Hanza Media

RAZOTKRILE IH KAMERE

KRENULA UHIĆENJA ZA INCIDENTE NA POLJUDU Privedeni pripadnici Torcide koji su predvodili navijanje, snimile ih kamere

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 15.03.2017. u 14:54

 • Kako saznajemo, tijekom dana, privedena su četiri pripadnika Torcide koji su na prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke vodili navijanje.

  Optuženi su zbog poticanja mržnje, a privedeni su temeljem snimki nadzornih kamera.

  Podsjećamo, prošle subote je na Poljudu odigran Jadranski derbi pred oko 15.500 gledatelja, od čega otprilike 6000 otpada na Torcidu, a 1000 na pripadnike Armade.

  Incidenata nije nedostajalo, a HHO zabilježio je čitav niz uvreda. Zbog incidenata koje ćemo spomenuti u nastavku Hajduk je kažnjen s 80.000 kuna i dvije utakmice igranja pred praznim tribinama.

  Nekoliko minuta prije samog početka utakmice, čim su navijači Armade započeli sa  organiziranim navijanjem i bodrenjem svog kluba, Torcida odgovara skandiranjem "Ubij, ubij Srbina".  To skandiranje ubrzo su pretvorili u pjesmu s kojom nisu prestajali sve do sredine 4. minute.

  U 4-oj Torcida pjeva: "I purgera, i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka". Tu pjesmu kontinuirano pjevaju do 9. minute.

  Torcida u 17' i 18' skandira "Riječki Srbi", a u 18' pjeva: "Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba".

  Drugo poluvrijeme Torcida započinje skandiranjem "Svima nama Zdravko, Zdravko, ku*** pušio"(Zdravko Mamić, donedavni potpredsjednik HNS-a i izvršni direktor NK Dinamo Zagreb). U 52' ispaljuju rasprskavajuću raketu, a u 55' počinje "bakljada" u kojoj je zabilježeno aktiviranje 102 signalne baklje i dvije signalne rakete. Zbog dima sudac prekida utakmicu na 5 minuta.

  U prvoj minuti sudačke nadoknade, za vrijeme jednog prekida zbog izvođenja slobodnog udarca, na sjevernoj strani  stadiona gdje su smješteni navijači Torcide, u teren uskače jedan maskirani navijač koji prilazi vatrogasnoj kanti i uzima metalnu šipku za gašenje baklji. On s njom kreće prema igračima i glavnom sucu, odjeven u odjeću marke Thor Steiner prepoznatljivu po tome što ju nose pripadnici novog neonacističkog vala u Europi. Sudac Zebec bježi ispred napadača, koji neometan od bilo koga, mirno hoda po riječkom šesnaestercu. Izostaje intervencija redara, jedino se prema njemu trkom kreće jedan pripadnik tehničkog vodstva kluba.

  Igrači Hajduka pokušavaju ga smiriti i šalju natrag prema sjevernoj tribini. Maskirani napadač baca šipku i diže ruke u zrak mašući prema navijačima i potičući ih na navijanje. Nakon toga napokon kreće prema sjevernoj tribini gdje do njega dolazi jedan od dva redara koji stoje uz sjevernu tribinu i prima ga za ruku. Navijač se otrgnuo od njega i dalje nastavlja hodati naokolo po tartan stazi, mahati i pozivati navijače na navijanje. U tom trenutku, otprilike minutu i pol nakon njegovog ulaska na tartan stazu, prema njemu kreće desetak pripadnika interventne policije i odvodi napadača, što dio gledatelja popraća vrijeđanjem policije i bacanjem raznih predmeta, među kojima je poletjela i jedna otkinuta sjedalica.