REUTERS
TEŠKA KAZNA

NAKON OVAKVOG BESKRUPULOZNOG INCIDENTA VIŠE NEMA OPROSTA Rijeci prijeti zatvaranje cijelog stadiona!

KOLIKO KOŠTAJU ARMADINE BAKLJE? Sljedećih dana UEFA će s otvoriti postupak zbog ponašanja gostujućih navijača na stadionu Meazza
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 30. rujan 2017. 16:46

Mnogo se pitanja nameće nakon dramatičnog poraza na Giuseppeu Meazzi. Jedno od njih je hoće li Rijeka iduću europsku domaću utakmicu (Austria Beč, 2. studenog) igrati pred praznim tribinama Rujevice na kojoj će biti samo službene osobe, novinari te klupske delegacije.

Uhićena sedmorica

Naravno da je takvo pitanje legitimno postaviti te ga analitički promišljati nakon što su određeni pripadnici Armade u 60. minuti bacili 7-8 baklji prema terenu, od čega je jedna završila na tribini s (mirnim) domaćim simpatizerima... Uostalom, sudac Grinfeld na trenutak je prekinuo susret zbog takvog postupanja gostujućih navijača na mitskom stadionu. S obzirom na to da su Riječani recidivisti te su u sklopu ove Europske lige već kažnjeni (AEK), nema dvojbe da će na Rujevici sa strepnjom iščekivati “čestitku” iz UEFA-e koja, možda, neće biti samo novčana.

Podsjetimo, zbog skandiranja protiv Olympiacosa (“Ubij Srbina”, “Gazi cigana” i “Tko ne skače, pravoslavac je”, te nekih “nebitnih” stvari poput prohodnosti stepenica) Rijeku su u prvom kolu s nove sjeverne tribine pratile samo - sjedalice. Žalba nije urodila plodom, štoviše, Disciplinska komisija UEFA-e u obrazloženju je navela kako je zbog dobre organizacije ostalih aspekata zahtjevne utakmice sankcija (zatvaranje Sjevera uz 21 tisuću eura) znatno umanjena. Također, u obrazloženju odluke kazali su kako će u slučaju ponavljanja nedoličnog ponašanja u idućim međunarodnim utakmicama moguća sankcija biti 50 tisuća eura te zatvaranje cijelog stadiona.

Objavila je to HNK Rijeka na službenim stranicama, stoga, očito je da je situacija nakon San Sira itekako ozbiljna budući će UEFA sigurno bakljadu svrstati pod “nedolično ponašanje”.

Znate već, dio gostujućih navijača sukobio se s karabinjerima na parkiralištu pokraj stadiona, talijanski mediji objavili su kako su uhićena sedmorica Hrvata (prije utakmice) te ih je još 11 pod istragom zbog paljenja pirotehničkih sredstava (tijekom utakmice). Bilo je manjih incidenata na Piazzi Duomo te na putu do stadiona, sve bi to UEFA mogla uzeti kao otegotne okolnosti, no krovnu europsku nogometnu organizaciju više zanima što se događa na sportskom borilištu tijekom 90 minuta.

A tamo je Armada navijala odlično pod krovom trećeg prstena akustičnog stadiona gdje pjesma navijača fino odzvanja. Zapalili su baklju odmah na početku susreta, jednu sredinom prvog dijela, no obje su ugašene na tribini, a ne vatrogasnim aparatima kao u drugom dijelu.

Zaronili u recidivizam

Nema dvojbe, UEFA će sljedećih dana, ako nije već jučer, otvoriti postupak zbog ponašanja gostujućih navijača na San Siru. Uostalom, u četvrtak ih je otvoreno nekoliko nakon završetka drugog kola Lige prvaka (Basel, Benfica, Sporting, Bešiktaš, Spartak).

HNK Rijeka je samo u aktualnoj europskoj sezoni podmirila više od 500 tisuća kuna UEFA-i na ime novčanih kazni. Kako je krenulo, mogao bi se iznos popeti do milijuna... Temeljem onoga što su napisali u obrazloženju odbijene žalbe za AEK te činjenica da je Rijeka opasno zaronila u recidivizam, prijeti joj više nego dvostruka financijska kazna (50 tisuća eura) u odnosu na Olympiacos (21 tisuća eura) uz zaključavanje svih ulaza na Rujevicu osim onog službenoga.

Hoće li se disciplinci UEFA-e strogo držati propisa i upozorenja ili će možda još jednom progledati kroz prste Rijeci, saznat će se sljedećih dana...

Linker
20. travanj 2024 12:45