Nikša Stipaničev/Hanzamedia
DRUGO LICE DALMACIJE

'TUĐI ČOVIK NIKAD NEĆE ZNATI ŠTO TO VEŽE DALMATINSKE LJUDE' Otkud tolika netrpeljivost između Torcide i Funcuta? Evo u čemu je korijen problema...

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 28. listopad 2017. 00:02

Sudar Hajduka s domaćim Šibenikom, na Šubićevcu potvrdio je ono što smo već znali: Torcida i Funcuti se ne podnose...

Tuku se, vrijeđaju, pale se transparenti.

Znali smo da se ne vole, nije to više spoj Šibenika i Hajduka iz romantičnog doba Nadoveze i Žaje i – Miše Kovača, piše Slobodna Dalmacija.

Pamtimo i “staklenu noć” na šibenskoj Poljani još tamo 1994. godine kad su se tukli, ali ipak nas je ovom prigodom iznenadila količina uvreda i netrpeljivosti prezentirana na utakmici.

Bio je to prvi službeni nastup prve momčadi Hajduka u Šibeniku poslije dugih šest godina, pa smo valjda i mi s novinarske pozicije zaronili u neka romantična prastara vremena i rado hitali na derbi pod Šubićevcem, te ostali – iznenađeni, koliko je to uvreda izrečeno.

Upozorenje je stiglo rano, iz srca Krešimirova grada, kad se uoči nogometanja na travnjaku, dogodila tučnjava, fizički obračun navijača, bilo je i krvavih glava.

Tornado navija za Zadar, ali voli i Hajduk

Zašto je tome tako? Logično nam je rivalstvo, međutim, na dalmatinskim meridijanima splitski navijači, Torcida, drže se primjerice u dobre sa zadarskim Tornadom, sinjskim Maliganima i oni su na jednoj strani i rekli bismo da više-manje zajedno vole ili barem simpatiziraju Hajduk.

Odnosno, Tornado navija za svoj Zadar, ali podnosi, voli i Hajduk, a Funcuti uz ljubav prema svom Šibeniku ne podnose Hajduk.

Dapače, kad su nasuprot Funcuti, onda se čak i neke druge sportske priredbe u susjedstvu, pretvore u prigodu za obračun. Kao ne tako davno košarkaška utakmica u Kaštelima, kad su Funcuti dolazili za svojim Šibenčanima, Kaštela su se pretvorila u poligon za obračun.

Zašto su Funcuti ti koji su “izvan škvare”? Što se dogodilo u odnosu Šibenika i Hajduka?

Recimo to ovako:

1. Nova generacija Šibenčana ne priznaje veličinu Torcide, drže se i navijaju samo za sebe i svoj klub, svoj grad. I nije ih briga što im je u susjedstvu klub za kojeg je većina njihovih roditelja i te kako žestoko navijala dok je Hajduk bio u prvoj, a Šibenik u ondašnjoj drugoj ligi. Oni imaju svoj transparent: Drugo lice Dalmacije! Jasna je aluzija.

2. U Šibeniku je puno dinamovaca, za dišpet Hajduku, tako se barem smatra u Splitu. U Zadru pak bez obzira što je i tamo (bio) etablirani nogometni prvoligaš, ljubav prema Hajduku ostala je neupitna.

Torcida, Tornado, za jedan štap, Funcuti svojim putem. Netko s nekim treba bit u savezništvu, ne mogu svi sa svima.

Raslojavanje i u samom Šibeniku

U Šibeniku postoji i priča o raslojavanju između grada i prigradskih područja, Ražine, Perković, Vodice, Primošten, Brodarica, svi za Hajduk, a Funcuti se njedre u centru Krešimirova grada.

To je to: drugo lice Dalmacije. To žele Funcuti, Šibenik sam za sebe. Nepriznavanje Torcidine veličine.

Uz tezu sami protiv svih ide i pjesmica Funcuta: J***mo Zadar, Cibonu vip, a najviše Hajduk Split.

Zakon akcije i reakcije uči nas da su za svađu potrebna dvojica.

Ne trpe se. Zalud što bismo mi da Oliver i Mišo i na tim utakmicama - pivaju zajedno! S njima i Žaja i Nadoveza...

Linker
24. travanj 2024 10:24