REUTERS/Amanda Perobelli
REAKCIJA NA TEŠKE OPTUŽBE

NEKADAŠNJA ZVIJEZDA ZAGREBAČKOG DINAMA BIJESNA NA PONAJBOLJEG SVJETSKOG NOGOMETAŠA 'O čemu to Messi priča? Što je on to vidio? Kakvo namještanje!?'

COPA AMERICA Turnir južnoameričkih reprezentacija završio je trijumfom domaćina na Maracani, a bivši Dinamov igrač ističe
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. srpanj 2019. 12:40

Trijumfom nogometaša Brazila okončano je 46. izdanje Copa Americe, prvenstva Južne Amerike. Čekali su Brazilci 12 godina na osvajanje kontinentalnog naslova, pa iako su igrali bez svoje perjanice, ozlijeđenog Neymara, Brazilci su otišli do kraja i euforično proslavili trofej. I tako su nastavili tradiciju osvajanja Cope svaki put kad su bili domaćini, ovo im je peti domaćinski naslov, a deveti ukupno...

Nakon dvije pobjede (Bolivija 3:0, Peru 5:0) i remija (Venezuela 0:0) u skupini, u četvrtfinalu je Brazil eliminirao momčad Paragvaja nakon izvođenja 11-eraca (4:3, 0:0), da bi se u polufinalu obračunao s najvećim suparnikom, Argentinom (2:0).

Jak otpor

U finalnom okršaju Brazilu se opet sučelio Peru, no bila je to posve drukčija utakmica od one u skupini, Peru je pružio jak otpor.

Brazil je poveo, Peru izjednačio, imao je čak i igrača više zadnjih 20-ak minuta (drugi žuti karton zaradio je Gabriel Jesus), no nije uspio još jednom izjednačiti - štoviše, u sudačkoj je nadoknadi Richarlison iz kaznenog udarca potvrdio 3:1 pobjedu domaćina.

Za pravu erupciju pozitivnih emocija domaćih navijača, emocija koje su tih 90 minuta bile na ‘roller coasteru’ - do posljednjih su trenutaka Brazilci na tribinama drhtali u iščekivanju toliko željene pobjede...

- Zasluženo su moji Brazilci osvojili naslov, bili su najbolji, nitko im ništa nije mogao. Najteže je bilo protiv Argentine, ali i ta je utakmica okončana pobjedom - rekao nam je Etto, Dinamov bivši odlični desni branič, koji je uoči turnira najavio trijumf Brazila i u Zagrebu je u krugu obitelji (živi u Dubravi) pratio sve igre svojih sunarodnjaka.

- Kad smo ostali bez Neymara, pomalo se u sve nas uvukao nekakav strah, Ali, izbornik Tite napravio je sjajan posao, nakon dugo vremena Brazil je izgledao kao prava momčad, nije ovisio o raspoloženju jednog igrača. K tome, vidi se europski ‘štih’ u igri Brazila. Velik broj igrača, naime, dolazi iz jakih europskih klubova, u kojima je jedino važan rezultat. A u Brazilu vole kad se “umire u ljepoti”, pa se očekivalo da će i ovaj Brazil tako igrati. Ali nije, sve je bilo podređeno rezultatu, pa je možda i nedostajalo nekih lijepih poteza, no trenutak kad je Dani Alves podignuo pobjednički pokal razgalio je svakoga i više nitko nije mislio na lijepe poteze. Vidjelo se po razuzdanom slavlju koliko su svi željeli taj trofej, čak 12 godina čekalo se na taj naslov - kaže Etto.

Tko vam se najviše svidio?

- Everton me najviše iznenadio! Odlično je nadomjestio Neymara, baš je dobro igrao, bez straha, bio je slobodan u igri, kao da iza sebe ima stotinu utakmica za nacionalnu vrstu. A tek su mu 23 godine i samo je 12 puta igrao za Brazil. Igra za Gremio, ali ne vjerujem da će nakon ovih igara još dugo ostati u Brazilu... Ipak, moj junak Cope bio je Dani Alves! Kapetan je bio maestralan, pokazao je da i u 36. godini može igrati nogomet na najvišoj svjetskoj razini.

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Final - Brazil v Peru - Maracana Stadium, Rio de Janeiro, Brazil - July 7, 2019   Brazil's Everton celebrates scoring their first goal with team mates   REUTERS/Sergio Moraes
REUTERS/Sergio Moraes

Više poštovanja

A kako komentirate Messijeve optužbe da je sve to bilo korumpirano i namješteno da Brazil osvoji naslov?

- Na kojoj je to utakmici Brazil imao sudačku pomoć? Ni jednom VAR nije pomogao Brazilu, o čemu to Messi priča? Što je on to vidio? Na utakmici protiv Argentine nije bilo apsolutno ni jedne sudačke odluke zbog koje bi Messi trebao biti nezadovoljan. No, on je bio tamo, na terenu, možda je vidio bolje od mene - nije Etto krio ljutnju i sarkazam.

Općenito je ta Messijeva izjava razljutila Brazilce, pa je izbornik Tite rekao:

- Onaj kojeg sam smatrao izvanserijskim i izvanzemaljskim nogometašem, trebao bi imati više poštovanja prema suparniku i sportski prihvatiti poraz. Znam da je Messi pod velikim pritiskom zbog svoje igračke veličine, ali ovo nije bilo korektno. Pošteno smo i zasluženo pobijedili Argentinu, bili smo bolji i nadigrali smo ih - rekao je Tite.

REUTERS/Amanda Perobelli
REUTERS

A Etto je dodao:

- Sad je pred ovom Neymarovom generacijom još jedna zadaća - treba osvojiti SP 2022. godine! I to bi onda bilo to... Iako nije igrao, Neymar je na svakoj utakmici bio uz reprezentaciju, davao je svojim suigračima potporu i to im je neprijeporno mnogo značilo u psihološkom smislu.

Općeniti je dojam da je kvaliteta nogometa na Copa Americi bila ispod željene razine. Zašto? I zašto su travnjaci na većini stadiona u tako lošem stanju?

Smjena generacija

- Igrači su, očito je, umorni nakon naporne klupske sezone. I to se osjetilo u kvaliteti igre, a treba reći i da su neke momčadi doživjele smjenu generacija. Primjerice, Čile je ostao bez nekoliko sjajnih igrača i to se još kako osjeti u njihovoj igri, oni su me najviše razočarali. Jasno je, nadalje, da su na lošiju kvalitetu igre utjecali i ti loši travnjaci. Većina tih stadiona u privatnim je rukama i onda se gotovo svakoga tjedna iznajmljuju za svakakve događaje (koncerti, vjerske svetkovine...), na kojima se uništi travnjak i poslije se ne obnavlja. Nakon SP 2014. godine, kad su ti stadioni bili izgrađeni ili obnovljeni, na njima se najmanje igrao nogomet - govori Etto.

Linker
20. travanj 2024 11:38