Jakov Prkić/Hanza Media
SAMO ZA KARTU JE DAO 7.000 KUNA

PRIČA KOJA OSVAJA - BUDISTIČKI SVEĆENIK OTKRIO ZAŠTO OD SVIH KLUBOVA SVIJETA NAVIJA BAŠ ZA HAJDUK 'Molim se da prođemo Everton!'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 24. kolovoz 2017. 14:23

Kada idući put zakukate da ste potrošili 200 kuna na ulaznicu ili vam se jednostavno ne bude dalo otić’ na najdražeg vam Hajduka iz ovog ili onog razloga, sjetite se Akihise Wade (25).

Navijač Hajduka iz Japana, inače friški budistički svećenik, samo se zbog utakmice voljenog kluba s Evertonom odlučio na desetak tisuća kilometara dug put iz Yokohame u Split! Zbog 90 minuta (nadamo se i 120!) utakmice Wada će proputovati ukupno dvadesetak tisuća kilometara (računajući i povratak). A samo na zrakoplovnu kartu usred turističke sezone potrošio je 900 eura.

Privatna arhiva

U redu, standard je u Japanu “malo” bolji nego u Hrvatskoj, ali svejedno nikome nije jednostavno potrošiti tisuće eura i proći tisuće i tisuće kilometara samo da bi odgledao utakmicu voljenog kluba. Doći u Split doslovno s drugog kraja planete. Ali ljubav prema Hajduku je i u ovom slučaju bezuvjetna. Budistički svećenik Wada zbog svog je Hajduka “potegao” iz Japana.

- Dug je to i težak put, ali nema veze, to nije nikakav problem ako voliš splitske “bijele”. Nisam bio tu već dvije i pol godine. Došao sam u Hrvatsku prije pet dana, sam. Bio sam već u Zagrebu na utakmici Rudeš – Hajduk, bit ću i na Poljudu na utakmici s Istrom, ali došao sam ovdje zbog utakmice Hajduk – Everton - priča nam na solidnom hrvatskom jeziku Wada.

Privatna zbirka

- Kao i uvijek idem na sjever. Ovo mi je osmi put da sam u Splitu, bio sam i na desetak gostujućih utakmica. Bio sam u Maksimiru, Koprivnici, na utakmicama kod Vinogradara u Jastrebarskom, kod Kustošije... Ovo će mi biti prva europska utakmica Hajduka i bit će ludilo na Poljudu. A doć’ ću opet i kad uđemo u skupinu Europske lige! – rekao je optimistični Wada koji je na spomenutom gostovanju kod Slaven Belupa svojevremeno čak i dobio megafon i vodio navijanje.

- Ovo mi je prvi put da sam u Splitu u ljeto, u kolovozu. Vruće, vruće ha, ha, ha. Sutra, prekosutra se idem i kupati na more. I sve je puno turista kao što sam i ja.

Privatna zbirka

Nisi ti turist, ti si naš. Zašto toliko voliš Hajduk?

- Volim nogomet, zaljubio sam se u Hrvatsku i Hajduk. Zbog kluba, povijesti, navijača koji su najbolji na svijetu. Prije šest godina u Japanu je bio veliki potres i tsunami. U travnju te godine sam turistički bio u Splitu s majkom i sestrom, te sam bio i na utakmici Hajduk – Rijeka. Nosio sam japansku zastavu s natpisom “Puno hvala Hrvatska” iz zahvalnosti zbog pomoći i podrške koju nam je pružio hrvatski narod. Na internetu sam tražio i našao snimke proslave sto godina Hajduka. Isuse! - prisjetio se budistički svećenik Wada.

- Prije pet godina u Hajduku je igrao i Japanac Inoha. Kada sam u to vrijeme šetao Rivom u dresu Hajduka svi su me tada zvali Inoha. Žao mi je što ga nisam upoznao – priča nam Wada koji je i jučer na dogovoreni razgovor na Rivu došao u Hajdukovom dresu svog sunarodnjaka Inohe, danas člana Vissel Kobea.

Kakav će bit rezultat?

- Nadam se 3:0 za Hajduk – rekao je Wada, pa isto i pokazao prstima.

- Igrači Hajduka vrlo su talentirani. Najviše mi se sviđaju Erceg, Futacs. Zabit će Erceg i Niksi.

Privatna zbirka

Od zadnjeg boravka u Splitu prije dvije i pol godine od studenta budizma postao si svećenik?

- Prije dva mjeseca postao sam budistički svećenik, u hramu u Yokohami. Zato sam morao i obrijati glavu. Ponekad još radim i u Hrvatskoj turističkoj zajednici u Japanu. I moj otac je svećenik. Budistički svećenici ne smiju jesti meso, ribu, konzumirati jača alkoholna pića, cigarete... Ženiti se možemo - priča nam Wada.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE

'Torcida Tokio nije došao zbog studija’

Ti si Torcida Yokohama. Gdje ti je prijatelj iz Torcide Tokio Shuichiro Tsuzuku koji je također navijač Hajduka?

- Nije stigao, on je na studiju.

Ima li još navijača Hajduka u Japanu?

- Mislim da smo u Japanu samo nas dvojica, ali ima u ostatku Azije. Čuo sam da postoji Torcida u Singapuru.

Član si Hajduka, a što kažeš na akciju skupljanja novca za kupnju dionica “Za sva vrimena”?

- I ja ću sudjelovati pa da i moje ime bude u tematskom parku na Poljudu.

Linker
12. travanj 2024 04:24