CROPIX
NAVIJAČKA PRIČA

TEŠKE UVREDE ČAK I NA UTAKMICI MALOG RUDEŠA Službeni spiker pokušavao spriječiti okršaj, Riječani Rudešanima pjevali: 'U Zagrebu živi...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. listopad 2017. 17:17

U okviru projekta 'Izravna prevencija navijačkoga nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 11. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja. Priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti.

NK CIBALIA - GNK DINAMO 2 : 5

Utakmica 11. kola HT prve lige odigrana u subotu, 30. rujna na Gradskom stadionu u Vinkovcima u 17 sati privukla je preko 3.000 gledatelja među kojima se isticala veća skupina Bad Blue Boysa (BBB-navijačka skupina GNK Dinama), njih oko 250, dok je domaćih Ultrasa (navijačka skupina NK Cibalije) bilo sedamdesetak.

iFrame:

BBB su istakli su nekoliko portreta Zdravka Mamića s prekriženom glavom. U dva navrata (40. i 41.minuta) skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ uz dodatak „Mamiću znaj, svemu je kraj“.

Sredinom drugog poluvremena dohvatili su se i pirotehničkih sredstava pa u 72. minuti ispaljuju petardu i pale zapaljivu smjesu, te jednu dimnu kutiju. Dvije minute potom (73.) čini se da je zapaljena jedna stolica, a ispaljena je i jedna petarda, a u 79. minuti opet se vidi dim iz jedne dimne kutije.

Ultrasi su snažno bodrili svoju momčad, a iznervirani nekim sudačkim odlukama u 49. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te u 52-oj „Jebo vas Mamić“. Svoje nezadovoljstvo sudačkim odlukama iskazala je i manja grupa gledatelja na zapadnoj tribini povicima „Cigani,Cigani“ u 49. i 55. minuti.

NK RUDEŠ – HNK RIJEKA 1 : 5

Utakmica . kola HT prve lige između NK Rudeša i HNK Rijeke, održana je u nedjelju 1. listopada, 2017. u 19 sati Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred oko 800 gledatelja od kojih oko 30 pripadnika navijačke skupine NK Rudeša, i 100 pripadnika navijačke skupine NK Rijeka (Armada).

Već u 9. minuti navijači NK Rudeša počinju ispadima i govorom mržnje skandirajući „Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“, pa potom „Srbe na vrbe“. Armada odgovara u 10. Minuti sa sa „Purgerske pičke“, ali to ne utišava navijače iz Rudeša pa oni nastavljaju sa „ Šugava Rijeko, šugavi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“.

Armada u 17. Minuti opet nastavlja s „Purgerske pičke“ i „U Zagrebu živi gamad ta, gamad purgerska“. Dvije minute poslije (19. Min) slijedi upozorenje spikera zbog neprimjerenog navijanja. Upozorene su obje navijačke skupine.

U 31 minuti Armada uzvikuje „Jebo vas Mamić“, što ponavljaju i u 44. minuti, a u 58-ojskandiraju „Purgerske pičke“, što ponavljaju i u 86. Minuti.

HNK HAJDUK – NK INTER ZAPREŠIĆ 2:0

Utakmica 11.kola HT prve lige između HNK Hajduk i NK Inter Zaprešić odigrana je 30.rujna 2017. U Splitu na stadionu na Poljudu u 19.00 sati pred oko 7000 gledatelja od kojih oko 1500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka)

U 25. minuti Trcida pali nekoliko prskalica a potom u 61. minuti pale crvene i plave dimne kutije.

U 64.minuti Torcida skandira „Hrvatska policija, mito i korupcija“ uz aplauz dijela gledališta. To skandiranje ponavljaju još dva puta višekratno.

U 75. minuti Torcida pali 15-tak baklji i dvije eksplozivne naprave a potom još dva puta po dvije baklje.

NK OSIJEK – NK ISTRA 1961 2:1

Utakmica 10.kola HT prve lige ozmeđu NK Rudeš i NK Osijeka odigrana je 25.rujna 2017 na stadionu NK Zagreba u Zagrebu s početkom u 17.00 sati pred oko 3500 gledatelja, među kojima se isticala manja grupa pripadnika Kohorte (navijačka skupina HNK Osijeka). Susret je protekao u mirnoj atmosferi i bez navijačkih ispada.

Napomena:

Promatrači HHO-a ovaj put su dobili ulaznice u zaštićenom prostoru u loži B. Loža B se nalazi oko 33. reda ispod krova stadiona iza novinarske lože. Predsjedniku Odbora koji je bio zajedno s drugim promatračem bilo je gotovo nemoguće popeti se.

To je nastavak ponašanja predsjednika uprave Hajduka Ivana Kosa od prosinca 2016. kada je počeo udaljavati promatrače HHO-a rekavši mi osobno da je to zbog sadržaja naših izvješća s kojima on nije zadovoljan. Vidljivo je to i iz otvorenog pisma Slobodnoj Dalmaciji od 02.prosinca 2016. kojeg su prenijele Sportske Novosti. „Kos nikada nije naveo nikakav dokument i argument kojim bi dokazao tvrdnje i izrazio nezadovoljstvo činjeničnim zapisima u našim izvješćima, pa prema tome njegova samovoljna odluka bazira se na „odokalnoj impresiji“ temeljem koje je uveo u praksu verbalni delikt. HHO ne može, ne smije i neće nikada prihvatiti ovako samovoljne mjere budući da su brojni članovi HHO-a bili pioniri protiv verbalnoga delikta u vrijeme komunističke diktature.

Svojim samovoljnim ponašenjem Kos i dalje uskraćuje temeljna ljudska prava i krši zakon o invalidima RH", stoji u priopćenju HHO-a.

Linker
22. travanj 2024 02:06