screenshot
STRAH OD NEREDA

RASISTIČKI VRIJEĐALI IGRAČE, NOŽEVIMA IZBOLI ENGLEZE, PAMTI SE KAOS KOJI SU NAPRAVILI U KOPRIVNICI Ovo su huligani koji prijete hrvatskoj metropoli

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. srpanj 2019. 19:52

Dinamo je nakon ždrijeba u Nyonu saznao svog protivnika u 3. pretkolu Lige prvaka, a to će biti bolji iz okršaja između malteške Vallette i mađarskog Ferencvaroša. Za očekivati je kako Mađari ne bi trebali imati previše posla protiv autsajdera s Malte, a zatim bi ih očekivao dolazak u hrvatsku metropolu.

Momčad s Maksimira i u toj bi utakmici trebala biti favorit, a najviše posla ipak bi mogao imati organizator susreta. Naime, navijači Ferencvaroša slove za jedne od najgorih u Europi i već niz godina izazivaju kaos gdje god stignu. Najveći protivnik u domaćem prvenstvu im je momčad Ujpesta, a veliko rivalstvo, kako klubova tako i navijača, datira još iz davne 1930. godine. To je derbi koji dovodi najviše ljudi na stadion, ali gotovo redovito završava tučnjavom i neredima koji predstavljaju veliki problem za tamošnji savez.

Klub već godinama plaća astronomske kazne zbog tučnjava, ali i rasističkih ispada svojih navijača. Primjerice 2002. godine to je na svojoj koži osjetio njemački Stuttgart, a godinu dana kasnije i engleski Milwall čija su četiri navijača izbodena noževima nakon susreta Kupa Uefe u Budimpešti.

U susjednoj Sloveniji 2013. napravili su pravi kaos u prijateljskoj utakmici protiv Leedsa u Murskoj Soboti, da bi ih 2014. godine UEFA kaznila najvećom cifrom od 20 tisuća eura i zatvaranjem jednog dijela stadiona nakon rasističkih povika i transparenata u Budimpešti te Malti.

Hrvatska javnost dobro ih je upoznala 2006. godine kada su uoči finala rukometnog EHF Kupa sijali strah i trepet po ulicama Koprivnice. Iako je većina upozoravala kako bi moglo doći do nereda, više od 100 pristiglih gostujućih navijača bilo je u pratnji samo dvojice policajaca. Dolaskom u središte grada krenulo je demoliranje terasa kafića, da bi konačni okršaj s domaćim navijačima uslijedio u jednoj pivnici. Po završetku krvavih scena privedeno je 20-ak navijača Ferencvarosa i desetak domaćih.

Jedno je sigurno, ukoliko Dinamo i Ferencvaroš izbore prolazak u iduću fazu natjecanja, organizatori jedne i druge strane trebat će se dobro potruditi kako bi se izbjegle nemile scene.

Linker
18. travanj 2024 12:23