Foto: Tom Dubravec / CROPIX
'IGRAO BIH SA SRCEM'

NEKADAŠNJI HAJDUKOVAC POSLAO ZNAKOVITU PORUKU Mnogi su se u njega kleli i proricali mu blistavu budućnost, ali pravu priliku na Poljudu nije dobio

Nekadašnji hajdukovac Špiro Peričić danas je zapovjednik slovenskog prvoligaša Mure
Piše: Miro PodrugObjavljeno: 10. prosinac 2018. 23:25

Nekadašnji pionir, kadet i junior splitskog Hajduka Špiro Peričić (25) u kojega su se mnogi kleli i proricali mu blistaviju budućnost na poziciji stopera, danas je u ulozi zapovjednika obrane slovenskog prvoligaša iz Murske Sobote.

Ne samo zbog svoje atletske građe nego i velikog nogometnog talenta, Peričić je na preporuku legendarnog Dražena Mužinića iz sinjskoj Junaka nastavio nogometno školovanje na Poljudu od pionira do seniora. No, pravu prigodu na Poljudu nije dobio, iskustvo je stjecao u drugoligaškim utakmica u stobrečkom Primorcu, Solinu i Dugopolju, uz prvoligaške nastupe u Slavenu Belupu, Cibaliji i danas Muri, te kroz mlađe hrvatske selekcije.

Zašto se Hajduk olako odriče svojih talenata, koji su uspješno prošli sve državne mlađe selekcije i uspješno prebrodili drugoligaška i prvoligaška natjecanja?

- Kad se samo prisjetim, kad sam kao junior upadao u prvu momčad Hajduka, kapetani i stoperi su bili Neretljak, Maloča i Milović, danas zasigurno nije takva konkurencija, ne želim nikoga podcijeniti - počeo priču Špiro Peričić, te se kratko osvrnuo na stanje i plasman njegovog današnjeg kluba Mure nakon 18. kola:

Nude mi novi ugovor

- Prvo moram istaknuti trenera Mariborčanina Antu Šimundžu, izvrsnog čovjeka naših korijena, jer teži igri i napadu, a igramo i mi braniči, rijetko se nabija lopta. Oduševljen sam s njim. Nedavno smo uzeli bod Olimpiji u Ljubljani, nakon njihova vodstva 2:0, poravnali smo u nadoknadi a ja sam bio asistent. Za prvo mjesto se bore Maribor i Olimpija, a za treće mjesto nama konkuriraju Celje i Domžale. Uz to pobjedom protiv Gorice izborili smo polufinale slovenskog Kupa. Fenomenalno se osjećam, prate nas navijači, u Ljubljani ih je bilo preko tisuću a naš stadion je uvijek pun. Predsjednik kluba Robert Kuzmič je uvijek na usluzi a ponudili su mi i novi jednogodišnji ugovor.

Miro Podrug

Peričića je nogometni put vodio od Sinja do Splita, preko Stobreča kao član Hajduka, Solina, Koprivnice, Dugopolja, Vinkovaca i danas Murske Sobote.

- Na Poljudu u mlađim uzrastima pod paskom Gorana Šušnjare sam se profilirao a zatim u juniorima kod Miše Krstičevića, smo osvojili državni naslov nakon 12 godina. Tu sam igrao s Elezom, Bradarićem, Milićem, Radoševićem, Barišićem, Kovačićem. U međuvremenu sam igrao za državne selekcije kod izbornika Ivice Grnje i Dinka Jeličića. Potpisao sam četvorogodišnji profesionalni ugovor s Hajdukom, u vrijeme sportskog direktora Sergija Krešića a potom i Nenada Pralije. Nakon igranja za drugoligaša Primorca, vratio me Balakov, no u Splitu dolazi do smjene struke. Mnogim domaćim igračima se zahvaljuje i slijedi dovođenje novih igrača. Nažalost, kada sam imao ponudu od slovenskog prvoligaša Domžala transfer nije realiziran, jer je Hajduk tražio odštetu - rekao je Peričić.

Belek, 300112.
Igraci Hajduka danas su pred vecerasnju utakmicu protiv Kairat Almati odradili laksi trening na terenima hotela Rixos.
Na fotografiji  Spiro Pericic i Goran Milovicoric.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Foto: Mario Todoric / CROPIX

Špiro danas iz Slovenije sa zanimanjem prati što se događa na Poljudu i hrvatskom elitnom nogometnom razredu.

- Pauzirao sam nekoliko utakmica zbog upale koljena zbog rada na tvrdoj podlozi. Sad sam zdrav i spreman i dajem sve od sebe za Muru. No, uvijek žalim zašto mnogi od nas nisu dobili pravu priliku u matičnom klubu na Poljudu. Normalno, još uvijek živim u nadi da iz mog voljenog kluba mogu dobiti poziv. Novac nije u pitanju, jer u Sloveniji igram za manje. Velika je razlika što bih ja igrao sa srcem - s neskrivenim ambicijama veli Špiro Peričić, koji je tijelom u Sloveniji a dušom na Poljudu.

Linker
25. travanj 2024 10:09