Dominik Livaković
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ZA SVAKU POHVALU

NEJVEROJATNI PODACI, HRVATSKA JE PRAVI RASADNIK TALENATA HNL ima najmlađe golmane u Europi, a visoki su preko 190 cm!

Sveobuhvatno istraživanje CIES Football Observatory pokazalo je zanimljive podatke o čuvarima mreža u europskim ligama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. veljača 2017. 08:55

CIES Football Observatory bavi se istraživanjima vezanima uz nogomet, široko su obuhvatna, uzorak i više nego reprezentativan. Sad je taj ‘observatorij’ objavio istraživanje o vratarima, u koje su bila uključena 3762 čuvara mreže iz 31 europske prve lige, od 2009. - 2016. (zaključno s 31. prosinca). Uz to, ti su brojni vratari uspoređeni s 28.199 igrača u polju pa se vide i neke specifičnosti golmana u korelaciji s ostalim pozicijama u momčadi.

- Zaključak je da europski klubovi sve manje promoviraju golmane niže od 190 cm. Najviše vratare među najboljim europskim ligama imaju Premiership i Bundesliga - stoji u konačnom objašnjenje, a sam pogled na grafiku otkriva i nama neke zanimljive podatke.

Visoki vratari

Znači, golmani HNL u tih sedam godina u prosjeku su visoki 190,4 centimetra i po tome je naša liga četvrta u Europi, među ovom 31 ligom! Osim Premiershipa (191,2 cm) ispred HNL-a je češko prvenstvo (190,8) i spomenuta Bundesliga (190,7). Ukupni je prosjek europskih vratara obuhvaćenih ovim istraživanje 188,8 godina. Najniže vratare imaju Izraelci (186,5 cm), a vrlo blizu tome su Primera i Ligue 1, čiji su vratar u prosjeku oko pet centimetara niži od onih u Engleskoj ili Njemačkoj.

Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

No, u jednoj drugoj kategoriji Prva HNL jest prva u Europi. Naime, naše prvenstvo ima u zadnjih sedam godina u prosjeku najmlađe vratare, stari su svega 24,3 godine! Nešto su stariji oni u Srbiji i Norveškoj, dok su na drugom kraju ‘crte’ opet Premiership (29,1) i Serie A (29,0).

- Hrvatski klubovi imaju najviše povjerenja u mlade golmane, dok se klubovi iz bogatijih liga uzdaju u iskusnije vratare - piše u istraživanju.

Najbolje godine

A ako ste se pitali koje su to doista najbolje golmanske godine, jer, volimo reći da vratari tek oko 30. dolaze u najplodnije razdoblje, odgovorit ćemo vam ovako; prosječni vratar u europskim ligama ima 26,7 godina! Dakle, svi oni mladi, koji su nestrpljivi jer osjećaju da nisu napravili neki veliki pomak u karijeri, mogu još neko vrijeme biti mirni i samo puno raditi. Također, u još jednom podatku HNL je na dnu, ili na vrhu, ovisno kako gledate.

Od 2009. do 2016. u našoj ligi je (bilo) samo 4,3 posto inozemnih vratara, dok ih je u Premiershipu, primjerice, 62,1 posto! Još jedan zanimljiv podatak, dok napadači u prosjeku ostaju u klubovima 1,93 godine, vratari su ‘vjerniji’ svojoj sredini i u istom klubu ostaju 2,63 godine. U Njemačkoj je ta vjernost izraženija (3,35 godina), dok je HNL-u blizu onima gdje je fluktuacija najveća. Dok u Srbiji i na Cipru golmani iz kluba odlaze nakon 1,90 godina, u HNL-u svlačionicu mijenjaju nakon 2,19 godina.

Recimo i da je između 2009. i 2016. na svim pozicijama, osim vratarske, porastao udio inozemnih igrača. Primjerice, stranih je napadača 6,6 posto više nego prije, dok je stranih čuvara mreže za 0,1 posto manje no što ih je u klubovima bilo prije ovog sedmogodišnjeg intervala.

U konačnici, znači, možemo potcrtati, HNL najviše vjeruje svojim, mladim i visokim vratarima! Iako, naravno, ima iznimaka...

Linker
12. travanj 2024 16:05