Cropix/Boris Kovačev
PRIVOĐENJA U SPLITU I ŠIBENIKU

UHIĆENA PETORKA ZBOG IZAZIVANJA KAOSA NA EURU Među njima je i bivši vaterpolski reprezentativac

Piše: ANTE JURIČEV - TALIJAŠObjavljeno: 27. lipanj 2016. 14:13

Petorica mladića, od kojih najstariji ima 28 godina, najmlađi 19, dvojica po 23 i jedan 25 godina, završili su na mjesec dana u istražnom zatvoru zbog sumnje u izazivanje nereda 17. lipnja ove godine prilikom odigravanja utakmice Hrvatske i Češke u St. Étienneu.

Trojica iz Splita, jedan iz Stobreča i jedan iz Šibenika sumnjiče se da su, kada se u 86. minuti dogodio privremeni prekid susreta zbog ubacivanja baklji i topovskog udara na travnjak koje su, pak, bacile zasad nepoznate osobe, sudjelovali u izazivanju nereda na tribinama i fizičkim napadima na druge navijače. Dakle, nisu osumnjičeni za bacanje pirotehnike, već za tučnjavu koja je uslijedila između naših navijača na tribini. Identificirani su zahvaljujući snimkama nadzornih kamera koje su francuske vlasti dostavile Hrvatskoj, a jednog od njih prepoznali su i hrvatski policajci.

Prema priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Split, mladići su gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te su gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, a onda pobjegli s mjesta događaja:- Opisano izazivanje nereda za posljedicu je imalo kažnjavanje Hrvatskog nogometnog saveza sa 100 tisuća eura - stoji u priopćenju DORH-a.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je istražni sudac i uvažio. Iz istražnog zatvora izaći će ako plate jamčevina, i to - 25-godišnjak 60 tisuća kuna u gotovini, dvojica 23-godišnjaka 50 odnosno 40 tisuća kuna, a najmlađi će na slobodu ako uplati 40 tisuća kuna jamčevine. Osim jamstva, do okončanja kaznenog postupka određena im je i mjera zabrane posjećivanja nogometnih utakmica, kako onih hrvatskih klubova u Hrvatskoj, tako i utakmica reprezentacije te će se za vrijeme odigravanja tih utakmica morati javljati nadležnim policijskim postajama. Iz Državnog odvjetništva su najavili da će podnijeti žalbu na odluku o određivanju jamstva.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni 25-godišnjak profesionalni je sportaš, vaterpolist, koji trenutno igra za jedan talijanski klub, a u mlađim je dobnim kategorijama bio reprezantativac Hrvatske, s kojom je osvajao i medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. I on, ali i ostala trojica pritvorenih iz Splita u svojim su iskazima potvrdili da su bili na spornoj utakmici, no da su se samo branili od napada drugih navijača...

Linker
17. travanj 2024 07:12