Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
PREVENCIJA NAVIJAČKOG NASILJA

NOVI NIZ UVREDA, ALI I DOMOLJUBNIH PORUKA NA TRIBINAMA HNL-A BBB imaju još jedan snažni obračun protiv Zdravka Mamića

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. svibanj 2018. 17:24

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 33. kola Hrvatski Telekom prve nogometne lige te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

LOKOMOTIVA - RIJEKA 1:0

Pred 1000 gledatelja odigran je u Zagrebu 4. svibnja 2018. u 18 sati na stadionu Kranjčevićeva susret 33. kola HT prve HNL. Utakmicu je pratilo svega pedesetak pripadnika riječke navijačke skupine Armada (HNK Rijeka), pa je sve prošlo bez ikakvih navijačkih incidenata.

INTER - OSIJEK 1:0

Utakmica 33. kola HT prve HNL odigrana 4. svibnja 2018. na gradskom stadionu u Zaprešiću pred nešto više od 200 gledatelja među kojima i 50-ak pripadnika navijačke skupine Kohorta (NK Osijek). Susret je protekao u sportskom ozračju i bez navijačkih ispada.

SLAVEN BELUPO - DINAMO 2:2

Utakmica 33. kola HT prve HNL odigrana 4. svibnja 2018. u 20 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici pred blizu 2000 gledatelja, od kojih preko 300 pripadnika Bad Blue Boysa-BBB (GNK Dinamo).

Veći dio prvog dijela susreta navijanje i ponašanje BBB bilo je korektno i tek u zadnjoj minuti vrijeđaju Zdravka Mamića pjevajući 'Doći će i taj dan, odjebat će narkoman' te „'Zdravko Mamić ratni profiter'. Drugi dio susreta bio je pun navijačkih ispada. Najprije BBB počinju pjesmom 'Moja domovina', usklicima 'Mi Hrvati' i 'Vukovar' sve u čast tragično preminulog pilota Rudolfa Perešina koji je početkom Domovinskog rata prebjegao iz JNA i stradao 1995. u akciji 'Bljesak'.

No, poslije domoljubnih poruka uslijedilo je u 56. minuti aktiviranje jedne dimne kutije. Minutu poslije (57.) iz navijačkog su kaveza preko ograde bačene dvije baklje, a još ih je dvije-tri upaljeno među BBB-ima. U 76.minuti uslijedilo je piromansko divljanje, pa je upaljeno više bengalki, da bi ih iduću minutu-dvije, desetak završilo na travnjaku, a sudac Bebek morao nakratko prekinuti utakmicu. U 85-oj BBB skandiraju 'Mamiću Cigane', pa 'Hrvatska policija mito i korupcija', a u 87. minuti viču 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje'. U 88-oj minuti opet se vidi dimna kutija i plamen jedne do dvije baklje, da bi susret završio upućivanjem poruke Mamiću pjevanjem 'Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo'.

Sve se to dogodilo usprkos jakom osiguranju, pregledima na ulazu u Koprivnicu, video nadzoru na stadionu, a kako saznajemo prije početka susreta u policijsku su postaju privedena osmorica pripadnika BBB što zbog alkoholiziranosti, što zbog željeznih palica koje su kod njih nađene prilikom pretresa.

RUDEŠ - HAJDUK 2:1

Utakmica 33. kola HT prve HNL odigrana 6. svibnja 2018. u Zagrebu na stadionu Kranjčevićeva pred oko 1300 gledatelja, među kojima se isticala grupa pripadnika Torcide (HNK Hajduk), njih blizu 400, te tridesetak članova Rudeš boysa (NK Rudeš).

Uz jako osiguranje susret je većim dijelom proticao u uobičajenom navijačkom ozračju. Torcida je u dva navrata istakla političke poruke (Borovo selo-nikad zaboravljeno i Bljeskom im se nazirao početak kraja) pjevajući pritom domoljubne pjesme, što je popraćeno aplauzom iz gledališta. U 25. minuti upućuju poruku '...nećeš više Cigane...', a u 75. skandiraju 'HNS pederi, nogomet ste sjebali'. Desetak minuta kasnije (86.) pale osam (8) baklji, od kojih jednu bacaju preko ograde na biciklističku stazu.

Linker
30. travanj 2024 18:34