Zagreb, 101217.
Stadion u Makisimiru.
Utakmica 19. kola Hrvatski telekom 1. HNL,
NK Lokomotiva - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Torcida, bakljada.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

DRAMA UZ AUTOCESTU A1

POLICIJA U ZADNJI TRENUTAK SPRIJEČILA MASOVNU TUČNJAVU TORCIDE I BBB-A Navijači Hajduka i Dinama dogovorili žestoki obračun uz drvene i metalne palice

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 11.12.2017. u 16:08

 • U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 19. kola Hrvatske Telekom prve lige te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

  NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 0:2

  Utakmica NK Lokomotiva – HNK Hajduk održana je 10. prosinca 2017. na stadionu u Maksimiru pred oko 1000 gledatelja od kojih oko 300 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Utakmici su prethodili dramatični događaji na stajalištu Dobra uz autocestu Split-Zagreb u neposrednoj blizini Zagreba. Tamo su navijači Bad Blue Boysa u 60-tak automobila čekali navijače Torcide koji su došli u nekoliko desetaka kombija. Očigledno se radilo o dogovorenoj tučnjavi koju su spriječili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Mnogi navijači su se razbježali tako da su presjekli žičanu ogradu, ali je policija našla desetke drvenih i metalnih palica koji su trebali poslužiti za obračun.

   

  Atmosfera se prenijela i na stadion. Prije ulaska u gledalište policija je oduzela Torcidi transparent na kojem su prekrižen znak HNS-a. Zbog detaljnog pretresa redara i policije, dio navijača ušao je na južne tribine tek koncem prvog poluvremena. U 30-oj minuti skandiraju 'Oj Hrvatska nezavisna država' (pozdrav fašističkom režimu iz 2. svjetskog rata, tj. NDH).

  U 20' Torcida pali 20 baklji i baca ih u teren. U 64' interventna policija ulazi među navijače Torcide te ih razdvaja dok oni skandiraju 'Hrvatska policija, mito i korupcija'. U 68' ponovo baklje ispred policije uz skandiranje 'Jebo vas Mamić', 'Šukeru Turčine, napuši se kurčine', 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', 'Oj Jano, oj Janice, puši kurac snježne kraljice'.

   

  U 70' spiker poziva navijače na fer navijanje. U 71' Torcida skandira 'Jebo vas Mamić', a u 76-oj opet se čuje 'Hrvatska policija, mito i korupcija'. U 79' interventna policija izdvaja i odvodi sedam navijača Torcide. U 85' Torcida skandira 'Visoke peći potpaljujem ja, dva reda koksa, četiri purgera; purger se dere aaaa; bit će pečenja, radujem se ja' i u 89' 'Hrvatska policija, mito i korupcija'. Prilikom napuštanja stadiona stotinjak navijača krenulo je prema policiji tražeći puštanje privedenih pripadnika Torcide. Policija je gumenim palicama rastjerala navijače Torcide.

  GNK DINAMO – NK ISTRA 1961 5:1

  Utakmica GNK Dinamo – NK Istra 1961 održana je 9. prosinca 2017. na stadionu u Maksimiru pred oko 1000 gledatelja od kojih oko 200 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (GNK Dinamo) i desetak pripadnika navijačke skupine Demona (NK Istra). U 5' BBB gađaju grudama golmana Istre smještenog ispred sjeverne tribine. Spiker upozorava u ime organizatora i poziva na prekid bacanja gruda u protivnom će ih policija maknuti sa sjeverne tribine. U 16' interventna policija spušta se među navijače na sjevernoj tribini. U 18' BBB skandiraju 'Panduri i uprava nas mrze'. U 43' skandiraju 'Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje', a u 45' 'Zdravko Mamić ratni profiter'.

  HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 2:0

  Utakmica HNK Rijeka – NK Slaven Belupo održana je 10. prosinca 2017. u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 2500 gledatelja od kojih oko 700 pripadnika navijačke skupine Armada (HNK Rijeka) smještenih na sjevernoj tribini. Jedini zabilježeni incident u prvom poluvremenu bilo je Armadino pjevanje u 26' 'Mrzim Dinamo, mrzim Hajduka, mrzim purgere, mrzim tovare, riječka Armada'. U 28' skandiraju 'HNS pederi nogomet ste sjebali' što ponavljaju i u 85'.

  NK OSIJEK – NK RUDEŠ 2:0

  Utakmica NK Osijek – NK Rudeš održana je u Osijeku na stadionu Gradski vrt 9. prosinca 2017. pred oko 2000 gledatelja od čega oko 150 pripadnika navijačke skupine Kohorta (NK Osijek). Na samom početku utakmice, i to već u 5' pripadnici Kohorte izazvali su prekid utakmice budući su grudama snijega gađali linijskoga suca uz istočnu tribinu gdje su smješteni pripadnici osječke navijačke skupine. Iako upozoreni od službenog spikera, nisu ga poslušali pa je upozorenje ponovljeno i u 15'. Jedino skandiranje koje smo zabilježili u 27' bilo je: 'HNS pederi nogomet ste sjebali'. Kohorta u drugom poluvremenu nastavlja s bacanjem gruda pa ih spiker ponovno upozorava u 54' na što oni odgovaraju: 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', a potom 'HNS mafijo, gotovo je, gotovo'. U 67' zapaljena je jedna dimna baklja.

  Iz drugih medija