CROPIX
UDAREN OPASAČEM PO GLAVI

VIDEO: NIKOGA NISU ŠTEDJELI! U NEZAPAMĆENOM BRUTALNOM NAPADU STRADAO I HRVAT Donosimo detalje i pozadinu horor-priče koja je potresla nogometni svijet

UPAD HULIGANA U TRENING-KAMP Igrači lisabonskog kluba, među njima i Hrvat, našli su se na udaru šezdesetak maskiranih osoba
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 17. svibanj 2018. 18:47

Horor, drama, šok i nevjerica u Lisabonu! U utorak poslijepodne oko 16 sati, dok su se nogometaši Sportinga pripremali za poslijepodnevni trening, u kompleks njihovog kampa Alcochete upalo je 60-ak huligana i napalo igrače i stožer kluba. I nije to bio tek običan prepad, huligani su upali prekrivenih lica i naoružani palicama, opasačima i bakljama, demolirali svlačionicu i pretukli svakoga tko je pokušao uspostaviti bilo kakvu vrstu dijaloga.

Stradao trener Jorge Jesus, koji je udaren u glavu i ispred čije kuće nakon nemilog incidenta patrolira policija, njegov pomoćnik Raul Jose, a posebno Bas Dost, sjajni nizozemski napadač kojem je u huliganskom prepadu razbijena glava.

Portugalski mediji navode da su huligani udarali sve i svakoga tko im se našao na putu, a među igračima koji su udareni našao se i hrvatski veznjak Josip Mišić, koji je u siječnju stigao iz Rijeke. On i suigrač Battaglia dobili su opasačem po glavi (srećom ne dijelom gdje se nalazi kopča i srećom ne po licu) i srećom nisu teže ozlijeđeni, ali “ožiljak“ će svakako ostati.

Sve i dobro prošlo?!

Uz to, Marcosa Acunu su udarali nogama dok je ležao na podu, kapetana Williama Carvalha i Fredyja Montera su ispljuskali, a teško je stradao i fizioterapeut Mario Monteiro, koji je opečen bakljom, te još nekoliko članova Jesusova stožera...

Pritom je igračima iz svlačionice nestao i poneki sat, oštećeno je nekoliko automobila... Definitivno bila je to scena iz horora poslije koje je većina ipak zaključila da su “spasili glave” i “sve je dobro prošlo”. Ako je s ovakvim epilogom sve dobro prošlo što bi tek bilo da nije, jer definitivno ima elemenata koji se mogu smatrati pokušajem ubojstva.

Privedeno 23

Klub se nedugo nakon nemilog događaja oglasio priopćenjem.

- Sporting Lisabon s gnušanjem osuđuje ono što se dogodilo i ni na koji način ne može prihvatiti vandalizam i agresiju prema igračima, trenerima i osoblju. Ovo nije Sporting i ovo ne može biti Sporting. Napravit ćemo sve moguće da pronađemo odgovorne i tražit ćemo kazno za sve koji su u ovome sudjelovali - može se iščitati u priopćenju kluba.

Screenshot: Sporting

Tamošnja policija je, prema navodima portugalskih medija, pokrenula istragu nakon prijave samih igrača i ubrzo privela 23 osobe.

- Svi smo terorizirani, ono što smo doživjeli je istinska prijetnja. Osjećam se potpuno prazno, ovo je bila drama za sve nas - poručio je Bas Dost za nizozemske medije.

Dost je na neki način sažeo ono što se moglo iščitati iz priopćenja kojeg su jučer igrači odaslali u medije nakon što se prethodno pronijela vijest da nemaju namjeru igrati finale Portugalskog kupa protiv Avesa, koje je na rasporedu u nedjelju.

- Iako psihički nismo u stanju potrebnom da se vratimo aktivnostima, iz poštovanja prema natjecanju, našem statusu profesionalnih igrača i suparniku igrat ćemo u finalu Kupa - stoji u priopćenju igrača.

Pozadina huliganskog pohoda na igrače i stožer Sportinga leži u porazu protiv Maritima u posljednjem prvenstvenom kolu, kojim je lisabonski klub propustio osvojiti drugo mjesto i izboriti Ligu prvaka iduće sezone. Već tijekom posljednjeg gostovanja na Madeiri bilo je povišenih tenzija prema igračima, a sve je eskaliralo u utorak kada je Sporting doživio najružniji dan u svojoj povijesti, puno bolniji i s puno većim posljedicama od nekog poraza na travnjaku.

Nemili događaj zgrozili su javnost, ispad je osudila Juventude Leonina, glavna navijačka skupina Sportinga, pa i predsjednik Bruno de Carvalho, iako prema navodima portugalskih medija igrači upravo njega vide kao glavni razlog prepada koji se dogodio.

Screenshot

Predsjednik ‘režiser’?

Neki su otišli i toliko daleko pa optužili Carvalha da je upravo on “režiser” cijele ove priče, navodeći sumnjivim što je 60-ak huligana neometano uspjelo doći do svlačionica igrača, kao i činjenicu da u tom trenutku ni predsjednika, ni bilo koga drugog iz klupskog vodstva nije bilo u službenim prostorijama.

Uz to, ovakav bi događaj mogao imati i puno veće posljedice za jedan od tri najveća kluba Portugala koji je, između ostalog, praktički stvorio temelje reprezentacije koja je osvojila Euro u Francuskoj. Naime, nedugo nakon nemilog događaja počele su kolati informacije da je dio igrača zatražio raskid na štetu kluba, jer im klub više ne može jamčiti sigurnost, samim time ni nesmetano obavljanje svojih sportskih obaveza.

Prema navodima O Joga, jedan od ključnih igrača Bruno Fernandes prvi je najavio odlazak i hitno naredio obitelji da napusti Lisabon i otputuje u Porto.

- Bilo je zadovoljstvo igrati s vama - navodna je rečenica Fernandesa upućena suigračima.

Ovaj događaj stigao je kao kulminacija brojnih problema s kojima se Sporting susreo u ovoj završnici sezone, a koji su, čini se, posebno motivirani nekim događajima izvan travnjaka. Tako se nakon gostujućeg poraza od Atletico Madrida predsjednik Bruno de Carvalho obrušio na igrače, pa suspendirao momčad nakon što je većina putem društvenih mreža tražila njegovu ispriku.

Vrijeđanje i suspenzija

- Ovi razmaženi klinci otišli su predaleko, nemam više strpljenja za one koji smatraju da su iznad kluba. Glupani! Dosta mi je razmažene djece koja ne poštuju ništa i nikoga - proučio je Carvalho, koji se ipak smirio i skinuo suspenziju igračima.

Sada ima puno veći problem od nedovoljnog angažmana ili zapucanog zicera. Pogotovo ako igrače ne uspije uvjeriti da on nema veze s prepadom. U tom slučaju bi do ljeta mogao ostati bez kompletne momčadi, jer igračima nakon ovog neće biti teško dobiti raskid ugovora.

Raskide ugovora već zatražili Fernandes, Battaglia i Acuna

Prema navodima portugalskih medija, jednostrane raskide ugovora već su zatražili Bruno Fernandes, Rodrigo Battaglia i Marcos Acuna, trojac kojeg je Sporting doveo za iznos od 25 milijuna eura. Sva trojica imaju višegodišnje ugovore, ali sada bi mogli postati slobodni igrači.

Jaime Marta Soares, predsjednik skupštine kluba, istaknuo je da nije upoznat sa željom nekoga od igrača da napusti klub, ali priča bi se mogla promijeniti i, što je još gore za Sporting, dobiti i još poneko ime.

I ostali igrači, za sada, važu mogućnost raskida, iz jednostavnog razloga što se oni i njihove obitelji nakon ovakvog ispada više ne osjećaju sigurnima. (msu)

Linker
18. travanj 2024 10:18