REUTERS/Kai Pfaffenbach
BIVŠI TRENER HAJDUKA KAŽE

NEKAD VELIKA REPREZENTACIJA JE NA KOLJENIMA, ALI IMA LI BOLJI ČOVJEK OD NJEGA DA JU SPASI? Hrvatski stručnjak tvrdi: 'Najlakše je smijeniti trenera'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 18. listopad 2018. 19:50

Trener Greuther Fürtha, senzacije 2. Bundeslige, Splićanin Damir Burić, iz prve ruke prati krizu njemačke reprezentacije. Burić je veći dio svoga igračkoga i trenerskoga staža proveo u Njemačkoj i osobno poznaje izbornika Joachima Löwa, kojem nije nimalo lako nakon dva uzastopna poraza, od Nizozemske (0:3) i Francuske (1:2), u Ligi nacija.

- Gledao sam utakmicu s Francuskom i moram reći da su Nijemci odigrali jako dobro i kvalitetno. Promijenili su sustav, zaigrali 3-4-3, što je malo drukčije od onoga što su godinama igrali. Njemačka je bila ta koja je imala posjed i na njemu se bazirala. Isto tako su imali i brzu tranziciju u napadu preko Sanea, Gnabryja i Wernera. Imali su jako brze igrače u napadu te kreativnost preko Kimmicha i Kroosa, koji su bli u stanju davati lopte u dubinu. Jedino što su pogriješili, ako se tako može reći, jest što u prvom dijelu nisu dali još jedan gol. Domaćini su neke stvari promijenili u nastavku, Nijemcima je bilo sve teže i teže izlaziti u brze kontre. Primili su nevjerojatan pogodak glavom koji je postigao Griezmann, perfektno je pogodio, a penal ja ne bih svirao. U Njemačkoj se kaže “kad imaš peh, onda imaš peh sa svih strana”.

Zagreb, 140516. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica 36. kola 1. HNL lige izmedju NK Zagreba i Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Normalna pitanja

Ovo je poraz koji se nadovezao na onaj od Nizozemaca, kada su pali sa 0:3. Burić naglašava što je potrebno dalje:

- Sada je najvažnije napraviti pravu analizu, vidjeti kojim se putem se ide i kojim putem momčad mora ići. Moraju biti raznovrsni u igri, ne samo igrati na posjed, nego moraju iz kompaktne defenzive igrati brze kontre. Oni su pokazali to u ovoj utakmici s Francuskom, premda nisu ostvarili rezultat.

Kako se u Njemačkoj doživljava kriza reprezentacije? Ističe se činjenica da je izborniku Joachimu Löwu pošlo za rukom izgubiti šest utakmica u jednoj kalendarskoj godini. Koliko je sigurna njegova pozicija?

- Normalno je da se trener stavlja u pitanje. Važno je kojim će putem ići Savez. Löw je pokazao i dokazao u prošlosti da njegova momčad jako dobro igra, uostalom, bio je i svjetski prvak, uvijek u vrhu. Sada se dogodilo ono što se događalo svima koji su osvajali SP, Francuskoj i Španjolskoj. Pitanje je Saveza kako će reagirati. Löw i njegov tim žele dalje raditi. Najlakše je smijeniti trenera, ali onda moraš kazati koji bi izbornik bio idealan za vođenje reprezentacije. Treneri koji bi možda bili idealni, svi vode TOP-klubove. A kada netko gleda hoće li preuzeti TOP-klub ili reprezentaciju, svi se odlučuju za vrhunski klub.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 1 - France v Germany - Stade de France, Paris, France - October 16, 2018  Germany coach Joachim Loew before the match  REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Löw provodi proces pomlađivanja reprezentacije, a neki su se i oprostili.

- To je istina. Ali, ako je igrač u lošoj formi, onda nije problem u treneru, nego u igraču. Možeš ga staviti u ovaj ili onaj sustav, ali ako on igra loše, nije u stanju dati gol, radi individualne pogreške, ne vidim po čemu trener mora odgovarati za to. Ja sam trener, normalno je da štitim svoje kolege. Ponekad bi trebalo ići nekim drugim putem, zapitati se jesu li neki igrači u formi, a ako nisu, onda je logično pitanje zašto ih izbornik zove. A onda kažeš, oni su godinama bili u jako dobroj formi. Recimo, jedan Luka Modrić je godinama u odličnoj formi, pa zamislite što bi bilo da ga nakon nekoliko utakmica u lošijoj formi više ne zoveš. Zašto? Neki stariji igrači od kojih trenutačno boljih nema u ovom trenutku su u slaboj formi ili krizi rezultata. Potrebno je naći pravi sustav i probuditi ih. Da je bio Reus na terenu, s Francuskom bi bilo nešto sasvim drugo. Da kojim slučajem Francuzima nedostaje netko poput Griezmanna ili Mbappea, imali bi značajnih problema.

Prilika za isprobavanje

Kako vidite Njemačku u budućnosti? Postoji mogućnost da ispadnu u B skupinu Lige nacija.

- Ove utakmice treba iskoristiti za isprobavanje nekih stvari. Za njih nema problema, kvalificirat će se na iduće Europsko prvenstvo. Ne vidim preveliki problem za njemačku reprezentaciju, nego rezultatsku krizu iz koje se najbolje može izaći dobrom analizom te napraviti određene promjene, koje je Löw već započeo - zaključio je Burić.

Linker
23. travanj 2024 14:27