CROPIX
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ PIREJA

KAKAV PARADOKS, KARTE HRVATIMA KUPUJU - SRBI!? 'Ulaznica će biti na bacanje! To je samo još jedna potvrda besmisla svega što se događa oko nogometa...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2017. 17:55

Dečki, iz Hrvatske ste - zaustavio nas je glas na prilazu Karaiskakisu, kraj brojnih grafita Gate 7, najvatrenijih fanova Olympiacosa, ali i navijača Crvene zvezde.

- Iz Zadra sam, radim ovdje na brodu i dolazim na utakmicu. Ulaznice su bile po 10, 20 i 30 eura, tvrde da su prodane, ali na dan utakmice kupit ću ulaznicu pored stadiona, bit će ih na bacanje - kazao nam je jedan mladić i sigurno neće ostati jedini Hrvat na tribini unatoč odluci FIFA-e i nacionalnih saveza da se igra bez gostujućih navijača.

Potvrda besmisla

I kakav paradoks. Ulaznice Hrvatima kupuju - Srbi. Naši će susjedi u mnogim slučajevima biti zaslužni što će se više skupinica navijača Vatrenih naći na stadionu. I dok s jedne strane postoje najave o dolasku huligana iz Srbije kao “pomoć” Grcima u navijanju protiv Hrvatske, što je za organizatore, UEFA-u i HNS, bio jedan od glavnih razloga zabrane dolaska gostujućih navijača, sad su upravo Srbi nabavili karte Hrvatima koji su svejedno odlučili potegnuti prema jugu Europe. Po raznim vezama, najčešće poslovnim. To je samo još jedna potvrda besmisla svega što se događa oko nogometa i potpaljivanja niskih strasti.

D. Antolić
Navijač Hrvatske u Ateni - Tom je iz Sydneya povukao do Grčke

Dakako, neki su karte nabavili na drugačije načine, od Hrvata koji su ovdje igrali ili žive; ostaje samo pričekati vijesti hoće li svi sačuvati čitave glave.

Kao što su kvalifikacije maratonske, tako nas je počeo pratiti i pravi maraton: u Kijevu je bio dan prije utakmice, u Ateni se čuveni maraton, na stazi gdje se trčao i 1896. na prvim Olimpijskim igrama, održava baš danas, a najavljeno je 50 tisuća sudionika. Tako smo u subotu na Akropoli vidjeli brojne trkače koji su se došli educirati o povijesti, ali i - Hrvate. Ne atletičare, nego ljude čiji je cilj Karaiskakis. U nekoliko skupina, bez obilježja. Drugi su pak stigli pod okriljem noći.

Vatreni propustili tradicionalnu šetnju

Zlatko Dalić ekipu nije izveo iz hotela na dan susreta. Smješteni u Intercontinentalu blizu centra grada, nisu otišli na tradicionalnu šetnju, nego su razgibavanje odradili u hotelu. Je li se radilo o sugestiji sigurnjaka ili izbornikovoj odluci, svejedno je. No, nikakve opasnosti nije bilo.

Vrvi od korupcije

- Nadamo se da će što više Grka odustati od utakmice, a kad mi u prvom poluvremenu zabijemo dva komada, povući će se i ostali s tribine, na kraju ćemo izvuči i svoja obilježja - najoptimističniji je komentar koji smo čuli, zadržat ćemo autora anonimnim, ionako na tribine mora incognito.

I inače je atmosfera u Grčkoj oko nogometa pala, mnoge je pokolebalo što sve vrvi od korupcije, govorio je o tome i Mladen Petrić kao o jednom od razloga zašto je karijeru zaključio ranije nego što je morao, predsjedniku Olympiacosa Evangelosu Marinakisu prijeti robija, u atenskim kafićima među fanovima Panathinaikosa možete čuti da ne bi iznenadilo da Crveno-bijeli za koju godinu završe u drugoj ligi poput Juventusa. No Grci te klubove toliko vole da bez njih ne bi znali živjeti.

Na ulazu u press-dio Karaiskakisa vise dresovi Dinama i Rijeke, kao i drugih europskih klubova s kojima su igrali u nedavnoj prošlosti. Dašak Hrvatske uvijek je tu...

Atenski maraton zasjenio utakmicu Grčka - Hrvatska

Premda će za nekoliko sati grčka nogometna reprezentacija pokušati ostvariti čudo kako bi se plasirala na svjetsko nogometno prvenstvu, utakmicu protiv Hrvatske zasjenio je legendarni atenski maration koji je održan u nedjelju.

Atenski maraton je zbog svoje povijesne važnosti jedan od najslavnijih maratona na svijetu.

Održava se 12. studenog i njegova ruta trkače vodi kroz poznate povijesne znamenitosti, uključujući Zeusov hram i Akropolu. Ovaj uzbudljivi maraton prati istu rutu koju je atenski glasnik Filipid pretrčao prije 2500 godina i počinje u gradu Maratonu i završava u veličanstvenom stadionu Panathinaiko u Ateni, koji datira sve do 6. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnje, 35. izdanje maratona okupilo je rekordnih 51,000 trkača koji su nastupili u sedam različitih utrka, pri čemu je u glavnoj utrci na 42,195 km nastupilo 18,500 trkača.

Posljednjih godina atenski maraton je postao jedno od najvećih sportskih natjecanja u Grčkoj, a danas se uz stazu okupilo više od 100.000 gledatelja. Središte Atene bilo je prepuno ljudi, brojnih atletičara, gledatelja, ali i turista.

"Vi ste iz Hrvatske ? Sigurno ste došli zbog maratona," bilo je pitanje jednog od trgovaca na Plaki. Na spomen večerašnje nogometne utakmice samo je slegnuo ramenima.

"Zar nismo već ispali ?

Niste još, ali ćete večeras," odgovorili smo mu.

Pobjedu u muškoj konkurenciji izborio je Kenijac Samuel Kalalei s rezultatom 2:12.17, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Etiopljanka Bedaru Hirpa Badane (2:34:18).

Kalalei je pobijedio ispred sunarodnjaka Miltona Kiplagata Roticha (2:14:18) i Jonathana Kiptooa Yega (2:16:08).

Ženska utrka je bila malo neizvjesnija. Badane je pobijedila sa četiri sekunde boljim rezultatom od Kenijke Alice Kibor Jepkemboi, a treća je bila lanjska pobjednica Kenijka Nancy Arusei s rezultatom 2:34:51.

Linker
18. travanj 2024 18:13