Rijeka, 120818.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Hajduk, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 3. kolo
Na fotografiji: Jakov Puljic.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Matija Djanesic / CROPIX / CROPIX

Juranović i Puljić

ZBIRNO IZVJEŠĆE HHO-A

UVREDE I PROVOKACIJE NA RUJEVICI, ALI JADRANSKI DERBI OBILJEŽIO FAIR-PLAY POTEZ Njemu su se naklonio cijeli stadion i mora poslužiti kao primjer

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 13.08.2018. u 16:41

 • Nakon odigranih utakmica 3. kola Prve HNL donosimo zbirno izvješće HHO-a

  GNK DINAMO - SLAVEN BELUPO 2:1

  Oko 2.500 gledatelja pratilo je utakmicu 3. kola HT Prve HNL odigrane 10. kolovoza 2018. u 20 sati na  stadio-nu u Maksimiru u Zagrebu. Među njim isticala se poveća skupina Bad Blue Boysa (GNK Dinamo) kojih se ovom prilikom okupilo preko 400, dok gostujući navijači nisu primijećeni.

  Susret je odigran u korektnom tonu, bez navijačkih ispada, osim što su BBB u 79. minuti aktivirali jednu dimnu kutiju.

  Napomenimo da je dan kasnije na istom stadionu odigrana utakmica NK Lokomotive i NK Rudeša (1-0) na kojoj je grupica Rudeš boysa u jednom trenutku zapjevala ustaške pjesme (Boj se bije, bije...), ali je i ovoga puta izostala bilo kakva reakcija službenih osoba.

   

   

  HNK RIJEKA - HNK HAJDUK 1:1

  Susret 3. kola HNL između HNK Rijeke i HNK Hajduka odigran je 12.08.2018. na stadionu Rujevica u Rijeci, pred oko 7100 gledatelja, od kojih je oko 1000 bilo pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), a oko 200 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka)

  Prije samog početka utakmice sa sjeverne tribini, na kojoj se nalaze pripadnici Armade, čuli su se povici:"Tovarske pičke", dok su sa južnog dijela stadiona, koji je ugostio navijačku skupinu Torcida, čuli povici:" "I purgera, i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka", što se ponavljalo i nakon poče-tka utakmice, do 3' minute susreta.

   U 12' minuti sa sjeverne tribine ponovo dolaze povici:"Tovarske pičke". U 27' minuti susreta Torcida skandira: "Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba", na što većina gledatelja sa zapadne tribine reagira sa psovkama, podizanjem srednjeg prsta i podiza-njem tri prsta, a sve od navedenog bilo je usmjereno prema južnom dijelu stadiona na kojem su se nalazili pripa-dnici Torcide.

   

  U 32' minuti, nakon sudačke odluke (prekršaj na igraču Hajduka), velika većia gledatelja zviždi i psuje suca, a u 36' stadionom se ponovo ori:"Tovarske pičke". U 46' minuti sa južne tribine dolaze povici:"Armada - šaka jada", a u 47' se čuje:" Jebo vas Miško", što je upućeno predjsjedniku HNK Rijeke, gosp. Miškoviću.

  U 52' minuti sjeverna tribina ponovo skandira:" Tovarske pičke", na što priapadnici Torcide odgovaraju sa:"Cigani sa Kvarnera" i "Riječki srbi".

  U 76' minuti na južnoj tribini zapaljeno je 7 baklji te jedna bljeskalica, a sve su baklje tokom perioda od 3 minute bačene na teren, odmah iza leđa golmana Hajduka. Iako su vatrogasci brzo reagirali, Torcida je slučajno zapalila svoj transparent pa je došlo do manjeg požara na južnoj tribini, no brza reakcija vatrogasaca je spriječila ikakvu ozbiljnu štetu na tribini.

  U 84' minuti, nakon diskutabilne odluke suca i dosuđenog penala za Hajduk, tenzije na sjevernoj tribini su eska-lirale te su se čuli povici:"Cigani" i "Tovarske pičke", što je bilo popraćeno psovkama te bacanjem raznih pred-meta u teren, poput plastičnih čaša, boca ali čak i stolica  koje su otkinute sa tribine te bačene u šesnaesterac Ri-jeke. U 86' minuti, nakon ubacivanja raznih predemeta u teren, sa sjeverne tribine orilo je:"HNS pederi, nogomet ste sjebali" te "Mamiću cigane". Nakon samog kraja susreta, sa sjevernog dijela stadiona ponovo se čulo :"Tovarske pičke".

  Napomena: Iako je 'Jadranski derbi' obilježen velikim brojem raznih uvreda i provokacija koje su tokom cijele utakmice dolazili sa tribina, kapetan Hajduka Josip Juranović oduševio je navijače i gledatelje na cijelom stadionu svojim fair-play potezom. Juranović je prepoznao sudačku grešku, te je nakon pogrešno dosuđenog prekršaja za Hajduk, loptu vratio igračima Rijeke, na što je cijeli stadion ustao i aplaudirao. Ovaj potez mora služiti kao primjer kako fair-play ima ključno mjesto u sportu, čak i kada su u pitanju rivalstva poput onog Rijeke i Hajduka.

   

   

  HNK OSIJEK – NK ISTRA 3 : 0

  Susret 3. kola HNL između HNK Osijeka i NK Istra  odigran je 12.08.2018. na stadionu Gradski vrt  u Osijeku, pred oko 2.000 gledatelja, večinom navijačke skupine Kohorte. Utakmica je protekla u dobroj navijačkoj atmosferi, bez ijednog incidenta.

  Tagovi
  Iz drugih medija