Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX
'STRADALA' ČETVORICA NAVIJAČA

REVOLUCIONARNA SUDSKA PRESUDA Pored jedne od najtežih kazni u povijesti, Dinamu stigla i odluka po kojoj navijači moraju skupo platiti štetu iz 2012.

DINAMO Prihvatljiva kazna Nyona za incidente navijača na euroligaškoj utakmici u Bruxellesu i revolucionarna presuda Županijskog suda u Zagrebu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. listopad 2018. 13:56

Bio je petak dan u kojemu se u Maksimiru nije previše pričalo o nogometu, već o incidentima i kaznama, ali na kraju su u modrim hodnicima ipak bili zadovoljni.

Strahovali su od praznog stadiona protiv Spartaka iz Trnave u Europskoj ligi, na kraju se UEFA ipak donekle smilovala. Zbog baklji, rasizma i bacanja predmeta u teren s gostujuće tribine u Bruxellesu, Dinamo mora platiti ukupno 63 tisuće eura kazne, a protiv Spartaka morat će zatvoriti “samo” sjevernu tribinu. Veći dio financijske kazne, 50 tisuća eura, otpada na rasizam, odnosno na zastavu sa slovom “U” u kutu, zbog koje je Dinamo i prijavljen Disciplinskoj komisiji. Kad se sve zbroji, visoka je to kazna, jedna od viših koje su Modri zaradili zbog navijača, međutim, opet, činjenica da će u možda odlučujućoj utakmici za prolazak skupine u Maksimiru biti gledatelja, da će Dinamo imati podršku, nekako ipak tu kaznu ublažava.

Imali su milost

Očito, UEFA je ovaj put imala milosti, vjerojatno i zato što Dinamo zadnjih godina slovi kao klub koji radi sve da na njegovim utakmicama bude sve u redu ili da šteta bude što manja, a i u Bruxellesu je poduzeo sve što je sa svoje strane mogao da ne bude incidenata. Ukupno je Dinamo već ove sezone kažnjen sa 140 tisuća eura zbog navijača, već je protiv Hapoela igrao pred zatvorenim sjeverom, a još ga čeka novčana kazna zbog pirotehnike na utakmici s Fenerbahčeom.

Međutim, sve je bolje od igranja pred potpuno praznim stadionom, ovog puta Dinamo je to izbjegao, ali, ne znači da će i idući put. Još jedan “zanimljiv” način kazne dodala je UEFA, Dinamo će na toj utakmici sa Spartakom preko čitave sjeverne tribine (gore i dolje) morati staviti banner s natpisom EQUAL GAME i grbom UEFA-e, čija izrada također - košta. I plaća je Dinamo.

Udarac po džepu

Međutim, još jedna priča vezana za navijačku problematiku izaziva zanimanje, možemo čak reći da se radi o revolucionarnoj sudskoj presudi. Naime, Županijski sud u Zagrebu pravomoćno je presudio da četvorica navijača moraju Dinamu platiti odštetu zbog jedne od kazni koje je klub platio UEFA-i prijašnjih godina.

Dakle, zbog baklji na utakmici sa Šerifom 2012. Dinamo je u UEFA-inu blagajnu uplatio 30 tisuća eura, a onda je tužio četvoricu izgrednika za nadoknadu štete. Presuđeno je da njih četvorica moraju Dinamu nadoknaditi polovicu iznosa, plus kamate, ukupno više od 100 tisuća kuna. U presudi se kaže da propusti u organizaciji utakmice, koje je spomenula i UEFA, ne amnestira navijače za, u ovom slučaju, bacanje baklji u teren, odnosno, odgovornost za ukupan iznos kazne koji je Dinamo platio UEFA-i podijeljen je na pola.

Prva je to takva presuda u nas, presuda koja bi mogla dati vjetar u leđa Dinamu, ali i ostalim klubovima, u idućim takvim slučajevima. A potencijalnim izgrednicima poruka da bi u budućnosti svoje incidente mogli skupo platiti.

Linker
20. travanj 2024 07:58