Foto: Damir Krajac / CROPIX
ZBIRNO IZVJEŠĆE HHO-A

VRIJEĐANJA I VULGARNOSTI PO STADIONIMA SE NASTAVLJAJU, POLUFINALE KUPA NIJE BILA IZNIMKA Tek dvije utakmice bile su iznimke

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 16. ožujak 2018. 15:30

Hrvatski helsinški odbor podnio je zbirno izvješće za 24. kolo Prve HNL, kao i prvu polufinalnu utakmicu Hrvatskog kupa između Lokomotive i Hajduka.

U nastavku izvješće prenosimo u cijelosti.

HNK HAJDUK - NK RUDEŠ 1:0

Utakmica Hajduk – Rudeš održana je u Splitu 3. ožujka 2018., na stadionu Poljud, pred 6000 gledatelja, od kojih oko 2500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) smještenih na sjevernoj tribini.

Cijelu utakmicu članovi Torcide (HNK Hajduk) su mahali velikom zastavom HOS-a, na kojoj se nalazi natpis „Za Dom - Spremni“(što se inače ponavlja na gotovo svim utakmicama kojima nazoči Torcida).

U 15. minuti Torcida skandira "HNS pederi, nogomet ste sjebali", u 16-oj „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“ i „Jebo te Mamić".

U tri navrata (17., 18. i 19. minuta) skandiraju „Luka Modrić govno maleno“, a zatim još „Jebo te Mamić“.

U 25-oj započela je bakljada koja je trajala do 28. minute. Zabilježeno je 30 bengalki, 3 dimne bombe i 2 topovska u-dara.

U 41. minuti Torcida višekratno skandira „Za Dom – spremni“ i ponavlja to više puta, a u 42-oj dodaju i „Ajmo,ajmo ustaše“, dok se 43. minuti kliče „Oj Hrvatska nezavisna država – NDH“

Potom se čuju usklici „Ubi Srbina“ što nastavljaju sve do kraja prvog poluvremena i nakon 2 minute sudačke nadok-nade.

U drugom poluvremenu zabilježene su jedino 4 bengalke (3., 70. i 75 minuta).

HNK RIJEKA - NK LOKOMOTIVA 3:1

Utakmica 24. kola HT prve lige odigrana je u nedjelju 4. ožujka 2018. u 17 sati u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 4.300 gledatelja, među kojima je bilo preko 600 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Armada je istakla natpis „HNS“, smjestivši ga s očiglednom aluzijom iza rešetaka,.

U 33. minuti Armada pjeva „...mrzim Hajduka, mrzim Dinama, mrzim tovara, mrzim purgera...“ uz dodatak „bagro purgerska“.

Armada se u 36. minuti vulgarno i mrziteljski obračunava sa Zdravkom Mamićem skandirajući „Mamiću, Mamiću, srp-sko kopile, pičko četnička, mi te mrzimo“.

Potom, u 37. i 38. minuti skandiraju „Jebote Mamić“ (sucu utakmice?), a u istoj minuti čuje se uzvikivanje „Purgerske pičke“. U dva navrata (59. i 67. minuta) Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Sredinom prvog polu-vremena u više navrata Armada šalje poruku nogometnom savezu skandiranjem „HNS, gotovo je, gotovo..“.

GNK DINAMO - NK LOKOMOTIVA 1:4

Na stadionu u Maksimiru u subotu , 10. ožujka u 15 sati, odigran je susret 25. kola HT prve lige pred gotovo praznim gledalištem (svega 1.200 gledatelja). Nisu se pojavili ni pripadnici navijačkih skupina pa je susret protekao bez ikakvih ispada, osim pojedinačnih psovki upućenih uglavnom sad već bivšem treneru Dinama, Mariju Cvitanoviću.

NK OSIJEK – NK INTER - ZAPREŠIĆ 1:1

Utakmica zaostalog kola (24. kola HNL) je održana 14. ožujka 2018. na stadionu „Gradski vrt“ u Osijeku, pred oko 1000 gledatelja, od kojih blizu 200 pripadnika navijačke skupine Kohorta (HNK Osijek).

Utakmica je protekla u korektnom navijanju bez incidenata.

NK LOKOMOTIVA - HNK HAJDUK 5 : 3 (1 : 1)

Poluzavršnica Hrvatskoga kupa odigrana je 14. ožujka 2018. u 17.30 sati u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj pred oko 2.500 gledatelja među kojima se našlo preko 600 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka).

Susret je proticao u korektnom navijačkom ozračju do početka drugoga poluvremena. Torcidaši u 56. minuti skandi-raju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što višekratno ponavljaju. U 64. minuti počinje „odzivanje“ pa se na usklik Torcide „HNS pederi“ odziva i priključuje dobar dio gledatelja na zapadnoj tribini odgovorom „nogomet ste sjebali“. Ljutnje nije bio pošteđen ni sudac Bebek kojemu u dva navrata (56. I 120. minuta) skandiraju „Bebeku Turčine, napuši se kurčine“.

Na kraju utakmice u dva navrata Torcida sklandira „Za Dom“, očekujući odzivanje zapadne tribine, što je izostalo. Po-tom Torcida skandira „Ustaše, Ustaše“ i „Ajmo, ajmo ustaše“.

Kako reagirati i što poduzeti na ovakva skandiranja ne zna ni HNS. Kako i bi kad na te pojave nema jasnog stajališta ni razvikano kontroverzno Vladino povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Nije izostala ni pirotehnika, pa u 88. minuti Torcida pali desetak baklji, koje nisu bačene izvan ograđenog prostora u kojemu su se nalazili pripadnici Torcide.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
24. travanj 2024 08:14