarović.

Prema njezinim riječima, suprug nije često odlazio u Beograd.

- Možda je bio jednom u posljednjih godinu dana, ovako u provodu.

Gospođa Tovarović, inače odvjetnica, sa suprugom se nije čula nakon uhićenja jer joj to ne dozvoljavaju srpski zakoni. No kazala nam je kako ju je u četvrtak navečer nazvala jedna ženska osoba iz hrvatskog veleposlanstva u Beogradu te joj prenijela suprugovu poruku. Kaže da je za uhićenje supruga i ostale petorice zapravo doznala od osoblja hotela Zira u kojem je šestorka bila smještena. Ona odbacuje sve navode u srpskim medijima da je srpska policija u hotelskim sobama uhićenih pronašla drogu ili oružje.

Dovedni pred suca

Šestorica hrvatskih državljana trebala su u petak navečer iz pritvora biti dovedena pred istražnog suca.

O događajima u Beogradu u petak se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazavši kako u ovom trenutku ne može govoriti jesu li hrvatski državljani koji su u srijedu u Beogradu sudjelovali u tučnjavi registrirani kao huligani, međutim, istaknuo je da postoji kontakt sa srbijanskom policijom te hrvatska policija također intenzivno istražuje koji bi bili motivi uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu.

Dodao je da Ravnateljstvo policije ima kontakt-točku za sport, kao što imaju i druge policije.

- Mislim da se preko tih kontakt-točaka razmjenjuju određene informacije koje su od interesa za policije obje zemlje - dodao je Božinović.

Teorije zavjere

Sudjelovanje u neredima i uhićenje šestorice Hrvata u srpskim medijima i javnosti potaknulo je ogromnu histeriju i brojne teorije zavjere. Iako je srpski MUP objavio kako je zbog sudjelovanja u neredima uhićeno 26 osoba, u medijima se eksponiraju samo Hrvati. Niti jedno ime ostalih uhićenih osoba nije objavljeno. Njih se optužuje da su izazvali nerede, za što su plaćeni po 10.000 eura.

Konstrukcije idu toliko daleko da ih se optužuje da su htjeli zapaliti Beograd u koji su došli s namjerom svrgavanja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Osim njih, tek uzgredno se spominje 50 bugarskih državljana koji su navodno sudjelovali u neredima. No zapravo nitko u ovom trenutku ne zna pravi povod velikim neredima na stadionu Partizana ni kako su se hrvatski državljani našli usred njih.

S jedne strane, navodi se mogućnost njihova sudjelovanja u sukobima dviju frakcija navijača Partizana, no s obzirom na to da niti jedan od šestorice uhićenih dosad nije registriran kao pripadnik navijačke skupine niti je zabilježen kao posjetitelj nogometnih utakmica, teško ih je povezati sa sukobom navijačkih frakcija.

Linker
16. travanj 2024 23:37