Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

NAJVEĆI PLAVI TULUM

REPORTAŽA IZ MILANA: BIO JE TO PRIZOR KAO DA POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT Nikada na tako malom prostoru nismo vidjeli toliko policije i - vojske...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.11.2019. u 14:44

 • Bio je to jedan veliki plavi tulum u Milanu! Trajao je dva dana, jer su prve skupine Dinamovih navijača stigle već u ponedjeljak. Ne sjećamo se takve invazije modrih drukera na jednu gostujuću utakmicu, ali gledali smo ih jako, jako puno...

  Da će navijači okupirati Milano, shvatili smo već pri dolaska u naš hotel.

  - Imamo 70 gostiju, a svi su iz - Hrvatske!

  To nam je kazao recepcionar kad smo mu dali putovnice.

  - Atalanta će izgubili od Dinama. Dobri su to nogometaši, ali psihološki nedorasli. Jeste vidjeli utakmicu protiv Juvea? Vodili su, dobro igrali, a onda sve prosuli.

   

  Ono što je posebno bilo zanimljivo u Milanu jest činjenica da mnogi vole razgovarati o nogometu. Naš recepcionar nam je čak postao pomalo dosadan, makar smo sami krivi, napravili smo pogrešku kazavši da smo sportski novinari koji su došli na utakmicu. Tada mu je krenulo... Teško smo se uopće uspjeli odlijepiti od recepcije, čovjek bi pričao danima. A naročito o Milanu, klubu za koji navija.

  - To vam je tužna priča... Milan više nikada neće biti ono što je bio. Plačem zbog toga, ali je tako. Ne mogu tu pomoći niti Maldini, niti Boban, nitko ne može. Navijači su jako razočarani, no i dalje ćemo jako voljeti svoj klub.

   

   

  Nije to samo jedno izdvojeno mišljenje, još neki domaći ljudi koje smo upoznali zahvaljujući nogometnim pričama, uglavnom misle da su dani slave Milana prošli i da će ih teško ponoviti.

  Mogli ste sigurno u ova dva dana čitati i gledati razne video snimke o Dinamovim navijačima u Milanu koji su jučer od jutarnjih sati zauzeli Piazza del Duomo. Bilo ih je zaista iz raznih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te dijaspore. Još u ponedjeljak navečer sreli smo poznatog gitarista i pjevača zadarske grupe Forum, Davora Pekotu. Za Dinamo su došli navijati momci iz Šibenika, Dubrovnika, sreli smo dvojicu iz Splita.... Jučer smo upoznali dečke iz Zaboka, Krapine, Vinkovaca, Slavonskog Broda. Osijeka, Đakova...

   

  Oko milanske katedrale počeli su se okupljati Dinamovi navijači od ranih jutarnjih sati. A Piazza del Duomo nalikovala je na područje na kojem će početi Treći svjetski rat. Nikada na tako malom prostoru nismo vidjeli toliko policije i - vojske! Vidjeli smo nekoliko vojnih vozila, a tijekom dana ih se pojavljivalo sve više. Policije je također bilo sve više i više, u jednom trenutku su policijska vozila okružila trg s tri strane. Jedino nisu parkirali ispred katedrale! Čak je sve to izgledalo pomalo neugodno za sve one koji su se nalazili na trgu, a bilo je tu i raznih turista iz mnogih krajeva svijeta. Izgledalo je da se Piazza del Duomo pretvorila u zatvor, svi na trgu su bili okruženi policijom i vojskom. Očito su se Talijani jako dobro spremili za dolazak Dinamovih navijača, posebice Bad Blue Boysa.

   

  Naravno, vladala je i zabrana točenja alkohola, na trgu, ali i u okolici niste mogli popiti pivo, samo kavu, sokove i vodu. Što je zapravo bilo dobro za novčanike Dinamovih navijača, jer su cijene u Milanu zaista visoke. Pivo košta šest eura, a čaša bijelog vina 11 eura. No, vrlo brzo je stigao odgovor Dinamovih navijača na paklene cijene. Ekipa se razmilila po dućanima, tamo je jeftinije, pa su uskoro stizali momci s bocama u rukama. Policajci i vojnici su ih grdo gledali, ali nije bilo nikakvih intervencija, puštalo se vojsku Dinamovih navijača da pije na trgu. Nitko nije htio izazivati vraga, bilo je valjda po onoj, pusti nek' piju, samo da ne rade incidente. Tako da je priča o zabrani točenja alkohola doživjela neuspjeh, ekipa je cugala, samo piće iz dućana. Možda je bilo pametnije da ih se pustilo u kafiće, s obzirom na skupoću, manje bi popili. Navijanja je bilo, ali ne nekog glasnog, jer glavnina navijačkih snaga koja je na dan utakmice stizala iz Zagreba u tim satima još nije bila stigla. Ali već u poslijepodnevnim satima, navijanje je postajalo sve glasnije.

   

  Neke procjene su govorile da je jučer u Milanu bilo čak oko šest tisuća Dinamovih navijača. Naravno, modri klub je prodao četiri tisuće ulaznica za svoje poklonike, ali mnogi su stigli bez ulaznica nadajući se da će ipak nekako ući na stadion. Bila je tu i zagrebačka trojka velikih navijača, Natko, Tomislav i Đafer. Oni su stigli još u ponedjeljak, platili si put i spavanje u hotelu, ali su došli "na slijepo".

  - Nemamo ulaznice, ali smo riskirali i došli. Sve za Dinamo. Probat ćemo nekako, možda dođemo do neke ulaznice, možda na koncu ipak uđemo na stadion. Nismo imali ulaznice ni kad je Dinamo igrao u Plzenu - kazao nam je Tomislav.

  Pridružilo im se i društvo koje je na Dinamo stiglo iz Frankfurta. Od njih četvorice, samo je jedan imao ulaznicu, oni su se također nadali da će nekako ući.

  - Mi smo došli avionom, isto tako platili hotel, isto tako nemamo ulaznice. Međutim, ovo nismo htjeli propustiti, nema šanse. Dinamo volimo i želimo biti tu kad igra tako važnu utakmicu, pa makar i ne bili na stadionu. Ali pričat ćemo da smo bili na mjestu gdje je Dinamo uhvatio još jedno europsko proljeće - kazali su nam dečki.

  ‘Susret’ različitih navijača na naplatnim kućicama

  Gužva je, kao što je i uvijek, bila na ulazima u Milano. Na povratku iz Bergama s utakmice mladih momčadi Atalante i Dinama zastali smo u koloni na naplatnim kućicama. Premalo traka i naplatnih automata za sve koji su naišli. Baš kao stvoreno za “susret” navijača. Naravno, bez ikakvog incidenta ili primisli da bi ga moglo biti. U jednom automobilu stariji bračni par mahao je Atalantinim zastavicama, malo dalje momci s Dinamovim šalovima, pa opet kraj njih Atalantini “tifosi”. Da stvar bude bolja, našla su se ovdje i dva autobusa Juventusovih navijača koji su putovali u Torino, također na utakmicu Lige prvaka, protiv madridskog Atletica. Juve je u Italiji ipak jučer bio glavna nogometna priča, Atalanta ipak samo “lokalna”.

  Inače, udaljenost od Milana do Torina je oko 140 kilometara, dvije utakmice Lige prvaka u isto vrijeme, nije baš uobičajeno. Imala je talijanska policija jučer vrlo zahtjevan radni dan. (tn)

  San Sirom se i nakon utakmice orilo ‘Volim Dinamo’, igrači  su pljeskali navijačima

  Počela je već odavno utakmica, a Dinamovi navijači još su ulazili na stadion. Ne znamo jesu li štogod skrivili talijanskoj policiji - ispred stadiona došlo je do jedne gužve, ali ne zna se tko s kim i zašto - ili ih je možda na kraju ipak ušlo više nego što je bilo prodanih ulaznica? Neki koji dan prije nisu imali ulaznice za San Siro, javili su nam da su uspjeli ući na tribinu i da nisu jedini, tako da je ona gornja etaža pod samim krovom San Sira bila prepuna Dinamovih navijača. Inače, do samog stadiona stigli su u korteu iz centra grada. Slučajni prolaznici, ali i sami policajci koji su bili u pratnji, fotografirali su i snimali te scene s milanskih ulica za vlastitu arhivu.

  Oni koji su ranije ušli na tribinu već su i puno prije početka susreta počeli podizati atmosferu, gromoglasno su pozdravili Dinamove nogometaše kad su istrčali na zagrijavanje. Nije se to svidjelo domaćim navijačima koji su odgovorili zvižducima i tako je krenulo nadglasavanje. U kojem su se Dinamovi navijači jako dobro držali, bodrili su svoje igrače bez prestanka. “Dinamo Zagreb” orilo se San Sirom, ponekad ni domaći fanovi nisu to mogli pratiti. Iako su i oni znali biti glasni, pogotovo kad je njihova momčad slagala prilike pred Livakovićem. A tih je trenutaka bilo - previše.

  No, Atalantina dobra igra i (podnošljiv) Dinamov minus na poluvremenu nisu ubili nadu dinamovcima na Meazzi, štoviše, momke u žutim dresovima ispratili su na odmor povicima “Hoćemo pobjedu!”. Vjerovali su kako će nastavak donijeti bolju igru i golove, ali... No, oni se do kraja nisu gasili, čak i nakon utakmice pjevali su “Nema predaje”, “U dobru i u zlu”, “Volim Dinamo”, orilo se San Siro još neko vrijeme, Dinamovi igrači došli su im pod tribinu zapljeskati. Zapalili su navijači i nekoliko baklji, to nikad ne odobravamo.

  Inače, San Siro izgleda pomalo neobično kad tribine nisu popunjene, Atalanta nije ni Inter ni Milan, logično je da nije takav magnet. Domaćini su rasporedili gledatelje tako da je donja etaža bila ispunjena osim na dva kuta tribina iza golova, na drugom prstenu bilo je gledatelja samo na jednoj tribini, dok je treća bila popunjena samo u tom dijelu gdje su bili Dinamovi navijači. (T. Ničota)

   

  Iz drugih medija