screenshot facebook
ZABRANJEN ALKOHOL I NEREDI

VIDEO: ZLOGLASNI 'GREEN MONSTERSI' 'ZAPALILI' KOLODVOR I KRENULI ZA ZAGREB Skupini posebne upute: 'Svi moraju biti nabrijani i u crnim majicama'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 13:46

Bilo koji izbor koji drži do svog renomea, na svoju će “uglednu” ljestvicu najzloglasnijih europskih navijačkih skupina redovito uvrstiti Ferencvarosove Green Monsterse, najradikalniju frakciju navijača Fradija (nadimak Ferencvarosa).

Na svojoj službenoj Facebook stranici, koju, usput rečeno, prati preko 22 tisuće zaljubljenika, Green Monstersi su objavili posebne upute kojih se navijači moraju pridržavati uoči današnjeg puta u Zagreb. “Svi se moraju osjećati nabrijano za put! Ne organiziramo party vlak, ne organiziramo izlet dječacima”, započinje opširni post u kojemu se nastavlja:

“Alkohol se neće služiti u vlaku, niti je dopušteno ispijati kratke žestice po putu, na to će se strogo paziti, pijanim navijačima nije mjesto s nama! S obzirom na prethodna iskustva morali smo poduzeti ove drastične mjere i svi ih se trebaju pridržavati, prihvatite to!”, nastavlja se “derati” autor, skrećući zatim pozornost i na posebno izrežirani i zahtjevni dress code:

“Crne majice! Ovoga puta smo u crnom, kratke i duge majice i jakne, onaj tko ne dođe u crnoj majici neće se ukrcati na vlak!”, stoji u postu u kojemu se na kraju poziva na zajedništvo i zabranjuju izgredi. U komentarima pak ima dosta prigovora nezadovoljnika koji kontempliraju o prošlim vremenima kada se nisu organizirali ovakvi “piknik-izleti”... U međuvremenu na Facebooku je osvanula i snimka početka puta i velike bakljade na kolodvoru u Budimpešti.

Green Monsterse je 1995. osnovala grupa prijatelja, navijača Ferencvarosa. U međuvremenu su stekli ozbiljan ugled među pripadnicima drugih navijačkih skupina ističući se nasiljem. Grubost iskazuju prema navijačima klubova iz susjedstva, MTK-a, a osobito Újpesta. Veliko rivalstvo klubova i navijača Ferencvarosa i Újpesta datira još iz 1930. godine. Taj derbi zauzima najviše pozornosti, ali i redovito završava okršajem navijača. Green Monstersi su se krvavo sukobljavali i s navijačima Millwalla, Dinama iz Kijeva, Torcidom...

U sukobu su i s upravom kluba, odnosno predsjednikom Gáborom Kubatovom. Sukob je otišao toliko daleko da su huligani po ulicama tukli i natjeravali Kubotovu rodbinu i prijatelje. Predsjednik Ferencvarosa je dugogodišnji okršaj s navijačima potpuno zaoštrio 2014. godine, kada se otvorio novi stadion Groupama Arena. Kubatov se želio obračunati s nasiljem na stadionima tako da je uveo posebni sustav identificiranja navijača putem skeniranja otiska prsta. Uslijedio je troipolgodišnji bojkot onih najžešćih navijača, sve do studenoga 2017., kada su Green Monstersi, vodeća frakcija ultrasa, najavili kako se vraćaju na tribine Groupama Arene.

Fans of the Hungarian soccer club Ferencvaros are arrested by Danish police in Copenhagen October 15, 2003.  The fans got into a fight in a restaurant before their team's UEFA Cup first round, second leg match against FC Copenhagen.  DENMARK, SWEDEN, NORWAY OUT.  NO THIRD PARTY SALES.    REUTERS/SCANPIX/Carl Redhead
REUTERS/SCANPIX/Carl Redhead / REUTERS
Ferencvaroš navijači

- Kad je novi stadion završen, napravili su obvezni sistem skeniranja. Imali smo osjećaj da smo iz ove odluke izostavljeni, ali u međuvremenu smo razgovarali i uspjeli pronaći zajednički jezik - rekao je tada uoči povratka jedan od vođa Monstersa, a dogovor je postignut jer je sektor za ultrase izuzet (osim vođa i 500 drugih navijača koje biraju sami) od sustava skeniranja, a dio navijača ušao je u odbor koji se bavi kršenjem klupskih pravila o ponašanju na stadionu. S druge strane, ultrasi su obećali pružiti pomoć u smanjenju nasilja na tribinama. Jasno, dio navijača nikad nije prihvatio takvu “izdaju” kolega i razgovor s neprijateljem te se ni do danas nisu vratili na stadion, konstatirajući da nema povratka dok predsjednik ne ode iz kluba.

Ferencvaros već godinama plaća astronomske kazne zbog tučnjava, ali i rasističkih ispada svojih navijača, a hrvatska javnost dobro ih je upoznala 2006. godine kada su uoči finala rukometnog Kupa EHF-a divljali po ulicama Koprivnice...

Linker
25. travanj 2024 14:17