Screenshot
POČASNI KONZUL

NAJBOGATIJI HRVAT U CIJELOJ RUSIJI OTKRIO SPORTSKIM NOVOSTIMA 'Ulaznice za VIP ložu platio sam kao Mercedes E klase!'

STEFANO VLAHOVIĆ ZA SN Počasni konzul Hrvatske u Kalinjingradu, najbogatiji Hrvat u cijeloj Rusiji, jedva čeka dolazak reprezentacije Hrvatske u ‘njegovu’ enklavu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. prosinac 2017. 11:54

Hrvatska će prvu utakmicu na planetarnoj nogometnoj smotri sljedeće godine odigrati u - Königsbergu! Ne, nije FIFA na tragu nedavne odluke MOO-a odlučila kazniti Rusiju, pa premjestiti održavanje Svjetskog prvenstva u Njemačku. Ono ostaje u Rusiji, a mi smo se samo poslužili starim, u biti i najduži niz stoljeća važećim imenom grada u kojem će Vatreni 16. lipnja sučeliti snage Nigeriji. U gradu koji je danas poznat kao Kalinjingrad. Jedini uopće grad u Rusiji koji još uvijek nosi ime iz komunističkih, sovjetskih vremena.

Štoviše, nosi ime po jednom od najbližih suradnika samog Staljina, jednom od rijetkih koje suludi Gruzijac nije “posmicao”. Mihail Ivanovič Kalinjin još je više od toga. On je jedan od izvornih boljševika koji je zajedno s Vladimirom Iljičem Uljanovim poznatijim kao Lenjin, godine 1917. rušio cara i uspostavljao ono što će se do 1991. zvati SSSR.

An aerial view on Kant island and the centre of the city of Kaliningrad, Russia, August 27, 2017.  REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS

Razrušen u ratu

Königsberg do 1946. nikad nije bio ruski, niti je imao ikakve veze s Rusima. To je stari pruski grad, ali je Potsdamskom konferencijom nakon Drugoga svjetskog rata Zapad popustio zahtjevima tadašnjeg Sovjetskog Saveza te toj državi koja je ultimativno zahtijevala izlazak dublje na Baltičko more, dao grad koji je istog trenutka preimenovan u Kalinjingrad. U to je doba to bio najzapadniji grad SSSR-a, no raspadom te države, odnosno osamostaljenjem pribaltičkih država, Kalinjingrad je postao od ostatka Rusije udaljena enklava. Grad koji je danas s istoka strane okružen Litvom, sa zapada Poljskom, ali je i nakon 1991. ostao u sastavu Ruske Federacije.

- Ovo je dugo vremena bio pruski, zapravo glavni grad Istočne Prusije. Grad je vrlo zanimljiv, ovdje je pokopan Immanuel Kant, ima prelijepu katedralu, nije prevelik (450.000 stanovnika). U Drugome svjetskom ratu je grad praktički u cijelosti razrušen, tek je nešto samog središta preživjelo. No, grad je vrlo zanimljiv, vidjet će svi koji dođu ovamo.

REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS

Velika luka

Tako zbori jedan od najbogatijih Hrvata na svijetu, bez premca najbogatiji u Rusiji, poduzetnik Stefano Vlahović. Izgradio je divovsko carstvo prehrambene industrije. Prvu tvornicu u Kalinjingradu otvorio je 1998. Danas ih ima tri, a upravo gradi četvrtu. Piletina, smrznuti proizvodi, konzerve... to je temelj proizvodnje njegove tvrtke koja se zove “Produkty Pitania”. U prijevodu, jednostavno - prehrambeni proizvodi. No, za ovu priču zanimljivo je i to da je Stefano Vlahović od 2002. počasni konzul Republike Hrvatske u Rusiji, točnije u samom Kalinjingradu, enklavi na obalama Baltika.

- Predstavnici HNS-a, peteročlano izaslanstvo, bili su ovdje već u ponedjeljak, želim reći dva dana nakon ždrijeba. Kalinjingrad se pokazao kao moguće mjesto trening-kampa našoj reprezentaciji tijekom cijelog SP-a. No, jasno zanimali su ih i uvjeti, od stadiona, hotela... Pretpostavljam da je to bio tek prvi posjet, da će doći još koji put prije početka SP - veli počasni konzul Vlahović u “ruskom Hong Kongu”, kako još ponekad tepaju Kalinjingradu.

Primiti izaslanstvo HNS-a je jedno, ali naš počasni konzul svjestan je kako ga u lipnju čeka pravi posao. Onda kada u grad nahrupe Hrvati jer sada teško da je baš naših ljudi mnoštvo ondje...

- Pa, ima Hrvata. Nema puno, ali ima. Prvo, kod mene u tvrtki radi jedno 10-ak Hrvata. Drugo, Kalinjingrad je velika luka, puno je brodova tu i onda ako se pojavi neki problem... Od tehničkih detalja, a neki put se moralo čak nekoga i izvući iz... kako da kažem...

Lijepo, iz zatvora!

- Ha-ha, pa slušajte kombinacija votke i cura obično donosi neke interesantne rezultate.

Što biste preporučili našim navijačima koji će u drugoj polovici lipnja doputovati u Kalinjingrad? Što obići, vidjeti, kakve su cijene, što navijači mogu očekivati u vašem gradu, kako se ponašati, postoje li neka posebna pravila o kojima ne mislimo inače, ali ondje ih je dobro znati...

- Počeo bih sa stadionom. On je potpuno nov, ali tijekom izgradnje je smanjen s planiranih 50.000 na 35.000. To je za SP malo. Ulaznice su jako skupe. Bio sam, recimo, u Brazilu na zadnjem SP-u i to je bilo neusporedivo jeftinije. U Kalinjingradu su najjeftinije ulaznice za utakmicu Hrvatska - Nigerija 150 eura. Ja sam zakupio VIP ložu sa 10-ak mjesta i to je skoro 40.000 eura! Pa, to vam je Mercedes E klase. Za sat i pol užitka. Da barem onda igramo s Njemačkom i Engleskom.

Autom do Hrvatske

To je stadion, a grad?

- U dan-dva sigurno imate što za vidjeti. Ujedno, ovo je grad jantara. Čak 90% svjetske proizvodnje jantara dolazi iz Kalinjingrada. Ljude će možda začuditi... plaže! Vjerujte, kao u Kaliforniji! Dugačke, široke i po 100 metara od obale. Naravno, nema baš sunca toliko, ali u lipnju neće biti baš tako hladno. Nemojte se samo očekivati kupati jer more je “pogrešne” boje. Nije to naš Jadran, ovo je neka sivo-smeđa boja. Pokupljen pijesak s dna. Svejedno to izgleda lijepo, ima lijepih restorana po gradu, dosta hotela, moći će te se lijepo snaći. U Rusiji se Kalinjingrad u turističkom pogledu računa kao grad-resort.

Još jedan dobar podatak, baš za navijače.

- Ovo je mjesto dostupno relativno lako iz Hrvatske i automobilom. Tako ja idem. Krenete li rano ujutro, možete stići kasno navečer. Jedini grad u Rusiji do kojeg možete autom u jednom danu. Pred SP ćemo i mi izdati neke osnovne podatke za naše navijače, broj telefona našeg počasnog konzulata, mi ćemo uvijek biti na raspolaganju.

Najsigurniji grad

Kakva je sigurnost u gradu?

- Sigurno najveća u Rusiji. Ovdje ne možete zalutati u neku “favelu” pa da će vas opljačkati do gole kože. Uz to ima i dosta natpisa na engleskom, a znam da su i policajci krenuli na manji tečaj engleskog jezika.

Kakve su cijene hrane, smještaja, pića? Je li to na razini Moskve koja je iznimno skupa?

- Kalinjingrad je slobodna gospodarska zona, pa su cijene značajno niže. Hotelski smještaj je za i trećinu jeftiniji u usporedbi s Moskvom. Međutim, čuo sam da su cijene u hotelima počeli dizati baš za vrijeme SP. Vjerujem ipak da će doći dosta Hrvata, da će se lijepo provesti, a mi ćemo ovdje dati sve od sebe da našim nogometašima omogućimo sve najbolje. Pa, ako treba budemo Nigerijce večer uoči utakmice dobro napili, ha-ha - u šaljivom će tonu zaključiti Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Kalinjingradu.

Linker
18. travanj 2024 02:59