REUTERS/David Klein
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

NEKAD ŠARMANTAN, DANAS SAMO BLIJEDA KOPIJA Koliko će još trajati Mourinho u Unitedu? Do 2020. dokle ima ugovor, ili će se sve završiti puno ranije...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. ožujak 2018. 14:21

Kada je polovicom siječnja nagrađen novim ugovorom koji ga za Old Trafford veže do 2020. godine, uz opciju produženja za dodatnu sezonu, Jose Mourinho na trenutak je odustao od trademark nadimka ‘Special One’ da bi sebe javno prekrstio u ‘Privileged One’.

Mr. Posebni postao je Mr. Povlašteni. Ako ste u utorak pogledali utakmicu Man. United vs. Sevilla (1-2), zapravo nemate izbora nego složiti se s inverzijom. Mourinho je znao o čemu govori...

Manchester United ispao je iz Lige prvaka već u osmini finala i to protiv ‘šarene’ Sevilline momčadi. Sama po sebi, vijest nije šokantna jer ‘crveni vragovi’ nakon odlaska Alexa Fergusona u mirovinu uglavnom neuspješno traže napadački ‘mojo’ po kojem su nekad bili prepoznatljivi.

Mučila se ova momčad u Europi s Moyesom, a potom i s Van Gaalom na klupi, ali od Mourinha se ipak očekivao pomak, posebno nakon osvajanja Europske lige prošle sezone.

Statističari će ustvrditi da se pomak dogodio u Premiershipu gdje bi Man. United mogao završiti sezonu na drugom mjestu - bitan napredak u odnosu na prošlu godinu kada je zaglavio na šestoj poziciji, čak 24 boda iza prvaka Chelseaja - no slabašna je to utjeha za navijače najtrofejnijeg engleskog kluba naučene na uzbudljiv, atraktivan, napadački nogomet. Rodonačelnik ‘negativne taktike’, plakatno lice ziheraškog nogometa, Mourinho se igra s nasljeđem kluba. Na terenu i na press-konferencijama gdje briljira začuđujućim ocjenama.

Soccer Football - Champions League Round of 16 First Leg - Sevilla vs Manchester United - Ramon Sanchez Pizjuan, Seville, Spain - February 21, 2018   Manchester United manager Jose Mourinho during the warm up before the match     REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina / REUTERS
Jose Mourinho

- Eliminacija iz Lige prvaka nije ništa novo u životu ovog kluba. Sjedio sam na klupi ovog istog stadiona kada je Manchester United ispadao iz natjecanja, jednom kao trener Porta, drugi put kao trener Reala Madrida. Nema drame, život ide dalje - prijavio je Mourinho vlastite pobjede zapanjenim reporterima i okrenuo se budućim izazovima. Preciznije - izazovu, jer do kraja kampanje nudi se još samo utješna nagrada, FA kup.

Dan poslije kroničari vrte film Mourinhova boravka u vrhu europskog nogometa i zaključuju da je 55-godišnji trener blijeda kopija onog šarmantnog i karizmatičnog 40-godišnjaka koji je pametna rješenja na terenu vješto kombinirao sa psihološkim igricama izvan njega.

Uvijek je Mourinho trener bio pragmatičan, pomalo makijavelistički nastrojen, poglavito na klupi Intera, ali s druge strane njegov Chelsea i Real Madrid djelovali su kao uštimani strojevi za golove. Njegov Man. United je obrambeno orijentirana momčad, njezin glavni adut je vratar De Gea i čvrst blok pred njim (samo 23 primljena pogotka u 30 utakmica Premier lige).

- Umjesto da protiv ovakvog suparnika od prve minute zgrabi utakmicu za ovratnik, United je igrao nervozno i previše oprezno. Ovo nije top-momčad jer vrlo rijetko navijačima nudi razlog za radost i uživanje u nogometu. Velika momčad ne bira utakmice, ona je konzistentna - ponudit će Rio Ferdinand dijagnozu tog mrcvarenja koje već izvjesno vrijeme traje u ‘kazalištu snova’.

Koliko će još trajati? Do 2020. godine, dokle traje Mourinhov ugovor, ili bi moglo završiti razvodom već ovog ljeta? Bolji uvid mogli bismo dobiti već u subotu kada United u četvrtfinalu FA kupa dočekuje Brighton&Hove Albion. Bez promjene kursa, u pravcu Guardioline napadačke igre, Mourinho će antagonizirati publiku puno prije ljeta 2020. godine...

Linker
20. travanj 2024 05:06