Boris Kovacev / EPH
UJEDINJENE POLICIJSKE SNAGE

ŠEF OSIGURANJA VATRENIH OTKRIO PLANOVE 'Spriječen je napad na suca koji bi izbacio Hrvatsku!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2016. 13:51

Vidjeli ste sve što se događalo na Euru. Mogli ste svjedočiti sjajnom navijanju hrvatskih navijača i divljanju huligana, onih koji su Vatrene željeli izbaciti s Europskog prvenstva. Nisu uspjeli, sad im policija kuca na vrata i hapsi ih. Svakome prema zaslugama....

Ali o tome se već napisalo tone materijala, nema nepoznanica, sve je jasno, zna se tko je tko i zašto je radio to što je radio. Uz dodatak da su mnogo gori oni koji su to sve organizirali, nalogodavci. Oni bi prije trebali iza rešetaka od onih koji su bacali baklje. Ima vremena, na kraju će se vjerojatno sve otkriti, jer konačno izgleda kako postoji želja da se tim likovima stane na kraj.

Pohvale policiji

Što nakon povratka u domovinu kaže Miroslav Marković, šef osiguranja Vatrenih na Euru?

- Kad se radi o osiguranju reprezentacije, igrača i stručnog stožera, sve planirano bilo je odrađeno na maksimalno visokoj razini. Reprezentacija je bila maksimalno sigurna. Bazni kamp i svi transferni hoteli bili su sjajno čuvani u sigurnosnom smislu. U odnosu na terorističku prijetnju i sigurnosnu situaciju, nakon događaja u Saint Etienneu, gdje se pretpostavljao da bi neki huligani pokušali doći i do hotela s reprezentacijom, što nije isključeno da su i pokušali, sve je bilo na visokoj razini - kaže Marković.

Podvlači da je suradnja francuske jedinice CRS-a (specijalni dio žandarmerije) i antiterorističke jedinice bila iznimna, te da su Francuzi zaslužuju sve pohvale. Kad se pak radi o stadionima i osiguravanju utakmica, Marković veli:

- Nismo zadovoljni s prve dvije utakmice, u Parizu i St. Etienneu. U tom dijelu zaštitari nisu uspostavili osiguranje na najvišoj razini. Naši navijači su svjedočili da pregled na ulazima nije bio iznimne kvalitete. Više su se bili koncentrirali na VIP prostor i na novinare, što je bilo apsurdno. Na tribine pozornost nije bila tako usmjerena. Iz tog razloga se i dogodio propust s unošenjem pirotehnike u St. Etienneu, ali isto tako je ušlo pirotehničko sredstvo u Parizu.
Nakon te dvije utakmice hrvatska delegacija je ozbiljno porazgovarala s pripadnicima francuske policije.

- Moram posebno kazati da je hrvatska policija nakon događaja u St. Etienneu podigla svoj rad na najvišu moguću razinu, iznenadila je i nas stručnjake. Izražavam sve pohvale ljudima koji su odradili jako velik posao u Hrvatskoj, možda je bio i iznad očekivanja. Također, u sklopu međunarodne suradnje svojim su lobiranjem te razmjenom informacija, pretpostavljam i diplomatskim putem Francuze digli na mnogo veću razinu. To se vidjelo na utakmicama u Bordeauxu i Lensu. Pregled na ulazima je bio na mnogo većoj razini, pregledavalo se do detalja, korišteni su i psi koji otkrivaju naprave, među ostalog i pirotehniku. Nisu samo zaštitari pregledavali navijače, već i francuska policija.
Naravno da su se pojavile informacije kako se spremaju incidenti u Bordeauxu i Lensu.

- U Bordeauxu smo imali informaciju da je planiran upad u teren i napad na pomoćnog suca. Bila je točna. Jedan od izgrednika je na stadion trebao ući u španjolskom dresu, a ispod njega noseći hrvatski. U trenutku utrčavanja trebao je skinuti španjolski te u hrvatskom napasti pomoćnog suca. Naši policijski spoteri bili su ti koji su napravili sve pravovremene izmjene informacija s francuskom policijom te su uspjeli osigurati pravovremena postupanja. U Lensu je također postojala prijetnja utrčavanja na teren.

Ujedinjeni na huligane

A zamislite kakva je informacija stigla do ljudi zaduženih za sigurnost.
- Huligani se dobro pripremaju za svoje aktivnosti. Bili su jako razočarani odlukom Disciplinske komisije UEFA-e koja je naš Savez kaznila sa 100.000 eura, oni su očekivali izbacivanje. Onda su se dobro raspitali, proučavali propozicije, pa zaključili da će Hrvatsku s Eura sigurno izbaciti napad na suca. Naravno, ostaje pitanje jesu li propozicije iščitavali baš huligani ili netko drugi... U suradnji sa službenim osobama iz UEFA-e, delegatom i časnikom za sigurnost iskomunicirali smo sve, napravili pritisak te osigurali da zaštitarska služba odradi svoj posao na visokoj razini, a najveći doprinos dali su naši policijski spoteri, ti momci su odradili iznimno veliki i težak posao.

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije

Kako dalje, kako se zaštititi od jako dobro organiziranih huliganskih bandi i njihovih nalogodavaca? Pred Hrvatskom su kvalifikacije za SP, već smo dobro kažnjeni, igranjem bez gledatelja.

- Najbitnije u cijeloj priči jest činjenica da su se hrvatski navijači i reprezentacija na ovom Euru ponovno ujedinili! Nakon dugo vremena hrvatski navijači su se vratili svojoj reprezentaciji. Jer, huligana je zapravo bilo zanemarivo malo, njih pedesetak. Što je to u odnosu na 10 ili 15 tisuća naših navijača koji su dolazili na utakmice! Prvi put u povijesti smo svjedočili da su hrvatski navijači rekli odlučno “ne” huliganizmu! To je najveći dobitak ovog Eura u sigurnosnom smislu. Ne samo to, definitivno smo dobili zajedničku osudu huliganizma u Hrvatskoj. Iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. A najveći broj informacija i poruka podrške su došle upravo iz - Splita! Odnosno Dalmacije, gdje smo svjedoci da je, koliko vidim, uhićen veći broj osoba.

Kad se radi o daljnjim utakmicama reprezentacije, Marković je optimist:

- Zadržat ćemo naše navijače, bez obzira što ćemo protiv Turske i Islanda igrati bez gledatelja. Mi se nećemo opustiti, da se ne bi ponovila svastika s Poljuda. Pripremit ćemo osiguranja na najvišoj razini, bit ćemo zaštićeni na zemlji, a i iz zraka! Ništa nas neće probiti! Za daljnje utakmice ćemo se pripremiti, a vjerujem da će do tada zaživjeti i neke nove mjere koje planiramo uvesti od početka nove nogometne sezone - zaključio je Marković.

Linker
18. travanj 2024 07:02