CROPIX
TROŠKOVI U JEDNOJ SEZONI

POVIJEST NEREDA NA UTAKMICAMA HAJDUKA Topovski udari, tučnjave, rasizam, šipkom na suca... Hajduk je zbog navijača HNS-u dosad uplatio 975.000 kuna

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 01. listopad 2018. 16:53

Incidenata na Hajdukovim domaćim utakmicama bilo je i u prošlosti, teško ih je sve i pobrojiti i utvrditi točan broj. Nije prvi put da je netko ozlijeđen, u par navrata su bili već ozljeđivani vatrogasci i jedan policajac na sličan način, no tada nije bilo ozljeda ruke nego su imali problema sa sluhom nakon što su iskusili iz blizine topovski udar koji je jako opasan. No bilo je i drugačijih vrsta nereda kada je zbog grijeha svojih navijača redovito kažnjavan Hajduk. Bilo je i sukoba navijača izvan sportskoga borilišta, no u fokusu su krupniji neredi koji su se događali na stadionu.

Što je sve bilo u HNL, kakvih je sve vrsta izgreda bilo?

Ozbiljniji incident dogodio se u travnju 2000. godine kada su navijači sa sjevera Poljuda upali na teren probivši ogradu na utakmici sa Šibenikom u 85. minuti kada je gostujuća momčad koju je vodio Vjekoslav Lokica vodila sa 2:1. Nisu to bile nimalo ugodne scene, loša igra njihovih ljubimaca natjerala je navijače da uđu u teren koji su se htjeli obračunati s igračima

Split, 190818.
Nogomet.
Na stadionu Poljud odigrano je 4 kolo prve HNL izmedju Hajduka i Gorice.
Na fotografiji: bakljada Torcide
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
Torcida bakljada

Nedugo nakon toga na derbiju s Dinamom navijači su pokušavali srušiti ogradu koja dijeli sjever od zapada te pohitati prema navijačima gostiju koji su se nalazili na jugu, no intervencijom policije i bacanjem suzavca pokušaj je spriječen. Godine 2005. bilo je rasističkih poruka i skandiranja prema Dinamovim igračima, a godinu dana kasnije također je bilo vrijeđanja i paljenja stolica, a nereda je bilo u finalu Kupa 2009. godine isto protiv Dinama.

Stolci prema Keku

Izvan Poljuda, ali kada je Hajduk bio domaćin nereda je bilo i u Dugopolju na malom stadionu Hrvatskih vitezova kada su u teren letjeli stolci, čak i prema treneru Rijeke Matjažu Keku koji samo pukim slučajem nije pogođen. To je bilo 2014. godine, izvan Poljuda, ali s Hajdukom kao organizatorom utakmice.

Najrecentniji događaj bio je onaj iz 2017. godine kada je maskirani navijač na utakmici s Rijekom, kada je bilo rasističkih povika, uletio u teren te pokupio šipku sa štipalicom za uklanjanje pirotehničkih sredstava te zaobišavši redare krenuo prema sucu Zebecu ušavši u teren, ali, srećom, do bliskoga kontakta nije došlo. Trajalo je to minutu dvije dok svi sudionici nisu postali svjesni da je netko u terenu, ali nije bilo posljedica.

To su krupniji incidenti nakon kojih je Hajduk bivao kažnjavan jer snosi odgovornost kao organizator, a bilo je u prošlosti HNL-a i manjih slučajeva koji su prošli “ispod radara” pa se tada više pričalo o igri nego o samim incidentima.

Dosad u blagajnu HNS-a Hajdukovih 975.000 kuna

Hajduk je prošle sezone platio 975.000 kuna kazni u blagajnu HNS-a koje je Bijelima izrekao disciplinski sudac Prve HNL. Za usporedbu, ukupno je prošle sezone naplaćeno 1,52 milijuna kazni, što znači da su gotovo dvije trećine sankcija naplaćene samo od Hajduka. Prvi sljedeći na popisu “kažnjenika” je Dinamo sa 258.000 kuna, tri i pol puta manje od Hajduka.

Godinu prije, Bijeli su stali na razini od 500.000 kuna, a koliko će biti ove sezone, tek će se vidjeti, jer za sada nije bilo većih incidenata. Ipak, do utakmice s Dinamom sankcioniran je Hajduk sa 86.000 kuna i to sve redom zbog upotrebe pirotehničkih sredstava. Primjerice, na utakmici sa Rudešom prije nešto više od dva tjedna, navijači Hajduka bacili su 20 bengalki, od kojih je pet palo u teren. Uz to, bačeno je i sedam topovskih udara zbog kojih je ukupno Hajduk platio kaznu od 18.000 kuna.

Ukupno je dakle Hajduk platio 1,06 milijuna kazni od ljeta 2017. godine u HNL-u, a velika kazna za nerede u derbiju tek slijedi. Za podsjetnik, prošle jeseni Hajduk je platio 80.000 kuna za incidente u derbiju s Dinamom. (J. Radić)

Linker
19. travanj 2024 05:44