Zagreb, 021016. Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Na fotografiji: navijaci BBB.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Navijači Dinama

NEKULTURA NAVIJANJA

SRAMOTAN VERBALNI OKRŠAJ BAD BLUE BOYSA I TORCIDE Evo kakve su se sve psovke i gadosti čule na velikom derbiju

AUTOR:
  • Sportske novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 04.10.2016. u 23:10

 • U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' promatrači Hrvatskog helsinškog odbora pratili su utakmice 11. kola Prve HNL.

  Kao i obično, na temelju izravnog uvida zabilježili su nekoliko događaja.

  Najviše prostora posvećeno je derbiju između Dinama i Hajduka na Maksimiru, a ružni su se povidi čuli i u Puli i Osijeku.

   

  Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

   

  NK ISTRA 1961  :  HNK RIJEKA  0 : 2

  "Utakmica 11. kola MAXtv Prve lige odigrana je u Puli u petak, 30. rujna 2016. u 18 sati na stadionu „Aldo Drosina“.

  Gotovo 4.000 gledatelja okupilo se na pulskom stadionu, a među njima je dominirala skupina od oko 800 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), dok je domaćih Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) bilo jedva stotinjak. Navijalo se žestoko, a već u drugoj minuti Armada „pozdravlja“ domaćine  usklicima „Istarske pičke“, ali im Demoni ne ostaju dužni te im u trećoj i četvrtoj minuti odgovaraju s „Riječke pičke“ da bi u 12. minuti još dodali „Jebo vas Mamić“. Demoni u 22. minuti opetovano vrijeđaju Armadu uzvicima „...to je skupina koju mrzim ja“ te minutu kasnije (23.) pjevuše „Jebem te Rijeko“. Armada ne ostaje dužna te opet pune dvije minute odgovaraju pjevajući „Kako je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu...“. Repertoar uvreda prenio se i na politički teren pa u tim minutama Armada dovikuje „SDP, SDP“, a Demoni uzvraćaju s „Armada, Armada - SKJ, SKJ!“ Poluvrijeme završava s Armadinom porukom „Tovarske sluge“.

  Zagreb, 021016. Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Na fotografiji: navijaci Torcida.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
  Srdjan Vrancic / CROPIX
   

  Drugo poluvrijeme krenulo je opet skandiranjem Demona „Riječke pičke“ (56., 60., 64. minuta) te porukom Armadi „...to je skupina koju mrzim ja – riječka Armada“ (67. minuta), a sve popraćeno pjevanjem „..jebem te Rijeko“ (62., 87., 89. minuta). Armada na sve to odgovara skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 80. minuti pale tri bengalke te jednu bacaju na travnjak, neposredno uz golmana NK Istre 1961.

   

  NK OSIJEK  -  NK INTER ZAPREŠIĆ  1 : 1

  Utakmica 11. kola MAXtv Prve lige odigrana je u subotu 1. listopada 2016. god. u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred 2.300 gledatelja, od kojih je bilo tristotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka).

  Susret je protekao u korektnoj i sportskoj atmosferi, uz strastveno navijanje pripadnika Kohorte. Jedino „iskakanje“ iz sportskog ozračja zbilo se u 82. minuti kada pripadnici Kohorte nakon „mogućeg simuliranja ozljede“ igrača gostujuće momčadi kratko skandiraju "HNS pederi, nogomet ste sjebali", odnosno „Jebo vas Mamić“ također u 82. minuti.

   

  GNK DINAMO – HNK HAJDUK  0  : 0

  Utakmica 11. kola MAXtv Prve lige odigrana je u nedjelju 2. listopada 2016. god. u Zagrebu na stadionu Maksimir pred više od 11.100 gledatelja. Utakmicu je pratilo nešto manje od 3.500 pripadnika Bad Blue Boys-a (BBB, navijačka skupina GNK Dinamo) te više od 3.500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).

    

  Dinamo - Hajduk
  Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
   

  Hrvatski derbi protekao je u žestokom i bučnom navijanju obje navijačke skupine, (naročito Torcide), a ni ovoga puta nisu izostala uvredljiva skandiranja i neprimjerena ponašanja pripadnika obiju navijačkih skupina.

  Neposredno prije i na samom početku utakmice Torcida skandira „Gazi, gazi, gazi purgera“, a od četvrte do šeste minute „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“ te u 17. minuti „Purgerske pičke“. BBB-i u 22. minuti bacaju jednu baklju na teren blizu gola te još jednu na tartan stazu u 23. minuti. U 25. minuti Torcida pjeva „Purgera i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“, a u 30. „Ubi, ubi, ubi Purgera. U 31. BBB skandiraju „Ubi, ubi, Tovara“, a u 32. „Tovarske pičke“. U 33. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ te „Jebo vas Mamić“, a u 41. minuti „Purgerske pičke“. U 42. minuti BBB skandiraju „Pušite kurčine“, a u 43. „Tito partija, Hajdukova armija“, dok Torcida pred kraj poluvremena, nakon žutog kartona koji je dobio igrač Hajduka, skandira sucu „Cigane, Cigane“.

  Zagreb, 021016. Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Na fotografiji: baklja.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
  CROPIX
   

  Drugo poluvrijeme obilježile su „piromanske seanse“ pripadnika obiju navijačkih skupina te tako BBB od 55. minute pale više baklji, od kojih jednu bacaju na tartan stazu u 59. minuti. Također, bacaju i nekoliko petardi.

  U 60. minuti pripadnici Torcide pale 15 baklji te ih nekoliko narednih minuta bacaju na tartan stazu. Njihov primjer slijede BBB-i u 64. minuti i oni bacaju jednu baklju u teren.

  Od 66. minute pripadnici Torcide nekoliko minuta pjevaju „Ooo, ooo, ooo, ooo, jebem te Dinamo“, a u 71. minuti pale još jednu baklju.

  U 75. minuti BBB-i pale desetak baklji, od čega šest baklji bacaju na tartan stazu, a u 80. minuti BBB pjevaju „Ale, a le, a le, ale, jebi se Zdravko s tobom je gotovo“, dok Torcida u 88. minuti skandira „Purgerske pičke“. Tijekom većeg dijela susreta BBB su isticali nekoliko manjih plakata s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Kao što je poznato Uefa sankcionira takve pojave pa je GNK Dinamo bio svojevremeno kažnjen zbog takvih ispada svojih navijača".

  Tagovi
  Iz drugih medija