CROPIX
NAVIJAČKA PRIČA S RUJEVICE

ZVIŽDUCI PA PLJESAK ZA IGRAČE RIJEKE, PORUGE ZA GAVRANOVIĆA I ZDRAVKA MAMIĆA 'Mislim da ćemo pravu istinu saznati tek sljedeće godine'

ATMOSFERA NA RUJEVICI Austrijski navijači zapalili baklju, ništa od rekorda stadiona
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 03. studeni 2017. 12:37

Prije dva tjedna u Beču policijsko-redarstvene snage radile su “prekovremeno” jer su pripadnici riječke navijačke skupine već oko podneva na dan utakmice bili pretraživani na glavnom trgu kod katedrale svetog Petra. Bila je to revnost austrijskog represivnog organa motivirana najavljenim “bijelim” korteom, ali i scenama iz Milana gdje su se neki malo pretjerano iživljavali na Piazzi Duomo. Na Kvarneru nije zato bilo “revanša”, iako su iz kluba poručili da je otišlo svih 412 karata koje su bile dostupne navijačima bečke Austrije. Prije svega, to je propisanih pet posto stadiona, a u kavez na gostujućoj tribini tribini Rujevice ni ne stane više ljudi.

Bili su upućeni Austrijanci kamo dolaze, imali su spreman transparent na kojem je pisalo “Alcatraz”. Naravno da se time sugeriralo na “zatvorski” ambijent gdje su smješteni protivnički navijači na novom riječkom stadionu... Policija im je spomenuti natpis oduzela s obrazloženjem kako se, navodno, time izruguju s hrvatskom državom.

Policija na punktovima

Austrijanci su, dakle, napunili cijeli jug, ali nije ih po centru grada bilo “ni vidjeti ni čuti”. U srijedu navečer, u vrijeme dok je Tottenham razbijao Real Madrid, policija je bila na glavnim riječkim punktovima, ali posla nije bilo. Barem ne s gostujućim navijačima.

Dok su se tribine Rujevice još punile, službeni spiker izdiktirao je početne sastave, Alexander Gorgon ponovno je dobio veliki pljesak s austrijske strane jer se radi o klubu u kojem je praktički proveo cijelu karijeru, a zanimljive komentare čuli smo od navijača u redu ispod novinarske lože kada su uvidjeli da Mario Gavranović nije u konkurenciji za utakmicu.

- Možda je stvarno ozlijeđen, pa ne igramo ovaj put protiv Dinama - komentirao je prvi.

- Čini se da ćemo pravu priču vidjeti tek u novoj kalendarskoj godini - odvratio je drugi dok je predsjednik Damir Mišković uručivao počasni dres Rijeke Mladenu Milohniću, predsjedniku udruge navijača “Plavo-bijeli otok”.

Armada je šutjela sve dok igrači nisu izašli na travnjak. I dok Austrijanci u kavezu nisu zapalili baklju, čime su postali prvi navijači kojima je takvo što pošlo za rukom na Rujevici. Baciti prema travnjaku je ionako ne mogu...

Izgubili strpljenje

U 37. je minuti Armada izvjesila poruku upućenom preminulom članu Nikici Sokoliću, na njoj je stajalo “Naš sokole na nebesu, čuvaj nas od gore u bijelom dresu”. Nešto kasnije, Prokop je šokirao Rujevicu, a na pogodak je skočilo 20-ak gledatelja na - centralnoj tribini! Uz skandiranje “Österreich, Österreich”...

Rekord Rujevice nije srušen, bilo je 7.900 ljudi, od kojih je većina izgubila strpljenje sa svojim ljubimcima oko 55. minute, kad je Riječane ‘pozdravio’ glasan koncert zvižduka. Rijetko se viđa na Rujevici... Ipak, na kraju i nije bilo tako crno, navijači su ipak pozdravili Riječane nakon teškog poraza.

Poruge Gavranoviću i Zdravku Mamiću

Nakon 30 minuta igre navijači na istočnoj tribini pokazali su maleni transparent koji je, valjda, uspio proći redarsku organizaciju. Kažemo, bio je malen, gotovo neprimjetan, a crvenom bojom na bijeloj podlozi stajalo je “Gavra, j** te Mamić!”

Bilo bi takvih uzvika, povika i poruga sigurno više da je, recimo, švicarski napadač bio na travnjaku ili na klupi. Vidjet ćemo što će biti kad se oporavi od akutne upale mišića...

Linker
24. travanj 2024 08:27