Split, 100219.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola Prve HT lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: navijaci Hajduka.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

ANKETA: ŠTO BISTE BI NAPRAVIL?

VATRENI NAPOKON STIŽU NA POLJUD I TO U VAŽNOJ UTAKMICI EURO KVALIFIKACIJA? Evo koje zahtjeve ima Hajduk za povratak Hrvatske na svoj stadion

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 22.03.2019. u 22:50

 • Prema nekim informacijama iz Saveza, odnosi bi mogli otopliti i Vatreni bi mogli do Poljuda, želi to i izbornik Dalić

  Postoji li mogućnost da Hrvatska neku utakmicu kvalifikacija odigra u Splitu?

  - Pa apsolutno, sigurno da postoji. Hajduk je izrazio želju za utakmice protiv Mađarske i Slovačke, koje su u desetom i jedanaestom mjesecu. Naravno da postoji, ja sam uvjeren da ćemo mi doći do toga, da ćemo realizirati to. I naravno, ja ponavljam već više puta da i Dalmacija i svi navijači Hrvatske zaslužuju gledati Vatrene na Poljudu.

  To je svojevremeno kazao Marijan Kustić, direktor natjecanja i infrastrukture HNS-a. Riječ je o ogledima ili protiv Mađarske ili Slovačke koje su predviđene za listopad i studeni 2019. godine. Hajduk se očitovao na dopis iz Hrvatskog nogometnog saveza i iskazao zanimanje za kandidaturom za odigravanje jedne kvalifikacijske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Istovremeno je od HNS-a zatražen i sastanak u Splitu na kojem bi Hajduk iznio svoje prijedloge s ciljem poboljšanja rada Saveza, a što bi trebalo biti u interesu, kako su rekli na Poljudu, “svih dionika”.

   

  Razni uvjeti

  U dopisu je, između ostaloga, navedeno kako je za aktivan ulazak Hajduka u “kreiranje ostalih aktivnosti” nužno prihvatiti sljedeće četiri “točke” koje se mogu shvatiti i kao uvjeti.

  Hajduk traži:

  - implementaciju svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode;

  - profesionalni angažman stranog povjerenika za suđenje na razdoblje od minimalno tri godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja;

  - vraćanje Udruge klubova HNL-a kao voditelja natjecanja ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem

  - transparentne financijske izvještaje...

  To su glavni zahtjevi, a ima ih još. Recimo, transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije, a kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019. te provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu.

  E sad, koliko je nakon svega blizu realizacija ideje da Hrvatska igra u Splitu. Svi to žele, ali znate refren one pjesme “previše toga nas dijeli”... No, prema nekim informacijama iz Saveza, odnosi bi mogli otopliti i Vatreni bi mogli do Poljuda, želi to i izbornik Dalić.

  Tagovi
  Iz drugih medija