Zlatko Dalić i Sergej Rebrov
 Snimio: Davorin Olivari
DAVORIN OLIVARI IZ BUDIMPEŠTE

KAD VIDITE KOGA IMA HRVATSKA, ONDA JE SVE JASNO Legenda svjetskog nogometa u razgovoru za SN: 'Ma vi Hrvati ste sam vrh, ali to sada zna cijeli svijet

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2019. 14:37

Prava ludnica vladala je ispred hotela Palace Budapest, gdje je bila smještena ekspedicija Vatrenih. Stotine ljudi čekalo je izlazak Dalićeve vrste koja se spremala za trening. Pazite, sat vremena prije nego su trebali izaći kroz hotelska vrata, sve je bilo zakrčeno, pojavila se i policija, usmjeravala ljude. Kako li su samo Vatreni popularni... Većina onih koji su čekali bili su Mađari, ali bilo je mnogo turista iz Španjolske koji su čekali Luku Modrića i Ivana Rakitića, vidjeli smo turiste iz Njemačke, Japana, Kine... Bilo je nešto i hrvatskih navijača, ali u debeloj manjini. Hrvatska više nije samo naša, ova nogometna je očito “od cijelog svijeta”.

Vida i Ogi

Mi smo stigli pred hotel jer smo imali dogovoren razgovor s Serhijem Rebrovom, proslavljenim ukrajinskim nogometašem, a koji je trenutačno trener vodeće momčadi mađarskog prvenstva Ferencvarosa. Rebrov je došao posjetiti svoje velike prijatelje, Domagoja Vidu i Ognjena Vukojevića, skauta nacionalne vrste.

VIDEO: Davorin Olivari

Zahvaljujući Vukojeviću, uspjeli smo se probiti kroz masu koja je čekala Dalićeve dečke...

- Gdje si, brate?

To je kazao Rebrov kad se zagrlio s Vidom.

- Domagoj i Ognjen su moja braća. Sjajni igrači i ljudi...

Inače, dok je čekao Vidu, veliki nogometaš, a danas trener, razgovarao je s Vukojevićem, pozdravio se i izmijenio nekoliko rečenica s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem, s kojim se i fotografirao za uspomenu. Za one koji možda ne znaju, Rebrov je u sjajnoj karijeri igrao za Šahtar iz Donjecka, Dynamo Kijev, Tottenham, Fenerbahče, Rubin Kazanj... Bio je igračina, on i Ševčenko, to su bili ukrajinski idoli. Bio je iznimno razgovorljiv, srdačan...

- Ogi je sa mnom igrao, pa je igrao protiv mene dok sam bio u Rubinu iz Kazanja, a na kraju sam mu bio i trener - pričao nam je Rebrov

Veliki Ukrajinac preuzeo je Dynamo iz Kijeva nakon odlaska Olega Blohina. Podsjetio se na dane velike igračke karijere.

- S Dynamom sam bio u polufinalu Lige prvaka 1998. godine, a godinu dana kasnije igrali smo četvrtfinale. Bila su to velika vremena našeg kluba.

VIDEO: Davorin Olivari

Oduševili ste me

Da, tada su Ševčenko i Rebrov harali Europom. Trener je bio proslavljeni Valerij Lobanovski. Ali i Rebrov je kao trener s Kijevljanima radio vrhunski posao...

- Tri godine sam bio trener Dynama, a u tom razdoblju smo uzeli pet trofeja. Dva puta smo bili prvaci, uzeli smo dva Kupa i Superkup. Čak smo došli do osmine finala Lige prvaka. Prvi put nakon 16 godina...

Da ne ispadne da se sam hvali, mi smo mu postavljali sva ta pitanja. A ide mu dobro, što dobro, vrhunski u prvenstvu Mađarske. Njegov Ferencvaros ima osam bodova prednosti pred Vidijem, smiješi se naslov, zapravo je gotovo sigurno da će ga osvojiti.

- Preuzeo sam Ferencvaros krajem kolovoza prošle godine. Eto ide nam dobro, vjerujem da će se tako i nastaviti.

Snimio: Davorin Olivari
Sergej Rebrov s novinarom SN-a Davorinom Olivarijem

U hotel u kojem su bili smješteni Vatreni stigao je u radnoj odjeći svog kluba.

Pitali smo ga kakav je mađarski nogomet...

- Dobar, mislim da napreduje iz godine u godinu. Mnogo se ulaže, posebno u infrastrukturu. Ima ovdje dobrih nogometaša, vjerujem da će se ovdašnji nogomet u budućnosti jako dobro razvijati.

Naravno, razgovor je tekao dalje, stigli smo do današnje utakmice Hrvatske i Mađarske. Rebrov ima sjajno mišljenje o Vatrenima, gledao ih je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

VIDEO: Davorin Olivari

- Hrvatska je sam svjetski vrh. Uostalom, to ne treba govoriti, nego samo potkrijepiti činjenicom da je doprvak svijeta. Ono što sam od vaše reprezentacije vidio u Rusiji, nešto je što me doista impresioniralo. Bili ste uistinu fantastični, ne samo u nogometnom smislu nego i karakterno, znali ste kako biti najbolji u svim situacijama. Definitivno, bio sam oduševljen, a isto tako i sretan zbog mojih hrvatskih prijatelja, prije svega Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića kako vidim radi u vašoj nacionalnoj vrsti.

Na pitanje kako vidi rasplet današnjeg okršaja na Groupama Areni, Rebrov nam je kazao.

- Treba li kazati da je Hrvatska favorit? Naravno da jest, kad vidite sve te igrače prevođene najboljim na svijetu Lukom Modrićem, onda je jasno tko je bliže pobjedi. Međutim, Mađarska se nikako ne smije podcijeniti. Izgubili su na startu protiv Slovačke, ali danas će pokušati sve da ne dožive drugi uzastopni poraz. Njima je okršaj protiv Hrvatske, doprvaka svijeta poseban događaj, mogli bi kazati prilika generacije. Kad bi naškodili Hrvatskoj, doprvacima svijeta, onda bi to sigurno bilo zapisano u njihovim povijesnim nogometnim knjigama. Očekujem zanimljivu i neizvjesnu utakmicu - zaključio je Rebrov.

Linker
25. travanj 2024 03:28