REUTERS/Djordje Kojadinovic
INCIDENT NA STADIONU

STIGLA JE ODLUKA O PRITVORU ZA SPLIĆANE KOJI SU SUDJELOVALI U NEREDIMA Petorica se na saslušanju branili šutnjom, šesti još u bolnici

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 16. prosinac 2017. 10:16

Petorici od šestorice privedenih hrvatskih navijača koji se terete za nasilničko ponašanje na derbiju između Partizana i Crvene Zvezde određen je pritvor od 30 dana, dok se šesti još uvijek nalazi u bolnici, piše B92. Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskom događaju, a pritvor im je određen zbog kaznenog djela, mogućnosti bijega i uznemiravanja javnosti. Osumnjičeni su prebačeni u Okružni zatvor u Beogradu.

Svi osumnjičenici su se branili šutnjom, potvrdila je za Tanjug glasnogovornica beogradskog tužilaštva Tatjana Sekulić navevši da je ispitano pet osumnjičenih, dok je šesti još u bolnici. Tanjug javlja da je tužilaštvo predložilo sudu da im odredi pritvor optužujući ih za nasilničko ponašanje.

Podsjetimo, ubrzo nakon početka derbija između Partizana i Crvene zvezde na stadionu u Beogradu došlo je do velikih sukoba na južnoj tribini na kojoj su Partizanovi navijači. Okršaj navijača trajao je gotovo 15 minuta, a nakon toga na atletsku stazu je izbačena grupa muškaraca s brojnim ranama, polugolih i golih.

Kako se doznalo, u neredima su sudjelovali i državljani Hrvatske. Riječ je o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Anti Firiću i Damiru Tovaroviću. Kako piše Blic, izgrednicima prijeti i višegodišnja zatvorska kazna. Za kazneno djelo ‘nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu’ zakon Republike Srbije predviđa kazne od šest mjeseci do pet godina u osnovnom obliku, kao i do 12 godina u najtežem obliku. Ako je kazneno djelo počinjeno u grupi, propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do 12 godina zatvora se izriče u slučaju da u nasilju dođe do teških tjelesnih povreda i veće materijalne štete.

Zašto je došlo do sukoba, službeno još uvijek nije poznato. Jedna od teorija je da je do incidenta došlo u okviru ‘borbe za prevlast’ na južnoj tribini, piše B92, no mediji neslužbeno navode da je cijeli sukob izrežiran.

Prema toj teoriji pakleni plan za izazivanje nereda na stadionu Partizana, koji bi se prelili i na ulice Beograda, skovan je u jednom zagrebačkom hotelu, pišu srpske Novosti. Navodno je Filip Korać, desna ruka šefa Zemunskog klana Luke Bojovića, s izvjesnim hercegovačkim kriminalcem i poduzetnikom dogovorio sve detalje akcije. On je angažirao svoje ljude da dođu u Beograd i izazovu nerede.

13. December 2017, Belgrade - Serbian Super League match between FK Partizan and FK Crvena Zvezda played at Partizan stadium. Funs of FK Crvena zvezda. Photo: Stefan Tomasevic/ATAImages. 13. Decembar 2017, Beograd - Utakmica Super Lige Srbije izmedju FK Partizan i FK Crvena Zvezda. Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages., Image: 357761345, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ATA Images Editorial

U Srbiju su ušli 12. studenoga i bili su smješteni u poznatom hotelu u širem centru Beograda. Troškove puta, smještaja i angažman platio je, navodno, Filip Korać. Osim njega, u organizaciji izazivanja nereda i preuzimanja južne tribine, sudjelovala su još četvorica kriminalaca iz Beograda, od kojih su trojica bivši vođe navijača.

Blic je tijekom petka objavio kako su trojica Splićana dobila 10.000 eura da dođu u Beograd i krenu u okršaj. No, izvor iz MUP-a za Blic nije želio otkriti ime osobe koje je Hrvatima platilo, kako ne bi utjecao na istragu.

- Ono što smo do sada uspjeli saznati je da je plan bio da se nakon izazivanja kaosa na južnoj tribini, nasilje i neredi preliju na ulice grada gde bi se palili automobili, ali i razbijali izlozi - navodi izvor srpskog lista Novosti.

- Stradali bi policajci, navijači, ali i obični građani. Vjerujemo da su inicijatori ovih događanja i određene strane službe iz regije. Veliki je ulog u pitanju.

Najmanje dvojicu iz ove ekipe, Firića i Tovarovića, isti hercegovački kriminalac bio je angažirao i da pretuku hvarskog ugostitelja Franu Žuvela, pišu Novosti.

Police escort the soccer fans injured during the fights at a match between Red Star and Partizan in Belgrade, Serbia December 13, 2017. REUTERS/Djordje Kojadinovic

Linker
21. travanj 2024 13:52