CROPIX
KOMENTAR

PIŠE ZDRAVKO REIĆ Sad je skandal kao da su se ispadi prvi put dogodili. Sve je to uzaludno ako ne reagiraju članovi Našeg Hajduka i Torcide

Mora se poduzeti energična društvena akcija, ali ona će ipak biti uzaludna ako se ne oglase članovi Našeg Hajduka i Torcide, točnije, ne pokažu li namjeru da iz svojih redova izbace izgrednike
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 02. listopad 2018. 23:10

Ajmo sada, svi uglas: zgražanje, osuda, najava žestokih akcija protiv nasilja, uopće huliganizma na sportskim terenima, posebno na Poljudu. Jer, poneki navijači Hajduka stalno, u nizu, konstantno, ustrajno izazivaju nerede, bilo upotrebom pirotehničkih sredstava, isticanjem neprihvatljivih poruka na transparentima ili ružnim skandiranjima.

Dakle, svjedočili ste svi koji ste pratili utakmicu u subotu na Poljudu ili putem malih ekrana, odnosno još mnogo veći broj čitatelja novina i portala: uslijed topovskog udara ozlijeđen je 46-godišnji vatrogasac Tomislav Biuk, a kamenom u glavu pogođen je Adam Gyurcso, tako da se derbi koji je trebao, kako se najavljivalo, biti svetkovina nogometa, pretvorio u svoju suprotnost, u divljanje kojemu nema kraja.

SKORO KAO “KAŠIKARA”

Rukovodstvo Torcide jako je osjetljivo kad se objavi da su članovi te poznate navijačke skupine, zaljubljenici Hajduka, izazvali nerede, pa se, tu i tamo, kao brane da su to neodgovorni pojedinci. Pritom ispaljuju poznatu frazu Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, “neka pravna država radi svoj posao”, ali ne žele prihvatiti ni najmanju odgovornost.

“Sloboda navijačima”, to je omiljena poruka ne samo pristalica splitskog kluba, nego drukera svih prvoligaša. I imaju pravo tražiti svoju slobodu, ali ne i za one koji na stadione unose i upotrebljavaju pirotehniku, naročito topovske udare.

Vojni stručnjaci tvrde da u jednom topovskom udaru, kakvih je na Poljudu prigodom posljednjeg derbija bilo 17, dakle, u jednoj takvoj eksplozivnoj napravi ima 44 grama eksploziva. A radi usporedbe koliko je to opasno, navode da u poznatoj ručnoj bombi M75, to jest “kašikari” ima 50 grama eksploziva. Pa sada zaključite, koliko su te navijačke bombe opasne.

SEMINAR O PIROTEHNICI

Eto, dogodilo se da je u Opatiji u organizaciji Uefe i HNS-a baš u ponedjeljak i utorak organiziran seminar o štetnosti pirotehničkih sredstava na stadionima, tako da će sigurno biti govora i o posljednjem slučaju na Poljudu. Ali da se ipak prizemljimo, da ne padamo u pretjeranu vatru, treba kazati kako su s jedne strane nedopustiva događanja s derbija, konkretno uz pirotehniku i bacanje kamenja, ali s druge strane da su prijašnji ispadi, na ranijim derbijima, pa i drugim prilikama, bili znatno teži.

SKANDAL?

A sad smo svjedoci ishitrenih izjava i zahtjeva, čak histeričnih, kojima pojedinci žele u javnosti zaraditi političke punte. Primjerice, gradski vijećnik Splita Gojko Čepo iz splitskog SDP-a, traži da se “bez mogućnosti daljnje rasprave otkaže osiguranje JVP (javne vatrogasne postrojbe) kako bi zaštitili svoje ljude”.

Hajduk je objavio kako “duboko suosjeća s vatrogascem koji je teško ozlijeđen”, pa konstatiraju kao “oštro osuđuje uporabu topovskih udara na stadionu”. I splitski gradonačelnik se javio u povodu nesretnog slučaja premda, ako je uopće dolazio na utakmice Hajduka, mogao je biti svjedok takvih “bombizavanja” i na prijašnjim susretima na kojima na sreću nije bilo tragičnih posljedica osim straha i panike kod dijela gledatelja.

Ne treba se sad skandalizirati kao da su se ispadi prvi put dogodili, mora se poduzeti energična društvena akcija, koja će ipak biti uzaludna ako se ne oglase članovi Našeg Hajduka i Torcide, točnije, ne pokažu li namjeru da iz svojih redova izbace izgrednike.

Linker
24. travanj 2024 22:13