Zagreb, 290912. Na naplatnim kucicama u Luckom, jake snage policije docekali su navijace Hajduka.
Pripadnike Torcide koji idu na danasnju utakmicu DInamo - Hajduk,policija je organizirano odpratila do stadiona u Maksimiru.
Na fotografiji: policija pretrazuje navijace Hajduka na naplatnim kucicama u Luckom.
Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
Admir Buljubasic / CROPIX / CROPIX

Ilustracija

SLUČAJ ZAPALJENOG AUTOMOBILA

POLICIJSKI SINDIKAT: 'Pola Splita je u strahu od osvete kriminalaca koji se skrivaju pod krinkom navijanja' TORCIDA: 'To su nebuloze'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 08.08.2018. u 11:53

 • Proteklog vikenda, u noći s nedjelje na ponedjeljak, u Splitu je zabilježena paljevina automobila Opel Astra čiji je vlasnik policijski službenik zadužen za praćenje navijačke skupine Torcida, koji je s navijačima Bijelih prošlog tjedna bio na gostovanju u Sofiji.

  Automobil je zapaljen tako da je počinitelj razbio zadnje staklo vozila i ubacio u unutrašnjost upaljeno pirotehničko sredstvo, po svemu sudeći bengalku. Iz policije je potvrđeno da je riječ o namjerno izazvanom požaru na vozilu starom 13 godina, a šteta se procjenuje na 30 tisuća kuna. Poznato je da je u povratku s gostovanja u Sofiji 27 navijača Hajduka zadržano u Srbiji zbog sumnje u pljačku benzinske postaje, od kojih su 14-orica ostali u pritvoru u blizini Beograda. Istragom će se pokušati utvrditi koji su motivi i počinitelji paljevine automobila splitskog policajca zaduženog za praćenje Torcide na gostovanjima.

  Sindikat policije Hrvatske i njihov predsjednik Dubravko Jagić reagirali su oštrim priopćenjem.

  "Jučerašnjim paljenjem automobila policijskog službenika M.Č. u Splitu bahato i kriminalno ponašanje tzv. navijača dignuto je na novu razinu. Javna je tajna da je pola Splita u strahu od osvete kriminalaca koji se skrivaju pod krinkom nekakvog navijanja te da to do sada nije imalo odgovarajuću reakciju policije i posebno pravosudnih tijela", stoji između ostalog u priopćenju Sindikata policije Hrvatske.

  Na priopćenje je reagirala i Torcida, odnosno njihov tajnik Toni Baletić.

  "Teške nebuloze. Poručujemo Sindikatu policije da se nadamo da u službi ne provode istrage kao što pišu priopćenja, odnosno da valjda ne optužuju, sude i zatvaraju po kratkom postupku i bez dokaza.

  Torcida se toga već nagledala u komunističkom režimu, a bogme i u 'pravnoj državi' koju simboliziraju ovakve izjave Sindikata policije", poručio je tajnik Torcide.

  Inače, Veleposlanstvo RH u Srbiji priopćilo je jučer da je više puta kontaktiralo uprave Kazneno popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, u kojem se trenutno nalazi 14 hrvatskih državljana (na odsluženju dosuđene kazne zatvora od 15 dana), i Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi 13 hrvatskih državljana. Navedene uprave su potvrdile da je svim hrvatskim državljanima omogućen kontakt s obiteljima i odvjetnikom te da nitko nije zatražio konzularnu pomoć Veleposlanstva. (jr)

  REAKCIJA POLICIJSKOG SINDIKATA: 'Paljenjem automobila policijskog službenika u Splitu bahato i kriminalno ponašanje tzv. navijača dignuto je na novu razinu'

   

  Ministar Davor Božinović je za Slobodnu Dalmaciju s godišnjeg odmora poručio da će odgovore na naša pitanja o tome je li policija ovu paljevinu smatra eskalacijom odnosa policije i navijača dati u Ravnateljstvu policije. No, nakon višesatnog vaganja što da napišu, iz MUP-a je stigao šturi odgovor:

  - U tijeku je provođenje kriminalističkog istraživanja s ciljem razjašnjavanja svih okolnosti ovog događaja i otkrivanja nepoznatog počinitelja. Stoga je preuranjeno zaključivati tko bi bio počinitelj i koji bi bili motivi njegova postupanja - kazali su u MUP-u.

  No za razliku od njih, u svom je priopćenju puno oštriji bio Sindikat policije Hrvatske i njihov predsjednik Dubravko Jagić.

  - Jučerašnjim paljenjem automobila policijskog službenika M.Č. u Splitu bahato i kriminalno ponašanje tzv. navijača dignuto je na novu razinu. Javna je tajna da je pola Splita u strahu od osvete kriminalaca koji se skrivaju pod krinkom nekakvog navijanja te da to do sada nije imalo odgovarajuću reakciju policije i posebno pravosudnih tijela. Nije isključeno da PU splitsko-dalmatinska u tome mora dobiti pomoć iz Ravnateljstva i drugih policijskih uprava, ali je imperativ hitno i odlučno represivno postupanje prema kriminalcima koji su se usudili napasti i policijskog službenika.Tražimo žurno provođenje istrage, uhićenje počinitelja i strogu primjenu predviđenih pravosudnih sankcija prema počiniteljima. Ne zanima nas politika ili odnosi u nogometu, ali se itekako brinemo za živote i sigurnost naših policajaca - poručio je Jagićev sindikat.

  - Nije ovdje prozvana policija, nego sve ostalo drugo. Radi se jednostavno o tome da treba malo ući u te navijačke skupine i lijepo to posložiti kako treba. Nogomet da, ali nikakvo nasilje ni po kojem obliku ne smije se tolerirati. Zar bi policijski službenik koji radi svoj posao trebao reći da neće raditi svoj posao jer bi mogao nastradati? Država mora stati iza policajca i tu nemamo što razgovarati. On nije smio dobiti takvu "porciju" od određenih skupina. Ne prozivam niti jednu navijačku skupinu, ali očito je da među njima ima raznih frakcija. Naravno da navijačke skupine trebaju postojati, ali ne smiju raditi ono što je protiv javnog reda i mira i sigurnosti građana i protiv policijskih službenika koji rade svoj posao, to je vrlo jednostavno. Policija radi posao kako treba, a i pravosuđe isto vjerojatno radi posao kako treba, ali se radi o tome da su kazne za takve stvari preblage, pogotovo za to što neke pojedine frakcije ili pojedinci rade - pojasnio je dodatno Jagić.

  Pokušali smo jučer doći i do reakcije Torcide, no njihov komentar na ovaj slučaj nismo uspjeli dobiti. Međutim, u srijedu ujutro je tajnik Torcide, Toni Baletić kazao: "Poručujemo Sindikatu policije da se nadamo da u službi ne provode istrage kao što pišu priopćenja, odnosno da valjda ne optužuju, sude i zatvaraju po kratkom postupku i bez dokaza".

  Podsjetimo, vozilo staro 13 godina nije zapaljeno "klasičnom" metodom, polijevanjem benzinom ili paljenjem nečega pod prednjim kotačima, već je netko razbio zadnje staklo vozila i kroz njega u unutrašnjost ubacio upaljeno pirotehničko sredstvo, najvjerojatnije bengalku. Mnogi smatraju da je upotreba ovog uobičajenog navijačkog rekvizita u piromanske svrhe osveta policajcu, no još se ne zna točno zašto.

  Spominje se teorija da je to zbog toga jer je službeno prije nekoliko dana bio u Sofiji kao pratnja torcidašima na gostovanju Hajduka u uzvratu protiv Slavije te da mu je ovo poruka jer se nije dovoljno, kao službena osoba, angažirao na rješavanju statusa uhićenih torcidaša u Srbiji.

  Službene reakcije iz splitske policije jučer nije bilo što je i razumljivo jer se pripremaju za europski susret Hajduka i Steaue u četvrtak te svakako ne žele ni na koji način zaoštravati odnose s navijačima.

  - Radimo na utvrđivanju motiva i počinitelja s ciljem da negativnu pojavu procesuiramo u interesu dobre suradnje sa svima koji dobro misle Splitu, Hajduku i navijačima. Naš je posao opasnost, od početka godine već je zabilježeno osam napada na naše policajce, no važno je kako sredina u kojoj radimo reagira na ovakve događaje. Mi svakako nastavljamo tražiti počinitelje i zadržat ćemo korektnost prema svima koji tu korektnost zaslužuju - neslužbeno nam je poručeno. (Slobodna Dalmacija)

   

  Iz drugih medija