CROPIX
CRNI IZVJEŠTAJ S TRIBINA

PRVO SU SE BEZOČNO VRIJEĐALI, A ONDA POKLONILI HRVATSKOM GENERALU 'Ponovno si stao ispred nečasnog suda, zabio si nož u srce beskičmenih Juda...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. prosinac 2017. 15:09

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 18. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK OSIJEK - NK SLAVEN BELUPO 2:0

Utakmica Hajduk – Slaven Belupo održana je 02.12.2017. u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 1500 gledatelja, od čega oko 150 pripadnika navijačke skupine Kohorta(NK Osijek). Navijanje je bilo korektno gotovo tokom cijele utakmice. Jedini zabilježeni incidenti u prvom poluvremenu bili su u 19' skandiranje "HNS pederi, nogomet ste sjebali" i u 20' "počasni građanin mafijaš je najveći(odnosi se na Davora Šukera, počasnog građanina Osijeka)" i "jebo vas Mamić". U drugom poluvremenu isto su ponovili u 73' i 74'.

HNK RIJEKA - HNK HAJDUK 1 : 2

Utakmica Rijeka – Hajduk održana je 02.12.2017. u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 6500 gledatelja, od čega oko 1000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te oko 200 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), koja je i ovaj put prije utakmice izvjesila transparent „Odgovornost, a ne demagogija“ s pticom kos (aluzija na trenutačnog predsjednika „Hajduka“ Kosa) vezanom na raketu spremnu za lansiranje,

Tijekom ove utakmice više puta odavana je počast preminulom generalu Slobodanu Praljku kojega je Ad hoc tribunal za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio za ratni zločin, nakon čega je on u sudnici ispio otrov. Armada je istakla natpis „Heroj, a ne zločinac“ i isto skandirala, a Torcida je istakla natpis „Ponovno si stao ispred nečasnog suda, zabio si nož u srce beskičmenih Juda. Jer istina je za tebe vrjednija od zlata, general Praljak heroj svih Hrvata“.

U toku utakmice Armada u više navrata Splićanima skandira „Tovarske pičke“ (7', 18', 32', 66', 73' i 75'), a Torcida uzvraća s „Riječke pičke“ i „Riječki Srbi“ u tridesetim minutama prvog dijela susreta, te ponovo u 75' i 83'. Uz to, Armada više minuta pjeva „Udri ga, ubi ga, splitskog Hajduka“, a Torcida uzvraća s „Ubi, ubi Srbina“, te „Smrdljiva Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“(28').

Torcida nije poštedila ni nazočne policijske snage pa u 22' skandira „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Armada, pak,izazvana nekim sudačkim odlukama u više navrata upućuje poruku čelnicima nogometnog saveza povicima „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (39', 43' 51' i 66'), a sucu utakmice skandira „Jebo te Mamić“ (43' i 66'). „Jebo vas Mamić“ viče i Torcida u 55' susreta.

U 59' započinje obostrana bakljada u kojoj prvo pripadnici navijačke skupine Torcida uspijevaju kroz ogradu kaveza baciti dvije baklje, a odmah potom u 60' još dvije u teren i to u golmanov prostor. Armada uzvraća istakavši transparent „Odjebi mafijo“ (poruka upućena upravi riječkog kluba!?) i zapalivši i bacivši 12 bengalskih baklji na teren Rujevice (62'), pa je zbog nastalog dima sudac nakratko prekinuo susret. U (64') Torcida opet pali dvije baklje, a u 65' uspijeva kroz ogradu ubaciti na travnjak iza gola još jednu baklju. Armada im na sve to odgovara skandiranjem „Vi ste Titovi, Tito je vaš“.

Susret završava skandiranjem riječkih navijača „Tovarske pičke“.

GNK DINAMO – NK INTER 1:0

Utakmica GNK Dinamo - NK Inter odigrana je u Zagrebu 3.12.2017. na stadionu Maksimir pred oko 1500 gledatelja od čega oko 500 pripadnika navijačke skupine Bad blue boys(GNK Dinamo). Na stadionu je do 21' vladala tišina, a potom BBB na sjevernoj strani gledališta podižu transparent "general Praljak hrvatski heroj". U 23' podižu nove transparente "dinamov sjever uz hrvatsku braću Herceg-Bosne" i "obrana nije zločin, zaštita nije agresija".

U 43' BBB skandiraju u nekoliko navrata "Mamiću cigane, odlazi iz svetinje", a u 45' "Zdravko Mamić srpsko kopile". U 50' i 52' BBB pale 3 bljeskalice, a u 59' skandiraju "i kolcem i lancem i bokserom u glavu, udari, razvali, za Dinamovu slavu". U 76' BBB pali pet bengalskih baklji i dvije petarde, od čega tri baklje baca na tartan stazu.

Linker
23. travanj 2024 07:06